Het kraken kan namelijk andere, soms ernstige, oorzaken hebben. Voorbeelden hiervan zijn slijtage, pezen of spieren die over een botuitsteeksel schuren of beschadigde pezen of spieren door reuma. Hoewel het geluid voor velen akelig is, kunnen knakkende gewrichten over het algemeen geen kwaad.
Bij de meeste gewrichten wordt het krakende geluid normaal gesproken veroorzaakt doordat twee structuren over elkaar heen schuiven. Bijvoorbeeld pees en bot, twee pezen of kraakbeen en bot. Het knakken kan veroorzaakt worden door een los stukje bot of kraakbeen dat het gewricht blokkeert.
Met behulp van je nekspieren druk je je hoofd tegen je handpalmen en vergeet niet om je handen te gebruiken om elke beweging te voorkomen. Doe dit voor 5 seconden. Als je klaar bent, druk je je handen voorzichtig tegen de achterkant van je hoofd en duw je vervolgens naar achteren om tegendruk te geven.
In principe kan het knakken dus geen kwaad, zeker niet wanneer dit vanzelf gebeurd, dit is dus ook zeker geen uiting van slijtage of artrose. In bepaalde situaties kan het wel eens nuttig zijn dat er door een fysiotherapeut naar het gewricht wordt gekeken.
“Bijvoorbeeld kraakbeen en bot, pees en bot of 2 pezen. Soms blokkeert een los stukje bot of kraakbeen het gewricht. Zodra het gewricht weer loskomt, geeft dat een krakend of knakkend geluid. Het kraakbeen kan onregelmatiger worden door belasting van sporten en andere activiteiten.
Er wordt kracht uitgeoefend in de geblokkeerde bewegingsrichting. Het knakkende geluid dat je kunt horen heeft te maken met de luchtdruk in het gewricht. Wordt er druk op het gewricht uitgeoefend - en wordt deze druk snel heel hoog - dan knappen de gasbubbels in het kapsel van het gewricht als het ware uit elkaar.
Knakken niet schadelijk
Dan meteen het goede nieuws: het kan geen kwaad. Uw gewrichten komen er niet losser door te zitten, u krijgt er geen artrose door en ze beschadigen er ook niet door. Wel kan het bij anderen een flinke aversie oproepen, maar dat is een ander verhaal.
Je rug kraken is schadelijk na verloop van tijd
Vooral als je het vaak doet of te krachtig. Te krachtig je nek kraken kan de zenuwen beknellen, en wanneer door te vaak kraken je kapsels uitgerekt raken loop je bovendien meer risico op het ontwikkelen van artrose.
Oorzaak klikkende heup
Een 'klikkende' heup wordt veroorzaakt door het bewegen van een spier of pees over het bot. De beweging van de spier aan de buitenzijde van de heup zorgt voor een klikkend geluid, als het platte deel van het dijbeen licht uitsteekt. Na verloop van tijd kan dit leiden tot een slijmbeursontsteking.
Van artrose verwachten we over het algemeen dat oudere mensen van boven de vijftig eraan lijden. Dat klopt natuurlijk ook, maar voordat mensen last krijgen van artrose, zijn er vaak al decennia lang allerlei factoren aan het werk geweest die de artrose in de hand gewerkt hebben.
In het geval van uw nek heeft u verschillende gewrichten die facetgewrichten worden genoemd. Deze gewrichten bevinden zich aan elke kant van de nek. Als deze gewichten zich uitrekken, kan de vloeistof in het gewrichtskapsel zich verspreiden. Zodra de vloeistof gas wordt, hoort u een knakgeluidje in de nekgewrichten.
Klachten zijn pijn en stijfheid in het gewricht, vooral bij het opstaan. Artrose ontstaat meestal in de heup, knie of duim. Bewegen helpt tegen de pijn. Pijnstillers kunnen klachten verminderen.
Bij artrose van de schouder is er sprake van slijtage van het schoudergewricht. Het kraakbeen van het schoudergewricht is aangetast en is niet meer glad. Dit kan zorgen voor pijn, kraken, stijfheid van het schoudergewricht en functievermindering van uw schouder.
De beste manier om de diagnose van artrose te stellen is een klassieke radiografie, zonder bijzondere voorbereiding. Op die radiografie zijn eventuele afwijkingen duidelijk zichtbaar evenals botafwijkingen. Een bloedonderzoek is meestal niet nuttig. Er bestaat geen merker in het bloed voor artrose.
De belangrijkste klachten bij fibromyalgie zijn pijn, stijfheid en moeheid. Gewone bezigheden zoals huishouden, werken en sporten zijn daardoor soms moeilijk te doen. Soms is zelfs fietsen en wandelen te veel. Slapen gaat vaak slecht.
Artrose van de heup begint met stijfheid en pijn bij bewegen. De pijn zit vooral in uw lies, bovenbeen en bil. Soms voelt u het zelfs tot in de knie. De pijn is het ergst wanneer u na rust weer in beweging komt (startpijn of ochtendstijfheid).
Til je zitvlak van de grond, druk je armen tegen de grond en strek je heup naar boven. Trek de tenen van je steunbeen licht naar je toe en voel de spanning in je zitvlak. Houd deze positie tot zes seconden vast en keer dan terug naar de uitgangspositie.
Snapping hip behandeling en herstel
Als de klikkende heup niet pijnlijk is, is er geen behandeling nodig. Als men er last van heeft, kunt u uw activiteiten hieraan aanpassen. Probeer tijdens sporten of andere activiteiten steeds herhalende bewegingen van de heup te vermijden.
"Kraken kan, vooral in de nek, zelfs gevaarlijk zijn. Het kan leiden tot verlammingen, herseninfarcten of een dwarslaesie." Hij krijgt elk jaar wel iemand in het ziekenhuis die verkeerd is gekraakt.
Geluksgevoel door kraken
Door je nek te kraken, komen ook endorfines vrij in het gebied van de nekgewrichten. Endorfines worden geproduceerd door je hypofyse (voorste deel van de hersenen) en worden door je lichaam afgegeven om pijn te beheersen. Wanneer je je nek kraakt, komen er endorfines vrij in het gebied.
Oorzaak van een krakende knie
Een gangbare verklaring is dat de knieschijf niet goed door zijn geultje loopt en daardoor “kraakt”. Het niet goed lopen door de het geultje kan o.a. komen door een verminderde aansturing door de bovenbeenspieren, verkort weefsel rond de knieschijf of verkorte spieren.
U kunt beginnende reuma herkennen aan de volgende symptomen: Pijn aan een gewricht: als het gewricht niet dik is, en er vooral bij het bewegen en belasten van uw gewrichten pijn is, kan er sprake zijn van artrose. Als de gewrichten duidelijk dik zijn, hebben mensen vaak pijn in rust die wat beter gaat na bewegen.
Je plaatst je ene hand onder het gewricht. Met je andere hand pak je het gewricht vast. Je trekt de teen mooi in lijn met het middenvoetsbeentje en rekt hem iets uit. Vervolgens kun je je teen gaan bewegen ten opzichte van je middenvoetsbeentje.