Gedachten loslaten doe je niet door er een gevecht mee aan te gaan. Je richt eenvoudigweg je aandacht op iets anders. Ga iets doen met al je aandacht, dan laat je geest de negatieve gedachten los. Geregeld komen negatieve gedachten eerst nog een paar keer terug, ze zijn niet meteen helemaal weg.
Je brein blijft rondcirkelen omdat het een oplossing wil bedenken. Op zich is dat niet slecht, want je hersenen hebben je al een leven lang geholpen om tot grote prestaties te komen. Maar wanneer het piekeren te lang duurt, dan kan je totaal geblokkeerd raken.
Negatief denken komt voort uit angst. Angst voor het onbekende, angst voor verlies aan controle, angst dat het niet goed komt. Niet voor niets is er de uitspraak: 'de mens lijdt nog het meest aan het lijden dat hij vreest'.
Zoek leuke dingen op en maak er tijd voor vrij. Skip desnoods één van je mobiele avonden. Ga mediteren, lezen, stappen, sporten, minimaliseren, creëer een positieve mindset in 1 minuut of pak iets op wat je al veel eerder had willen doen. Verhoog het aantal leuke dingen en je verhoogt je positieve energie.
Waarom denk ik aan dingen waar ik niet aan wil denken?
Vroeger werd gedacht dat intrusieve gedachten verborgen verlangens lieten zien, maar nu denken deskundigen daar gelukkig anders over, zegt psychiater Menno Oosterhoff deze maand in Psychologie Magazine: 'Het zijn juist gedachten aan dingen die je absoluut níét wilt, maar daardoor een soort aantrekkingskracht uitoefenen ...
Als iemand een vol hoofd heeft, kan dat diverse oorzaken hebben. Vaak is het niet alleen maar stress, een hoge werkdruk of afhankelijk van de intelligentie van iemand. Een hoofd kan ook vol zitten met emotionele blokkades en belemmeringen. Het één heeft vaak invloed op het ander.
Loslaten betekent simpelweg dat je het niet langer vasthoudt — wat veel energie kost. Het is vergelijkbaar met fysieke ballast vasthouden. Het wordt steeds zwaarder en uiteindelijk is het bijna ondragelijk. Van een loodzware boodschappentas ben je ook blij als die eenmaal thuis op de keukenvloer staat.
Een piekerstoornis, ook wel dwangmatig piekeren of gegeneraliseerde angststoornis, is een stoornis waarbij je ongecontroleerde angst hebt voor normale dingen in het leven. Het piekeren begint geleidelijk, maar neemt uiteindelijk je hele dag over.
Er wordt zonder een echte reden sneller ruzie gemaakt; Je hebt veel pech, dingen die bij anderen makkelijk en vanzelfsprekend gaan, daar moet jij hard voor werken; Er ontstaan onverklaarbare (chronische) lichamelijke klachten of je oude lichamelijke klachten verergeren zich; Je hebt depressieve en negatieve gedachten.
Negatieve gedachten loslaten en positieve gedachten creëren
Het gaat erom hoe jij met die angsten omgaat. Door negatief denken positief te benaderen kun je je gedachtepatroon veranderen. En zo kun je met meer vertrouwen, voldoening en geluk leven. Tijd dus om er iets moois van te maken.
Het leven is zwaar op het moment dat je het leven als zwaar beleefd. Die beleving kan heel logisch zijn, omdat sommige mensen heel nare ervaringen achter de rug hebben. Ook kun je last hebben van de aangeboren neiging om dingen negatief te zien en en te ervaren.
Gebruik alleen optimistische en positieve woorden voor jezelf en wanneer je met anderen praat. Begin iedere dag met een positieve gedachte over jezelf. Wees bewust van negatieve gedachten en vervang deze door een positieve. Geef niet op, ga door met het vervangen van negatieve gedachten door positieve.
Ze hebben een negatief beeld van zichzelf (bijvoorbeeld 'ik kan niets; ik ben waardeloos'), van de wereld (bijvoorbeeld 'het leven heeft geen zin') en van de toekomst (bijvoorbeeld 'ik word nooit meer gelukkig'). Negatieve gedachten zoals deze, hebben verschillende kenmerken.