Komt er een knetterend geluid uit je magnetron? Controleer of je niet per ongeluk een vork of zilveren lepel in je magnetron hebt gestopt. Voorwerpen van edelmetaal mag je niet in een magnetron gebruiken. Ze veroorzaken vonken en knetterende geluiden en kunnen de magnetron beschadigen.
Er kunnen vonken ontstaan bij het gebruik van de magnetronfunctie wanneer de microgolven niet door metalen kunnen dringen en gereflecteerd worden: Controleer of er geen metalen materialen zoals kookgerei, aluminiumfolie of servies met een metalen ontwerp gebruikt worden tijdens de magnetronfunctie.
De meeste metalen voorwerpen mogen niet in de magnetron, dus bij twijfel kun je het beter niet doen. Metaal in de magnetron kan schade aan de magnetron of aan het metalen voorwerp veroorzaken, en er kunnen vonken ontstaan met als mogelijk gevolg brand.
Aluminiumfolie. Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan.
Metalen ovenroosters zijn geen probleem
Deze voorwerpen bevatten een soort coating, die ervoor gemaakt is om heet te worden. Hierdoor verwarmt je eten zonder dat er vonken ontstaan en je magnetron in brand vliegt.
Nee. Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling.
Sommige materialen mogen niet in de magnetron worden gebruikt: Porselein en keramiek. Deze materialen zijn niet hittebestendig genoeg. Papier, textiel en hout.
Deze aluminium bakjes zijn geschikt voor gebruik in de oven. Ze zijn NIET geschikt voor het gebruik in magnetrons.
Een restje lasagne, je eigen versgemaakte soep, een lekker slaatje… Neem jij wel eens iets anders dan boterhammen mee voor je lunch op het werk? Dan zijn bewaardoosjes van hittebestendig glas ideaal. Deze bakjes mogen in de oven, microgolfoven, koelkast, diepvriezer en vaatwasser.
Het maakt invetten van bakplaten overbodig en is ook bruikbaar in de magnetron. Bakpapier van ITS is tweezijdig voorzien van een antiaanbaklaag. Bakpapier is tot 220 graden bruikbaar in de oven.
Als de warmte niet goed weg kan door opgehoopt stof, is er brandgevaar. Denk aan wasdrogers, magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventilatorkachels, computers, laserprinters en haarföhns. Alle apparaten zijn veiliger als u ze schoonhoudt. Maar pas op, water kan kortsluiting veroorzaken.
Wist u dat brood bij ontdooien in de magnetron in de plastic zak moet blijven zitten? Bij het ontdooien in de magnetron het brood in de plastic zak laten zitten, om sterke uitdroging te voorkomen. Zorg er tevens voor dat het brood niet opgewarmd word.
Waarom moet er bij het verwarmen een theelepel in de vloeistof gezet worden? Omdat er anders gevaarlijk heet water kan ontstaan als je het te lang in de magnetron doet en dat de vloeistof niet pas gaat koken als je de beker eruit haalt, maar gewoon koken gaat tijdens het verhitten.
Een metalen lepel mag prima in de magnetron gebruikt worden. Dit komt omdat een lepel vaak dik en groot genoeg is om de warmte goed te absorberen. Zodoende zal er geen vlam ontstaan in de magnetron.
een echt metalen blik kan je niet in de magnetron zetten. ook niet met een bord eronder. en een verpakking van roomboter in de magnetron is ook geen goed idee. maar ontopic: in een combi-magnetron kan je gewone metalen blikken gebruiken maar ook bijv. de syliconen-versie.
Zolang je de magnetron niet gebruikt kan je inderdaad altijd gewoon metaal in de combi-oven plaatsen.
Er is aluminiumfolie en magnetronfolie. Aluminiumfolie kun je niet gebruiken als je de magnetronfunctie gebruikt. Magnetronfolie is kunststoffolie met (soms) kleine damp-gaatjes. Die kun je altijd gebruiken met de magnetronfunctie (maar weer niet in een combi-oven-functie).
Er zijn ook speciale magnetronschalen in de handel; deze worden standaard geleverd met een deksel. Ook een glazen ovenschaal met deksel is goed te gebruiken.
Er zijn vier soorten plastic die in contact mogen komen met voedsel: polyethylene terephthalaat (PET, #1), polypropyleen (PP, #5), polystyreen (PS, #6) en polycarbonaat (PC, #7). Meestal zijn de plastic bakjes die je gebruikt om kliekjes op te warmen gemaakt van polypropylene.
Het aluminiumfolie zorgt er niet alleen voor dat je bestek schoner wordt, maar het zorgt er ook voor dat er geen roest op komt. Je kunt in plaats van een propje aluminiumfolie in de vaatwasser, het bestek ook eens in de zoveel tijd apart een opfrisbeurt geven en roestvrij maken.
Koelkast: een kant en klaar lasagne kan je in de magnetron opwarmen in 12 tot 15 minuten op 900 watt. Vriezer: een bevroren lasagne opwarmen kan pas als je de lasagne 1 dag van te voren eruit haalt en laat ontdooien.
Bij het gebruik van aluminiumfolie bij het bereiden van gerechten moet de glanzende kant naar beneden, want die weerkaatst de warmte. De matte kant neemt de warmte beter op.
De levensduur van een magnetron is erg moeilijk in te schatten. Een realistische verwachting is dat de gemiddelde magnetron ongeveer 10 jaar mee gaat. Dat houdt in dat sommige magnetrons er al na 2 jaar mee ophouden, terwijl andere magnetrons na 25 jaar nog niet stuk te krijgen zijn.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
IN DE MAGNETRON: Leg de worstjes naast elkaar op een bord en verspreid ze zoveel mogelijk. Verwarm deze gedurende 1½ minuut bij 450 Watt.