Bepaalde kiemen (zoals taugé) moeten in het donker worden gekweekt. Onder invloed van licht worden er namelijk al in een heel vroeg stadium blaadjes en worteltjes gevormd. De energie gaat vanaf dat moment vooral in de blaadjes zitten en dit gaat ten koste van het scheutje.
Donkerkiemers zijn zaden die in het donker, bedekt door een laagje aarde, zullen kiemen. Dat laagje is twee tot driemaal de dikte van het zaad, dus vaak maar een paar millimeter dik. Licht remt het kiemproces af bij donkerkiemers, bij lichtkiemers geeft licht de prikkel om te gaan kiemen.
Sommige zaadjes hebben niet perse licht nodig om te ontkiemen.Maar de jonge kiemplantjes hebben genoeg licht nodig om te kunnen groeien. Je kan de zaadjes bij het raam zetten, maar daar let je natuurlijk best op voor schommelingen in temperatuur. Indirect licht is trouwens het allerbeste!
Als het in het donker staat gaat het wss meer willen overleven uit de grondstoffen die uit de grond komen waardoor het langere wortels heeft. In het licht gaat het meer concentreren op de energie die het uit de zon haalt.
zaad kan het hele jaar door ontkiemen.
Als in het voorjaar de temperatuur omhoog gaat en er voldoende vocht is, ontkiemen de zaden. De dagen worden langer waardoor er voldoende licht en tijd is om te groeien. Voordat het in de herfst weer kouder en donkerder wordt, maken de planten zaden en vruchten.
De zaden in het donker hebben voor de fotosynthese licht nodig. Daarom groeien ze zo snel naar boven. Een van de donkere bonen was afgebroken, dit zou beter kunnen gedaan zijn, als er geen emmer was gebruikt om de bonen onder te zetten.
Te donker betekent dat fotosynthese niet mogelijk is, en het blad geeft het op. Zeker als je plant maar aan één kant gele bladeren krijgt en dat ook nog eens de donkere kant is, dan kun je er vanuit gaan dat je plant wat lichter wil staan.
Planten hebben immers licht nodig voor de fotosynthese, het proces waarbij ze koolstofdioxide omzetten in koolhydraten. Omdat planten niet zelf kunnen bewegen, groeien ze naar het licht toe.
Hoe gebruiken planten licht? Zonder licht kan je plant geen glucose produceren en dus ook niet overleven. Zet je een plant in het donker neer, dan zal deze wegkwijnen. Zonder licht is er geen leven, en planten hebben de unieke eigenschap dat ze licht kunnen 'eten'.
Op de website tuinkers staat dat normaal is dat tuinkers in het donker sneller groeit. Dat komt omdat de plantjes naar het licht willen groeien, maar ze hebben geen licht. De tuinkerszaadjes in het licht, hoeven daar geen moeite voor te doen.
De meeste groenten en kruiden zijn donkerkiemers. Deze zaden stop je in de grond en worden bedekt met een laagje grond.Ze hebben geen zonlicht nodig om te kiemen. Zaaidiepte van donkerkiemers is ongeveer 2 keer de grootte van het zaad zelf.
2. Donkerkiemers. Donkerkiemers zijn zaden die juist wel graag bedekt worden met grond, vaak met twee- tot driemaal de dikte van het zaad. Veel groenten, en vaak grote zaden, zoals courgettes en pompoenen, zijn donkerkiemers Maar ook Phlox, Verbena en goudsbloem behoren tot die soort.
Een groeilamp is een LED-lamp die eigenlijk altijd wordt gebruikt in de tuin- en kassenbouw om planten en bloemen te laten groeien (en bloeien). Door het aangepaste kleurenspectrum van blauw, rood en wit licht zal de plant het beter doen onder deze lamp dan zonder lamp.
Gekende lichtkiemers zijn bv de aardbei (als ze gezaaid wordt), bonenkruid, celosia, kamille, sla, selderij (bleekselderij, knolselderij, snijselderij), stevia en peterselie. Melganzenvoet is een lichtprikkelkiemer. Andere soorten zijn 'donker'kiemend.
Als een blad echt te veel licht krijgt, vormen zich vrije radicalen.Dat zijn schadelijke stoffen die eiwitten, membranen en het DNA in de cel aantasten.De cellen sterven dan af. Vooral de top van het gewas kan daar last van krijgen en ook hier is de oplossing: het licht beter verdelen.
Doffe bladeren met weinig kleur
Een van de eerste tekenen dat je kamerplanten niet genoeg licht krijgen, is verkleuring van de bladeren. De bladeren kunnen een gelige kleur krijgen of zelfs wit worden. Dit komt doordat de plant niet genoeg chlorofyl aanmaakt, wat zorgt voor de groene kleur in de bladeren.
Ze hebben minimaal 5 uur zonlicht per dag nodig om goed te kunnen groeien. Planten die direct zonlicht nodig hebben groeien het beste op een plek dichtbij een raam op het zuiden, want daar komt het meeste zonlicht naar binnen. Kleinere planten kun je zelfs op de vensterbank zetten.
Voor de fotosynthese licht nodig (fotos = licht). Planten die steeds in het donker staan, gaan na enkele weken dood.Bij deze planten kan geen fotosynthese plaatsvinden.
Om gezonde planten te telen met een normale plantvorm is zowel rood als blauw licht nodig. Rood licht is belangrijk omdat het zeer effectief is in de fotosynthese. Er zijn veel studies die aantonen dat het toevoegen van blauw licht aan een rood licht spectrum leidt tot een verbetering van de groei.
Het type plant, maar ook de volwassenheid ervan, zal echter van invloed zijn op de duur die hij kan overleven zonder water te krijgen. Bijvoorbeeld: planten van tropische oorsprong kunnen 2 tot 3 weken zonder water, terwijl vetplanten en cactussen tot 3 maanden zonder kunnen!
Eén ding is zeker: je kunt je planten beter niet midden op de dag water geven. Als je dit onder de volle zon doet, verdampt het water namelijk in een mum van tijd.Ook kunnen de waterdruppels op de bladeren als een vergrootglas werken, waardoor ze kunnen verbranden.
Planten doen immers aan fotosynthese. Dit wil zeggen dat ze overdag onder invloed van het zonlicht zuurstof produceren. 's Nachts is dit niet mogelijk: ze nemen dan zuurstof op en stoten CO2 uit.