jeuk hebben en zich krabben om zich te ontdoen van insecten en andere irriterende stoffen. Echter, als u hebt gemerkt dat uw hond consequent een aantal dagen achtereenvolgens krabt, of u opmerkt dat de huid ontstoken is, kan dit erop duiden dat er iets mis is.
Veel krabben bij je hond kan ook wijzen op een (huid)infectie. Er kunnen bacteriële infecties (bijvoorbeeld na een beet van een ander dier of een insect) of niet-bacteriële huidinfecties (bijvoorbeeld ringworm) ontstaan. Symptomen die de jeuk veroorzaken zijn: Ontstoken huid.
Het beste om de jeuk te verzachten is natuurlijk om zo snel mogelijk achter de oorzaak te komen en dit te laten behandelen door uw dierenarts. Daarnaast kan beweging de hond afleiden van de jeuk, waardoor hij minder krabt. Ook kan het helpen om de vacht regelmatig te borstelen.
Stress, nervositeit en angst kunnen bij een hond leiden tot jeuk en huidirritatie. Sommige honden krabben en likken zich overmatig veel om op die manier spanningen af te reageren en/of uit verveling. Dit is te vergelijken met nagelbijten bij mensen. Een goed natuurijk ontspanningsmiddel kan hierbij helpen.
Parasieten. De belangrijkste parasieten waar je hond hinder van kan ondervinden zijn vlooien, mijten en teken. Vlooien veroorzaken een hinderlijke jeuk wanneer ze in de huid van je hond bijten. Je huisdier bijt hierdoor in zijn vacht of krabt veel.
Daarnaast is het bij honden die elkaar kennen een teken van genegenheid. Zo likken bijvoorbeeld vooral honden die elkaar goed kennen en het samen goed kunnen vinden elkaars oren. Ook zijn er honden die je tijdens een knuffel-beurt terug likken en soms zelfs voorzichtig nippen (met hun tandjes je velletje pakken).
Elke hond krabt zich wel eens, dat is volkomen normaal. Maar als een hond zich de hele dag krabt, likt, bijt en op haar poten kauwt, dan is er iets aan de hand.
Gestreste honden kunnen, zoals gestresseerde mensen, verwijde pupillen hebben of snel gaan knipperen met de ogen. Ze kunnen hun ogen wijd openen en meer sclera (wit) tonen dan normaal, waardoor ze een geschrokken uiterlijk krijgen. Oren die over het algemeen ontspannen of alert zijn, worden tegen het hoofd gedrukt.
Kortdurende stress kan je herkennen doordat een hond bijvoorbeeld gaat hijgen, blaffen of zich uitschudden. Langdurige stress kan je ook herkennen aan de gezondheid van de hond. Maag-darmklachten of een slechte vacht kunnen wijzen op stress. Ook een hond die erg passief is kan passief zijn door te veel stress.
Een andere mogelijke oorzaak van jeuk bij uw hond is een voedselallergie. Sommige honden reageren overgevoelig op granen. Graanvrij hondenvoer is dan een prima oplossing. In graanvrije hondenbrokken zijn de granen vervangen door koolhydraatbronnen als peulvruchten, (zoete) aardappel of bepaalde fruitsoorten.
Uitleg. Jeuk komt veel voor bij chronische huidaandoeningen, zoals constitutioneel eczeem, psoriasis en netelroos. Jeuk wordt vaak omschreven als een onplezierig gevoel dat aanzet tot de behoefte om te krabben.
Wanneer de jeuk varieert kan je kijken of de jeuk afneemt als je tijdelijk geen snacks en kauwbotjes meer geeft. Mocht dit niet of onvoldoende helpen dan kun je overwegen om over te stappen op hypoallergene voeding zoals de Sensitive of een graanvrije voeding zoals onze Grain Free Formula.
Pas als er sprake is van een hele heftige wormbesmetting ga je symptomen zien. Dit kunnen bijvoorbeeld wormen in de ontlasting of in braaksel zijn, maar je hond kan ook met zijn achterwerk over de grond gaan schuren. Met name van lintwormen is bekend dat dit flinke jeuk rondom de anus geeft.
Gekke grommende geluidjes/ kreunen
Niet agressief grommen, maar van plezier! Dit is het teken van opperste genot. Meestal gaat ze ook hartstochtelijk met haar staart zwaaien en ze wil niet dat je ophoudt met aaien, of wrijven.
Je hond kan aan het nestelen zijn
Eén van de belangrijkste redenen waarom een hond 's nachts over de vloer krabt, heeft te maken met nestelen. Ze willen op een comfortabele en veilige locatie zijn, dus zullen ze krabben voordat ze besluiten te gaan liggen voor de nacht.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Tegen je aan leunen
Dan laat hij zien dat hij van je houdt en wilt hij zijn affectie laan je tonen. Wanneer een hond tegen je aan leunt dan voelt hij zich veilig bij jou. Wanneer jouw hond tegen je aanleunt en aan angstige indruk maakt, dan kan hij overigens nog steeds van je houden en zich veilig voelen bij je.
Als je hond veel zijn poten, oksels, liezen en flanken likt is de kans groot dat hij een allergie heeft voor iets in zijn omgeving. Probeer (samen met de dierenarts) te achterhalen waar jouw viervoeter allergisch voor is. Naast de bovenstaande oorzaken kan het zijn dat de huid van je hond zomaar ontstoken raakt.
Ondanks dat het voor jou misschien niet altijd zo voelt, is dit gedrag heel goed bedoeld. Dit knabbelen is namelijk een teken van liefde. Je hond geniet van een goede 'vlooibeurt' en wil jou graag net zo verwennen.
Waarom springt mijn hond tegen me op? Een hond springt tegen je op simpelweg omdat hij het leuk vindt - het is puur enthousiasme. Het is een manier van begroeten. Honden willen graag in de buurt van jouw gezicht komen voor een snuffel of een likje, en daarom springt hij omhoog tegen je op.