Een deel van het getransformeerde voedsel wordt omgezet tot lichaamseigen stoffen. Een ander deel verlaat ons lichaam weer via de ontlasting en urine. Als een deel van het voedsel niet goed getransformeerd wordt, blijft het achter in de kookpot.We spreken dan van compost, of Damp.
Eet liever producten die de miltenergie versterken. Met name gekookte groenten, soep, zoete groenten en fruit versterken de miltenergie.
Bevorder het spijsverteringsvuur
Gebruik wat rauwe gember vóór of tijdens de maaltijd. Het toevoegen van opwarming specerijen zoals zwarte peper, gember, kardemom en kaneel bij het bereiden van voedsel helpt de milt ook een handje om de maaltijd goed te verteren.
Een gezwollen milt geeft meestal geen klachten. Veelvoorkomende symptomen zijn pijn aan de linkerkant van je buik die uitstraalt naar je schouder en buikklachten bij het eten van grote maaltijden.
Je kunt zelf je milt ontgiften of ontlasten met een aantal eenvoudige voedingsadviezen. Zo help je de spijsvertering door het eten van warm, gekookt voedsel of voedsel met verwarmende ingrediënten zoals gember, kaneel of paprika, net als door het drinken van warme dranken zoals thee of water op kamertemperatuur.
Voor zover bekend is er geen directe relatie tussen alcohol en de milt. Wel kan door overmatig drinken de milt vergroten (splenomegalie, hypersplenie). De miltvergroting door alcohol is onderdeel van het proces van het ontstaan van levercirrose. Hierdoor is de afvloei van bloed vanuit benen en onderlichaam verstoord.
Grofweg kun je dus zeggen dat gele/oranje voeding de Milt versterkt. Denk hierbij aan pompoen, wortelen, maar ook aan granen. Belangrijk hierbij is wel dat je dit voedsel eerst kookt, zodat de vertering makkelijker verloopt. Veteren van rauw voedsel is moeilijker en daarmee verzwak je de Milt.
Als de ziekte wel in de milt zelf zit, kan het nodig zijn om het orgaan te verwijderen. Dit is een operatie die vaak wordt uitgevoerd en relatief veilig is. Wel kunnen er risico's aan verbonden zijn die aan alle operaties zijn verbonden, zoals infecties, nabloedingen en trombose. Zonder milt kun je prima leven.
Veelvoorkomende klachten zijn vermoeidheid, je slap voelen, kortademigheid, duizeligheid, hartkloppingen, zweten, hoofdpijn. Sikkelcelcrisis: een crisis waarbij kleine bloedvaten verstopt raken, kan leiden tot een zuurstoftekort in het weefsel, dit heet infarcering.
Aan de linker kant van de maag ligt nog de milt, een orgaan dat bijvoorbeeld belangrijk is voor het opruimen van oude of abnormale rode bloedcellen. Direct onder het middenrif vinden we aan de rech- terzijde de lever; deze loopt deels over de maag.
Pijn in de linkerschouder (gerefereerde pijn); Lage bloeddruk ofwel hypothensie; Tagycardie (versnelde hartslag, door lage lage bloeddruk raakt het hartritme verstoort; Door lage bloeddruk treden ook shock verschijnselen op zoals duizeligheid, flauwvallen, zweten, kortademigheid, een bleke huid en dorst.
De vertering verloopt optimaal, men heeft minder voedsel nodig, de rauwkost versterkt en reinigt het verteringsstelsel, maar ook het bloed en daardoor de cellen. Met rauwkost ontstaat er een betere stofwisseling, de immuniteit wordt er door versterkt, o.a. door een betere darmflora.
Je milt is een orgaan die zich linksboven in je buikholte bevindt. De bovenkant is bol, de onderkant vormt zich naar de organen waar je milt tegenaan ligt. De aan- en toevoer van het bloed, verlopen door de miltslagader en miltader. De milt van een volwassene weegt ongeveer 200 gram.
Een vergrote milt kan duiden op een onderliggende aandoening. Als je milt groter is dan twaalf centimeter, is er sprake van een vergrote milt. Meestal is je milt vergroot als een reactie op een ziekte in je bloed zoals leukemie, malaria of tuberculose. Een vergrote milt geeft meestal geen klachten.
Klachten aan de lever, oftewel leverpijn wordt vaak waargenomen in het rechter kwadrant van de buik, net onder de ribbenkast. De leverpijn kan hierbij ook uitstralen naar de rug. Dit kan een oorzaak zijn van uw rugklachten en rugpijn.
Een maand geen alcohol drinken is nuttig om je lichaam te laten herstellen, en in het bijzonder je lever te ontgiften. Wereldwijd zijn er initiatieven ontstaan om een maand geen alcohol te drinken, denk bijvoorbeeld aan "Dry January" of ikpas.nl.
Milt-infarct is een zeldzame diagnose. De typisch klinische verschijnselen zijn pijn in de linkerflank vaak uitstralend naar de linkerschouder. De symptomen kunnen atypisch zijn en lijken op acuut coronair lijden, longembolie, peptisch ulcus, acute bloeding of miltrup- tuur. Soms verloopt het beeld zonder symptomen.
Soms hebben mensen geen milt meer, omdat deze bij een operatie is verwijderd. Het kan ook zijn dat de milt niet goed werkt, bijvoorbeeld bij bloedziektes zoals sikkelcelziekte. Maar ook bij levercirrose, SLE of Reumatoïde Artritis.
Een acute alvleesklierontsteking kun je herkennen aan de heftige pijn links in het midden van de buik, daar waar de alvleesklier zit. Pijn links onder de ribben kan ook ontstaan, deze pijn kan uitstralen naar je linkerzij, linkerschouder en rug.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Wortelen
Rauwe wortelen zijn gezond, gekookte wortelen zijn nog gezonder! Gekookte wortelen bevatten namelijk meer bèta-caroteen dan rauwe wortelen. Dat is een sterk antioxidant dat zich in je darmen omzet in vitamine A.
Rauwe groenten bevatten stevige vezels, die onze spijsvertering hard aan het werk zetten, maar de opname van voedingsstoffen ook wel lastiger maken. Koken maakt de vezels zachter en beter te verteren. De vezels verdwijnen niet als je groenten kookt.
Symptomen van een vergrote milt
Een miltvergroting geeft meestal geen klachten. Het wordt dan ook vaak per toeval ontdekt als je in het ziekenhuis gecontroleerd wordt. De volgende klachten komen niet vaak voor, maar kunnen wel optreden: Buikpijn in je linkerbovenbuik.
Wat is buikvliesontsteking? In het kort: Een buikvliesontsteking is een ernstige aandoening, waarbij je meestal moet worden geopereerd. De oorzaak van de ontsteking is vaak bloed in de buikholte, wat onder andere het gevolg is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een bloeding na het barsten van een cyste.