Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting.
Het grootste verschil tussen beiden is dat 'vierge' olijfolie een zuurgraad mag hebben van 3% en 'extra vierge' een van maximaal 1 %. Olijfolie of pure olijfolie is een mengsel van geraffineerde en ongeraffineerde olijfolie.
In welke olie kan ik het beste,vlees of kip in bakken? Bij het bakken wordt de temperatuur van olie 200 tot 220 graden. Bij olijf- en zonnebloemolie komen bij verhitting boven 180 graden schadelijke stoffen vrij. Dit gebeurt niet bij arachide-, kokos- of palmolie, deze kunnen veilig gebruikt worden.
Extra vierge olijfolie heeft een rookpunt dat kan variëren van 160° tot 190°, en zelfs oplopen tot 207°C.
Extra vierge olijfolie bevat enkelvoudige onverzadigde vetzuren en antioxidanten (vitamine C en E). Dit pakketje maakt dat het gebruik van de olie een positief effect heeft op het lichaam. Er komen namelijk natuurlijke stoffen in het bloed die er bijvoorbeeld voor zorgen dat het cholesterol onder controle blijft.
Maar de basisregel die je kunt gebruiken is: extra vierge olijfolie is alleen geschikt voor koude bereidingen, bijvoorbeeld als dressing over een salade. Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren. Ook kunnen er door het verhitten schadelijke stoffen ontstaan, namelijk PAK's.
Onder meer deze Australische studie toont aan dat extra vierge olijfolie de meest veilige en gezonde olie is om mee te bakken en braden. Ook bij wat langere verhitting blijft extra vierge olijfolie gezond (ook hier te lezen). Maar gebruik wel een premium extra virgin olijfolie en niets van mindere kwaliteit.
Kan olijfolie bederven? Olijfolie wordt slecht onder invloed van licht, lucht, warmte en tijd. In tegenstelling tot wijn is olijfolie geen product dat kan rijpen en met de tijd beter wordt. Een geopende fles consumeer je dan ook het best binnen 8 tot 12 weken.
Dat het rookpunt van zonnebloemolie op 227 graden Celsius zit is een voordeel ten opzichte van olijfolie. Toch wordt olijfolie verhitten aangeraden. Dit komt vooral door het feit dat zonnebloemolie relatief veel meervoudige onverzadigde vetten kent wanneer je dit vergelijkt met olijfolie.
,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke levensmiddelen zoals in zuivel en vlees, maar ook in koek, gebak en snacks. En kokosolie en palmolie bevatten veel meer verzadigd vet dan andere plantaardige oliën. Verzadigde vetzuren worden over het algemeen gezien als 'slechte' vetzuren.
De Extra Vierge-olijfolie van Bertolli krijgt de hoogste waardering in een smaaktest van AD. Ook de reguliere olijfolie van Monini scoort beter dan de huismerken van AH, Ekoplaza, Jumbo en Lidl.
De scherpe smaak in olijfolie is vergelijkbaar met die van pittige pepers. Een extra vergine olijfolie kan mild zijn, maar ook zo intens dat het een branderig gevoel in je keel geeft en je er zelfs van kan gaan kuchen.
Gewone olijfolie is meer geschikt om te bakken en braden. Of gebruik zonnebloemolie, deze olie is ook erg om te verhitten.
Volgens hoogleraar Levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel (Wageningen University & Research) kun je het best met olie bakken en braden. "In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten.
Om brood te maken kan je zowel pure als extra vierge olijfolie gebruiken. Olijfolie zorgt voor een zacht en vochtig deeg dat goed rijst en lang houdbaar is. Extra vierge olijfolie geeft een karakteristieke smaak aan het brood.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Bewaren in de koelkast? Het is tenslotte een slecht idee om je olijfolie te bewaren in de koelkast. Als je je olie uit de koelkast haalt, kan de olie verdund worden door condensatie in de fles. Ook daarom is het een goede reden om de olie op een donkere plek in een kast op kamertemperatuur te bewaren.
Extra vierge olijfolie is de hoogste kwaliteit olijfolie, het is een ongeraffineerde olie en heeft veel smaak en bevat veel vitaminen, mineralen en anti-oxidanten van de olijf waaruit het geperst is. Deze olie is niet behandeld met chemicaliëen of warmte bij de persing.
- Als je een blik of fles olijfolie opent, verbruik je de olie best binnen de 8 tot 12 weken. Zodra er zuurstof bij de olie kan, start het oxidatieproces. Daardoor begint de kwaliteit achteruit te gaan. - Verbruik je olie binnen de twee jaar na de oogst.
Ons antwoord is JA! De methode is simpel: Eerst de pan heet laten worden. Dan pas de olijfolie erin en direct de groenten of het vlees.
OLIJFOLIE - BESTAANDE UIT GERAFFINEERDE OLIJFOLIE EN OLIJFOLIE VAN DE EERSTE PERSING. Carbonell Olijfolie Traditioneel kan tot hoge temperatuur verhit worden en is daarom ideaal voor warme gerechten. Het is met name geschikt voor bakken en braden.