Bij een allergische reactie geeft je lichaam automatisch histamine vrij en komt de stof terecht in je bloed, slijmvliezen en huid. Hier zorgt histamine dat de afweerreactie van je lichaam versterkt wordt. De stof doet dit onder andere door de doorlaatbaarheid van je bloedvaten te vergroten.
Er is geen medicijn dat een intolerantie voor histamine geneest. Het enige wat u kunt doen is kijken of antihistamine de symptomen iets verlichten. Alleen het vermijden van voedsel dat veel histamine bevat is een effectieve manier, bij voorkeur in combinatie met een drie-fasen dieet.
De meest voorkomende symptomen van histamine-intolerantie zijn: (migraineachtige) hoofdpijn, diarree, eczeem, neusloop, netelroos, rood aanlopen (blozen), geïrriteerde waterige rode ogen, kortademig, jeuk en zwellingen (vooral in het gezicht).
Niet-citrusvruchten zoals appels, bosbessen, mango's, perziken, granaatappels en meer. Vermijd grapefruit, citroen, limoen en sinaasappel. Niet-zuivelmelk zoals amandel, kokos of hennep. Verse groenten; vermijd tomaat, avocado, aubergine, pompoen en spinazie.
Calcium neutraliseert histamine. Vitamine D is nodig voor de opname en botaanmaak. Calcium beïnvloedt de opname van magnesium.
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen: verse groenten en fruit, zoals komkommers, sla, courgettes, wortel, mango, bessen, appels en peren, kunnen genomen worden bij het histaminearm dieet. Mager, onbewerkt vlees en gevogelte: verse kip, kalkoen, en mager rundvlees zijn vaak veilige keuzes voor eiwitbronnen.
Als u na het eten van bepaalde voedingsmiddelen symptomen opmerkt zoals maagkrampen, misselijkheid of allergie-achtige reacties zoals huiduitslag of ademhalingsproblemen, kan dit wijzen op histamine-intolerantie. Een test voor thuis kan duidelijkheid verschaffen.
Antihistaminica zijn medicijnen die allergiesymptomen behandelen door de effecten van histamine te blokkeren. Antihistaminica zijn verkrijgbaar als pillen, kauwtabletten, capsules, vloeistoffen, neussprays en oogdruppels.
Te vermijden fruitsoorten : Sinaasappelen, grapefruit, citroen, limoen, kersen, druiven, abrikozen, avocado's, frambozen, veenbessen, pruimen, dadels, rozijnen, krenten (vers of gedroogd). Bananen, papaja's, ananas, aardbeien en tomaten geven allemaal histamine af.
Histamine wordt afgebroken door diamine-oxidase (DAO). Dit enzym speelt een belangrijke rol bij het verminderen van histamine in onze darmen. Buiten zijn functie in het immuunsysteem, helpt histamine ook bij de regulatie van fysiologische functies in de darmen en dient het als een neurotransmitter in de hersenen.
Naast immunoglobuline E, geeft het immuunsysteem een stof af die histamine heet. Wanneer beide stoffen een ontstekingsreactie in het lichaam veroorzaken, kunt u een gevoel van vermoeidheid ervaren naast andere, meer voor de hand liggende allergische symptomen.
Histamine is een activerende neurotransmitter. Histamine in de hersenen is oorzaak van te veel dopamine en adrenaline, wat de slaap kan verstoren.
In de hersenen treedt histamine op als neurotransmitter die prikkels doorgeeft naar het lichaam waardoor het in belangrijke mate bijdraagt aan hoe we ons voelen. Histamine reguleert de slaapprocessen en zorgt ervoor dat we waakzaam, alert en wakker blijven in onbekende situaties.
Iedereen die ooit in aanraking is gekomen met de brandharen van brandnetels, kent het effect van histamine: de huid wordt rood, jeukt, is pijnlijk en er treden zwellingen op. Ook mensen met een allergie zullen deze reacties herkennen.
Chocolade bevat ook veel histamine, waardoor het histaminegehalte in de darm sterk toeneemt.Bij mensen met een tekort aan het DAO-enzym ontstaan er dan klachten. Men spreekt dan van een histamine-intolerantie. Chocolade kan allergenen bevatten zoals gluten, noten, melk, ei (albumine).
Het lichaam kan namelijk niet goed omgaan met grote hoeveelheden histamine. Wanneer er teveel histamine in je lichaam vrijkomt, uit zich dat in allergische reacties. Je kunt dan last hebben van: Irritatie van huid, neus, keel en longen.
Koolstofdioxide remt de degranulatie van mestcellen en de afgifte van histamine.
Uit sommige onderzoeken blijkt dat koper, vitamine B6 en vitamine C de histaminespiegel kunnen verlagen.
Naast dat je lichaam zelf histamine aanmaakt, haal je het ook uit alledaagse voedingsmiddelen. Je lichaam kan er echter maar een bepaalde hoeveelheid van aan. Onder normale omstandigheden vormt dat geen probleem. Bij hoge histaminespiegels komt het enzym diamine-oxidase (DAO) in actie om het overschot af te breken.
Het teveel aan histamine zorgt voor symptomen zoals jeuk, zwelling van het slijmvlies van de bovenste luchtwegen en overproductie van vocht. Dit zorgt voor klachten zoals niezen, loopneus, verstopte neus en rode, tranende ogen.
Infectie. De histamine zorgt voor een lokale immuunreactie en infectie in de darm, die pijn en darmklachten kan geven.
Roomboter, (dieet)margarine en halvarine (beide zonder soja) zijn toegestaan. Bak- en braadproducten met smaakversterkers en Becel dieetmargarine raden wij af. Het eten van eieren raden wij af. Eigeel kunt u eventueel wel gebruiken.
Vitamine C is essentieel om het DAO enzym te produceren, het belangrijkste enzym wat histamine afbreekt. Zonder voldoende vitamine C, zal er minder DAO zijn en stijgt het histamine gehalte. Daarnaast is vitamine C is een sterke antioxidant en werkt het ontstekingsremmend.
Het drinken van rooibosthee helpt ter ondersteuning bij allerlei allergiesymptomen, en is een natuurlijke, veilige en gezond alternatief voor synthetische anti-histamines verkrijgbaar bij de drogist. Rooibosthee wordt dan ook als veilig beschouwd voor mensen met histamine-intolerantie.