Wanneer de verdamper en filters niet regelmatig worden schoongemaakt, stapelen de bacteriën en schimmels zich op en die worden dan samen met de koude lucht verspreid in de ruimte. Daar kun je keelpijn van krijgen, geïrriteerde luchtwegen en tranende ogen.
De meest voorkomende gezondheidsklachten
De volgende klachten kunnen ontstaan door een vervuilde airco: verkoudheid, keelpijn, een grieperig gevoel, benauwdheid, vermoeidheid, misselijkheid, geïrriteerde luchtwegen en een toenemende last van allergieën, zoals hooikoorts en astma.
Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden. Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt.
"Je kunt niet ziek worden door de airco. Maar als je al wat bij je draagt, bijvoorbeeld verkoudheid, kan dit virus door afkoeling wel sneller worden verspreid." "Hetzelfde geldt wanneer je van een koude aircoruimte ineens naar warme buitenlucht gaat. Je kunt daardoor niet verkouden worden.
Deze keer: is slapen met de airco of ventilator aan ongezond? Daar is het antwoord makkelijk op: nee, slapen met de airco of ventilator aan is in principe niet ongezond. Maar: dat geldt alleen als je de ventilator regelmatig schoonmaakt en filters van de airco tijdig verwisselt.
Een droge lucht geeft een frisser gevoel. Een airco zonder, of niet goed ingestelde, luchtvochtigheidsregulatie kan zorgen voor geïrriteerde ogen en slijmvliezen. Dit kan leiden tot hoesten en lichte keelpijn.
Laat u de airco de hele nacht aanstaan, dan is het verstandig om de koele lucht nooit direct op het lichaam te richten. Daarnaast is het belangrijk om de airco regelmatig te laten onderhouden. Doet u dit niet, dan kunnen schimmels en bacteriën zich ophopen in de filters. En dat is niet goed voor uw gezondheid.
De beste omgevingstemperatuur voor slaapkamers ligt tussen is 16° - 18° Celsius. Tijdens warme zomerdagen kan een airco in de kinderkamer of master bedroom, hotelkamers daarbij zeker helpen. * Een behaaglijke temperatuur in slaapkamers is voor iedereen verschillend en kan afwijken van bovenstaand advies.
De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden. Uiteraard verschilt dit per persoon, maar veel warmer of kouder is niet fijn. Naast de juiste temperatuur, is het belangrijk dat een airco zo min mogelijk geluid maakt in de slaapkamer. Daarom kies je voor een airco die minder dan 30 dB produceert.
Voldoende drinken houdt de keel vochtig en ook keelpastilles kunnen daarbij helpen. Zorg er ook voor dat het temperatuurverschil met buiten niet te groot is (maximaal 6 graden) en ook een goed onderhouden airco is heel belangrijk.
Een andere en eenvoudige manier voor een optimale luchtvochtigheid is een luchtbevochtiger. Een luchtbevochtiger helpt je met de luchtvochtigheid het gehele jaar door tussen 40% en 60% te houden. De te droge lucht door verwarming, airconditioning of ventilatiesystemen wordt zo verrijkt met de gewenste luchtvochtigheid.
De airco kan leiden tot uitdroging, hoofdpijn en misselijkheid. De hoofdpijn en misselijkheid ontstaan door de grote temperatuurschommelingen. Dit vraagt veel energie van het zenuwstelsel dat uw lichaamstemperatuur regelt.
Het aanzetten van de verwarming of een airco zorgt tevens voor droge ogen. Dit door de lage luchtvochtigheid wat het veroorzaakt. Ook na een laserbehandeling heeft u vaak last van droge ogen. Er zijn veel verschillende oorzaken die kunnen zorgen voor droge ogen.
Om dit te verhelpen, zorg je dat de instellingen goed hebt afgesteld. Ideaal is een luchtvochtigheidsgraad tussen 45% en 60%. Ook een luchtbevochtiger kan uitkomst bieden.
Er is één echt gevaarlijke ziekte die zich makkelijk via de airco kan verspreiden, en dat is legionellose. Deze ziekte, die soms ook de legionairsziekte genoemd wordt, ontstaat door een bacterie die in het water leeft. Wanneer het water verneveld wordt, kunnen mensen deze legionellabacterie inademen.
Laat de airco niet de hele dag aan staan, dat slurpt energie op! Het is beter om de airco alleen aan te zetten in de kamer die je op dat moment gebruikt. Heb je een oudere airco? Let dan wel even op, het koudemiddel (een sterk broeikasgas) in veel oudere airco's is namelijk schadelijk voor het klimaat.
Wat kost een airco aan stroom? Een vaste airco waarmee je één kamer kunt koelen verbruikt gemiddeld 0,75 kWh stroom per uur. Stel dat je de airco 16 uur per dag gebruikt, zit het stroomverbruik van de airco op 12 kWh per dag. En zelfs 1.080 kWh voor de hele zomer.
Zoals de grootte van je slaapkamer en de capaciteit van je airco. Heb je een goede split-unit airco, dan kun je in het algemeen de airco een uurtje of anderhalf voordat je gaat slapen aanzetten. Dan is het lekker koel als je wilt gaan slapen, mits je de airco automatisch laat koelen.
Voor de optimale werking is het aan te raden om de buitenunit in de schaduw te plaatsen. Wanneer de buitenunit in de volle zon staat, zal het langer duren voordat er koude lucht de woning ingaat. Ook is het goed om rekening met de buren te houden, de buitenunit zal namelijk geluid maken.
Een airco of ventilator zorgt op warme dagen voor een koel huis. Maar een airco gebruikt veel meer energie dan een ventilator en bevat schadelijk koudemiddel.
Wat zijn de beste instellingen voor een airconditioning? Over het algemeen is de prettigste instelling 23 graden met de middelste circulatie stand wanneer u aan het koelen bent. Door de ontvochtiging van de lucht is de gevoelstemperatuur dan 21 graden.
Voor mensen met COPD en astma biedt airconditioning niet per se verlichting, omdat die de lucht vaak te droog maakt. Droge lucht kan ook luchtwegirritatie veroorzaken, zegt Bresser. Wat altijd helpt: een ventilator. Die zorgt voor verkoeling en voor een ontspannen gevoel, waarmee klachten afnemen.
Kijk de airco regelmatig na
Het is verstandig je airco elk jaar te laten nakijken en om het jaar te laten bijvullen. In de regel is meer onderhoud door de vakman niet vaker nodig dan eens in de 5 jaar. Laat regelmatig de interieur-/pollenfilters vervangen, bijvoorbeeld tijdens het uitvoeren van een grote beurt.
slikklachten, zoals moeilijk kunnen slikken, pijn bij het slikken of vaak verslikken. veel slijm in de keel. het gevoel dat er iets blijft hangen in de keel. klachten aan 1 of beide oren, zoals dichte oren, slecht horen, pijn die van de keel naar de oren straalt.