Werking: de rookmelder functioneert direct als er een nieuwe batterij is geplaatst en de test is voltooid. De rookmelder is uitgerust met een knipperende rood LED-lampje. Dit lampje bevindt zich boven de testknop en knippert om de 30-40 seconden om aan te geven dat de rookmelder functioneert.
Stap 1: haal de rookmelder van het bevestigingsplaatje
Begint jouw rookmelder ongeveer elke 30 seconden te piepen, dan waarschuwt hij dat de batterij (bijna) leeg is.
Het is meestal een teken dat de rookmelder vervuild is. Maak de melder in dat geval schoon door hem goed uit te zuigen met de stofzuiger en haal er een licht vochtig doekje langs.
Waarom gaat mijn rookmelder zomaar af? Soms gaat een rookmelder af zonder dat hier een duidelijke reden voor is. Dit kan veroorzaakt worden door vuil bij de sensor, zoals stof of een insect. Wanneer de verwarming na lange tijd gebruikt wordt kan er stof vrijkomen, waardoor de rookmelder af kan gaan.
Rookmelders geven eigenlijk nooit ''zomaar'' een signaal of alarm. Maar wat als een rookmelder afgaat en er is niets aan de hand? Meestal gaat het om een kort piepsignaal, bijv. dat een batterij leeg is of een signaal ''einde levensduur/sensor defect''.
Werking: de rookmelder functioneert direct als er een nieuwe batterij is geplaatst en de test is voltooid. De rookmelder is uitgerust met een knipperende rood LED-lampje. Dit lampje bevindt zich boven de testknop en knippert om de 30-40 seconden om aan te geven dat de rookmelder functioneert.
Rookmelders gaan 's nachts piepen als de batterij bijna leeg is omdat de temperatuur op dat moment het laagst is. De batterijspanning die op dat moment al aan de krappe kant is, wordt door de kou 's nachts nóg iets lager.
Piept je rookmelder? Controleer de batterij. Het voelt een beetje als een open deur, maar we noemen hem toch maar even: controleer de batterij van je rookmelder. Als deze namelijk bijna leeg is, gaat jouw rookmelder piepen als teken dat er een nieuwe batterij in moet.
Stof aan de binnenkant van een rookmelder maakt de sensor gevoeliger. Rookmelders detecteren rook op basis van een infraroodsensor. Deze sensor ziet geen verschil tussen rook en een laagje stof. Ophopend stof kan er dus voor zorgen dat het alarm afgaat, terwijl er niets aan de hand is.
De rookmelders zijn erop ontworpen dat deze niet zomaar afgaan door roken of koken. Gaat u vlak bij een rookmelder bijvoorbeeld gourmetten, schuren/zagen of behang afstomen, dan kan de rookmelder afgaan door rook, stof of stoom. Het is dan beter om de rookmelder tijdelijk af te dekken.
Wanneer je rookmelder met enige regelmaat (meestal elk uur) piept, is dit een teken dat de batterij leeg aan het raken is. Een rookmelder met een zwakke batterij zal blijven piepen totdat de batterij ermee ophoudt. Met een beetje pech kan dit enkele weken duren.
Het komt soms voor dat een rookmelder defect is. Als u de batterij al heeft vervangen en de rookmelder blijft piepen dan is deze defect. Dat geven sommige rookmelders aan met piepjes, andere rookmelders hebben een geel lampje om dit aan te geven.
Druk de knop van de rooksensor knop 2 seconden in totdat een kort geluidssignaal klinkt en de LED wit gaat branden. Laat de knop direct los en wacht totdat de LED geel kleurt. Druk dan nogmaals kort op de knop van de rookmelder, de LED zal hierna kort rood kleuren ter bevestiging van een succesvolle reset.
Als de batterij bijna leeg is, piept de rookmelder af en toe om dit aan te geven. In de handleiding van je rookmelder lees je hoe vaak de rookmelder deze pieptoon geeft.
De levensduur van een rookmelder is sterk afhankelijk van onderhoud en de locatie waar de melder hangt. Een melder gaat zeker 10 jaar mee, maar als de melder pas schoongemaakt wordt nadat er al geregeld ongewenste meldingen zijn geweest kan dit aanzienlijk korter dan 10 jaar.
Rookmelders vervangen
Rookmelders hebben een technische levensduur van 10-jaar. Vervuiling door stof zorgt ervoor dat de in de rookmelder aanwezige rookkamer vervuild raakt. Detectie van rook en brand wordt hierdoor minder nauwkeurig.
Wat is een rookmelder? Een rookmelder is een apparaat dat reageert op de rookverschijnselen van een brand. Het heeft twee functies, namelijk het signaleren van een brand en het waarschuwen van bewoners door het afgeven van een alarmsignaal.
Beide rookmelders geschikt voor aansluiting op het lichtnet (230V/50Hz– verbruik 40mA/0,8W) en hebben een batterij back-up. Bedraad maximaal 20 melders te koppelen (max. 250 mtr bedrading) of draadloos (RF) maximaal 30 melders te koppelen.
Waterdamp, wind of tocht
of een kachel kunnen er voor zorgen dat je rookalarm gaat piepen. Het is daarom belangrijk dat je rookalarm op de juiste plaats hangt: op minimaal vijf meter afstand van warmte-, damp- of stoombronnen. Je hangt ook geen rookmelder in de badkamer, schuur of in de garage.
Bijna alle rookmelders hebben een testknop aan de zijkant of in het midden van de rookmelder. Deze dien je ingedrukt te houden totdat het alarm afgaat. Als deze dan dus niet afgaat of te zacht afgaat, moeten de batterijen vervangen worden.
Wanneer je rookmelder is afgegaan en deze niet stopt met piepen moet je het volgende doen om hem uit te zetten: Stap 1: Verwijder de rookmelder van de houder. Stap 2: Houd de resetknop of de testknop (verschilt per rookmelder) ingedrukt totdat het piepen stopt.
Verschillende apparaten in huis, zoals de koelkast, wasmachine, cv-ketel, afzuiging en ventilator kunnen voor ongewenst geluid zorgen, van zoem tot hoge pieptoon. Toch ervaar je soms geluidsoverlast waarbij het moeilijk is om precies te traceren waar het vandaan komt.
Brandalarm: 3 korte harde pieptonen (repeterend) en het rode lampje knippert. Laag batterijspanning alarm: korte piep en het gele lampje knippert. Probleem alarm: Dit is een falende zelftest van de rookmelder.
Rookmelder die werkt op batterijen
Bij deze type rookmelders draai je de rookmelder linksom uit de voetplaat. Vervolgens open je de batterijlade en vervang je de oude batterij voor een nieuwe batterij.
Waar de e-sigaret geen oplossing voor biedt, is het feit dat je er nog altijd rookmelders mee onbedoeld kan activeren. De damp van een e-sigaret komt namelijk gewoon in de meldkamer van een rookmelder terecht, en kan daardoor een alarm initiëren.