Het eten verteren kost energie waardoor dit dipje na de maaltijd vaak ontstaat.Het oppeppende effect van een kopje koffie kan je hierdoor heen helpen. Zo heb je weer energie om de avond te starten!
BAARN - Het gebruikelijke kopje koffie na de maaltijd kun je beter laten staan. Tenminste als er sprake is van een maaltijd met een hoog vetgehalte. Deze combinatie leidt namelijk tot een hogere bloedsuikerspiegel, met een verhoogde kans op diabetes tot gevolg.
Eerst het goede nieuws: koffie drinken op een lege maag is meestal geen groot probleem. Onze magen kunnen meer aan dan je zou denken. Sterker nog, koffie is al heel lang onderdeel van onze ochtendroutine en heeft zelfs een aantal gezondheidsvoordelen.
Veel mensen genieten 's morgens vroeg van koffie voordat ze gegeten hebben. Ondanks hardnekkige mythes is er weinig wetenschappelijk bewijs dat het drinken ervan op een lege maag schadelijk is. Het heeft waarschijnlijk eerder dezelfde effecten op je lichaam, onafhankelijk van hoe je het consumeert.
'Simpel gezegd wordt onze bloedsuikerspiegel verstoord als we beginnen met een kop koffie, vooral na een nacht van verstoorde slaap,' vertelt professor James Betts. 'We kunnen dit verbeteren door eerst te eten en daarna pas koffie te drinken, als je daar behoefte aan hebt natuurlijk.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat cafeïne de symptomen (zoals diarree, buikpijn en zure oprispingen) verergert van chronische darmaandoeningen als het prikkelbare darm syndroom (PDS) en de ziekte van Crohn1. Mensen met deze aandoeningen worden daarom afgeraden om koffie met cafeïne te drinken.
Bij je ontbijt kun je bijvoorbeeld halfvolle melk of karnemelk drinken. Wil je geen zuivel gebruiken? Dan kun je kiezen voor een sojadrink met toegevoegd calcium en B-vitamines. Of drink water, thee of koffie zonder suiker bij je ontbijt.
Het beste tijdstip om koffie te drinken is op het moment dat het adenosineniveau op z'n laagst is. Voor de meeste mensen zal dat moment tussen tien uur 's ochtends en twaalf uur 's middags of tussen twee uur 's middags en vijf uur 's middags liggen.
Maar hoe laat drink je koffie in Nederland? Hoewel velen een kop koffie bij het ontbijt nemen, hebben wij traditionele vaste tijdstippen voor koffie: de zogenaamde koffietijd. In Nederland ligt deze 's morgens tussen 9.00 en 10.00 uur, 's middags tussen 15.00 en 16.00 uur en 's avonds rond 20.00 uur.
“Het beste is om na vier uur 's middags geen koffie meer te drinken.” Het cortisolgehalte neemt in de middag namelijk af, waardoor je van nature wat vermoeider wordt. “Cafeïne is ook adrenalineverhogend, waardoor dat slaap- en waakritme weer verstoord wordt”, zegt Hurioglu.
Heb je iets te veel gegeten en is je maag nu overstuur? Doe dan een paar blaadjes munt in een glas water. Ook kun je muntthee maken om je maag te kalmeren, wat erg goed helpt bij een opgeblazen gevoel.
Cafeïne verstoort je bloedsuikerspiegel
Onderzoek wijst uit dat cafeïne je bloedsuikerspiegel enorm verstoort. Cafeïne zorgt ervoor dat je lichaam minder goed de suikers in het ontbijt kan verdragen. Je bloedsuikerspiegel stijgt na je ontbijt met wel 50% meer wanneer je daarvoor cafeïne nuttigt1.
Als je 's ochtends koffie drinkt, wordt je cortisolproductie dus verlaagd door de cafeïne die je binnenkrijgt. De cafeïne zelf heeft dus weinig effect, want door je natuurlijke cortisolproductie wordt je ook makkelijker wakker. De cafeïne vervangt dus eigenlijk de cortisol.
Koffie na de maaltijd kan uw gezondheid schaden. Canadese wetenschappers raden een lekker kopje na een maaltijd met veel vet ten strengste af: de gewoonte kan op termijn de organen aantasten en diabetes veroorzaken. Koffiekenners betwijfelen of ook maar iemand naar die goede raad zal luisteren.
De gezondste koffie is een kop warm gezette zwarte koffie zonder melk of suiker. Een kopje bevat vrijwel nul calorieën, bevat geen koolhydraten of vetten en nauwelijks natrium. En behalve antioxidanten levert zo'n kopje zwarte koffie nuttige voedingsstoffen als magnesium, kalium en niacine op.
Na het eten kiezen veel mensen voor een kopje koffie. Vooral de espresso is populair. Espresso kan namelijk helpen om zowel de spijsvertering als vetvertering na het eten op gang te brengen. Ook zorgt dit drankje ervoor dat uw bloedsuikerspiegel minder snel stijgt na het eten.
“Cafeïne is een diureticum, wat betekent dat je meer zult moeten plassen.Na een nacht slapen moet je juist méér vocht binnenkrijgen dan verliezen.” Daarom stelt de farmaceut voor om een uurtje of twee te wachten, voor je je bonen maalt en het koffie-apparaat laat pruttelen.
Je zou dan beter de koffie kunnen nemen als je cortisolniveau aan het dalen is, minimaal een uur na het opstaan, maar liever nog later. Zo komen ze op het tijdstip dat je koffie het beste tussen tien en twaalf kunt drinken.
Wanneer cafeïne in de hersenen aankomt, past het in de receptoren die normaal worden bezet door het op vergelijkbare wijze gevormde adenosinemolecuul. De opname van adenosine door deze receptoren zorgt ervoor dat je je moe gaat voelen.
Wanneer je ervan uitgaat dat je 100 milligram cafeïne uit andere bronnen binnenkrijgt, dan zul je enkel nog 300 milligram cafeïne uit koffie moeten halen. Omgerekend zijn dit 3 koppen koffie per dag, voor een volwassen persoon van gemiddeld 65 kilo.
In koffie zit cafeïne. Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, nog ongeveer 5 kopjes koffie drinken per dag (1 kopje is 125 milliliter), als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen.
De piek van de hoeveelheid cafeïne in je lichaam is een uur na het drinken en blijft bij de meeste mensen een paar uur op dit niveau. Zes uur na het consumeren van de cafeïne is de helft ervan nog in je lichaam. Het kan maximaal tien uur duren voordat het volledig uit je bloed is.
Ontbijten met yoghurt is gezond.Yoghurt bevat namelijk veel goede voedingsstoffen als vitaminen (B12 en B2), eiwitten en calcium. Maar het is wel belangrijk om een gezonde variant te kiezen. 'Volle' yoghurt bevat bijvoorbeeld veel verzadigde vetten en in vruchtenyoghurts zit vaak weer te veel suiker.
Magere kwark of yoghurt (van zuivel of soja) zijn uitstekend ideeën voor een ochtendmaaltijd. Andere goede eiwitbronnen zijn eieren, tofu, noten en zaden. Vermijd suikerhoudend voedsel als ontbijt. En ik bedoel hiermee geraffineerde suikers, zoals witte of bruine suiker en alle siropen.