Schurft kan met eenvoudige middelen helemaal genezen worden. Komt het toch terug, dan kan dat komen doordat de behandeling niet nauwkeurig genoeg is toegepast of dat iemand uit de omgeving niet meebehandeld is.
Krijg je voor het eerst schurft? Dan is de tijd tussen besmet raken en klachten 2 tot 6 weken. Als je daarna weer besmet raakt, begint de jeuk al na een paar dagen.
Schurft is te behandelen met pillen of door zalf te smeren. Ga hiervoor naar je huisarts of apotheek. Om schurftmijt te doden was je alles van stof op zestig graden of bewaar je het drie dagen in een goed afgesloten vuilniszak op kamertemperatuur. Stofzuig ook je bank en tapijt en herhaal dit alles na een week.
Enkele tips ter voorkoming van schurft: Was beddengoed op 60 graden. Gebruik geen beddengoed of kleding van anderen. Vermijd lichamelijk contact met iemand die schurft heeft.
Was beddengoed, onderbroeken en vaatdoekjes op minimaal 60 graden, dan gaat schurft dood. Draai af en toe een lege trommel met soda, dan ben je verlost van nare luchtjes. Als je een wasdroger gebruikt (liever niet), doe er dan een droge handdoek bij, dan is je was een half uur eerder droog.
Krabben is een manier om de hoeveelheid mijten op de huid terug te dringen. Wanneer er niet gekrabd wordt is het aantal mijten op het lichaam heel groot. Bij deze vorm van schurft ziet men ook vaak korstende, schilferende afwijkingen op de huid.
Schurft gaat niet vanzelf over. Ga bij klachten die wijzen op schurft naar de huisarts. De behandeling van schurft staat of valt met goede diagnostiek en gelijktijdige behandeling van de patiënt en huisgenoten en nauwe contacten die mogelijk besmet zijn.
De behandeling na 7 dagen herhalen, omdat door applicatiefouten vaak niet alle mijten en eitjes gedood kunnen zijn na eenmalig insmeren [Nemecek 2020]. Na aanbrengen van benzylbenzoaat mag gedurende de 48 uur die de behandeling inneemt niet gewassen worden.
Eventueel kunt u de behandeling na 1 week herhalen. Schurft: u heeft 2 behandelingen nodig. De tweede behandeling herhaalt u 7 dagen na de eerste. Bij een bepaalde vorm van schurft is soms een derde behandeling of meer nodig.
Schurft is goed te behandelen met behulp van een speciale crème of tabletten. Vaak schrijft de huisarts Loxazol crème voor. Deze doden zowel de mijten als de eitjes. Wanneer iemand behandeld wordt tegen schurft is hij of zij ongeveer vierentwintig uur na het starten van de behandeling niet meer besmettelijk.
Na adequate behandeling kan de jeuk nog 2–4 weken aanhouden [7]. Laat de patiënt contact opnemen als de jeuk na 2 weken verergert, langer dan 4 weken aanhoudt of als er nieuwe plekjes ontstaan.
Tien minuten bij minimaal 60°C doodt de mijt. De mijt overleeft het langst (7 dagen) bij hoge luchtvochtigheid (liefst verzadigd) en 12°C.
Smeer na het wassen van de handen of een toiletbezoek opnieuw zalf op de handen/nagels en de schaamstreek en bilplooien. 9. Laat de zalf de hele nacht zitten. Minimaal 12 uur lang.
De mijt, die zijn eigen weg zoekt in de huid en daarmee gangetjes creëert, werd toentertijd bestreden met het opensnijden van deze gangetjes om deze daarna in te smeren met een insecticide of zwavel. Het heet wassen van beddengoed en kleding was toen zeker geen gewoontegoed.
Langdurig met heet water douchen of langdurig in bad gaan maakt de jeuk alleen maar erger. Ping-pong effect. Hierbij moet u denken aan huisgenoten en/of bedgenoten die onvoldoende of niet zijn meebehandeld. In dat geval komt de jeuk net zo hard weer terug als ten tijde van de eerste schurft episode.
Crème: 8 tot 12 uur laten inwerken. Gel: 8 tot 14 uur laten inwerken. Was of douche daarna met lauwwarm water en zeep. Ga niet in bad, want dan kan uw lichaam dit medicijn te veel opnemen.
Na besmetting ontstaat er geen immuniteit: iemand kan dus meerdere keren schurft krijgen. Veel mensen schamen zich wanneer er in hun gezin schurft blijkt te zijn. Dat is misschien wel begrijpelijk, maar niet nodig. Schurft heeft bijvoorbeeld niets te maken met een gebrek aan hygiëne.
Iedereen kan schurft oplopen. Er ontstaat geen immuniteit tegen de ziekte. Daardoor kunnen mensen meerdere keren schurft krijgen.
Na de behandeling
Na ongeveer 6 weken zijn ze verdwenen. De eerste weken na de behandeling kan de jeuk erger worden. Douche niet te warm en gebruik weinig zeep. De huisarts kan misschien wat tegen de jeuk geven.
De mijt overleeft het langst buiten een menselijk lichaam (7 dagen) bij een hoge luchtvochtigheid (liefst verzadigd) en 12 graden Celsius. Het vermogen van de mijt om te besmetten neemt af naarmate hij langer van de huid af is. Tien minuten bij minimaal 50°C doodt een mijt.Was dus op 60 graden om schurft te doden.
Ja, je kunt schurft makkelijk krijgen. Als je langer dan 15 minuten dichtbij iemand bent. Bijvoorbeeld door seks of knuffelen. Maar je kunt het ook krijgen als je een handdoek, kleding of een bed met iemand deelt.
Kan schurft ook door kleren heen? Nee, dit kan niet. De schurftmijt kan wel op stoffen zitten. Denk hierbij aan een bank of kleding.
Schurft jeukt, voornamelijk 's avonds en 's nachts. De jeuk is het ergst op de billen, polsen en in de plooien tussen de vingers. Door het krabben ontstaan er letsels (zie afbeelding onder), die soms moeilijk te onderscheiden zijn van andere huidaandoeningen zoals eczeem.
Schurft gaat niet vanzelf over. Als je het niet behandelt, breidt de schurft zich uit over je lichaam en wordt het erger. Bovendien kun je anderen besmetten. Vervelend voor die ander, maar ook voor jou, want hoe meer mensen en plaatsen je besmet, hoe groter de kans dat zij jou straks opnieuw besmetten.