Vapen is heel normaal geworden in het straatbeeld en lijkt een onschuldig en minder ongezond product met een fruitsmaakje. Maar schijn bedriegt, want er blijken genoeg andere schadelijke stoffen in de vapes met smaak te zitten waardoor het ministerie vanaf volgend jaar een verbod oplegt.
Op 1 juli 2020 is het rookverbod uitgebreid met de e-sigaret, met en zonder nicotine. Op alle plekken waar een rookverbod geldt, geldt dit ook voor e-sigaretten. Bijvoorbeeld in cafés, restaurants, openbare gebouwen en op werkplekken. E-sigaretten krijgen een verplichte neutrale verpakking.
De schadelijke stoffen in e-sigaretten zijn onder andere nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker.
Een flesje e-liquid van 10 ml staat ongeveer gelijk aan 3 pakjes sigaretten qua gebruik, dus bij 3 pakjes sigaretten heeft uw lichaam 3×16 mg en dus 48 mg nicotine opgenomen, tegenover 4 mg per milliliter, dus bij 10 ml liquid op 12 mg/ml is dat 40 mg nicotine bij het dampen.
E-sigaretten zonder nicotine mogen niet worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. Het is ook verboden ze te verkopen aan volwassenen die ze zeer waarschijnlijk doorverkopen aan jongeren onder de 18. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt hier toezicht op.
Het begint natuurlijk met de eerste aanschaf van uw e-sigaret, waarbij de prijs van een basis e-sigaret gemiddeld rond de 30 euro ligt. Vaak is een compleet starterspakket het goedkoopst, en zo'n starterspakket bevat vaak een complete elektrische sigaret of e-smoker plus toebehoren behalve de e-liquid.
Ook de e-sigaret bevat nicotine en nicotine wordt door de placenta doorgelaten en wordt opgenomen door de foetus en kan schadelijk zijn voor longen, hart en centraal zenuwstelsel van de foetus. E-sigaretten die nicotine bevatten kunnen net zo goed als gewone sigaretten verslavend werken.
Echter valt de e-sigaret sinds 1 juli 2020 wel onder het rookverbod. Dus daar waar het verboden is om te roken, is het inmiddels dus ook verboden om de elektronische sigaret te gebruiken.
Minder ongezond dan gewone sigaret
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret.
De meeste vapes bevatten nicotine en dat is een zeer verslavende stof. Eenmaal verslaafd aan roken, kom je daar ontzettend lastig van af. En hoe jonger een kind in aanraking komt met nicotine, des te sneller treedt die verslaving op. Jonge kinderen kunnen daar in twee tot drie dagen verslaafd aan raken.
Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat het gebruik van de e-sigaret en de shishapen schadelijk zijn voor de gezondheid. Zowel e-sigaretten als shishapennen kunnen in combinatie met de bijbehorende dampen leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker.
Stoptober duurt 28 dagen. Onderzoek laat namelijk zien dat 28 dagen lang genoeg is om de positieve effecten van het stoppen met roken te ervaren. In de meeste gevallen zijn ontwenningsverschijnselen als koude rillingen, tintelingen in je handen en voeten, hoofdpijn en snel boos of verdrietig dan achter de rug.
4 tot 7 mg / ml nicotine: licht nicotinegehalte. Dit tarief kan overeenkomen met een verstokte roker die light sigaretten van tabak gebruikt of een matige hoeveelheid standaard sigaretten, doorgaans tussen de 5 en 10 sigaretten per dag. 8 tot 12 mg / ml nicotine: gemiddeld nicotinegehalte.
Hoeveel vapers zijn er in ons land? Volgens de Gezondheidsenquête 2018 heeft 15,5% van de bevolking van 15 jaar en ouder al eens een e-sigaret of vergelijkbaar apparaat geprobeerd. 4,1% gebruikte de e-sigaret op het moment van het interview: 2,7% occasioneel en 1,4% dagelijks.
Framboos, bubblegum, vanille of fruitmix: je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een e-sigaret van. Maar daar komt een einde aan: vanaf 2022 is het verboden om smaken toe te voegen aan elektrische sigaretten.
Primera winkels verkopen sigaretten, shag, pijptabak, sigaren en e-sigaretten. Voor de verkoop van tabak geldt een minimum leeftijdsgrens. Tabaksartikelen mogen niet verkocht worden aan jongeren onder 18 jaar, dit is een wettelijke verplichting.
Mensen die toch e-sigaretten blijven gebruiken, wordt geadviseerd de gezondheid goed te monitoren en zich met symptomen zoals koorts, gewichtsverlies, hoesten, kortademigheid, misselijkheid, diarree en buikpuin direct bij hun arts te melden.
E-sigaretten produceren geen teer of koolmonoxide, twee van de meest schadelijke elementen in tabaksrook. De meeste toxische chemicaliën die in tabakssigaretten zitten, zitten niet in e-sigaretten. Dat betekent dat vapen, in vergelijking met klassiek roken, wellicht ook aanzienlijke gezondheidsvoordelen kan opleveren.
Sanders doktert: 'De longfunctie, zelfs de longinhoud, zou verbeterd zijn na het starten van de e-sigaret. ' Het gebruik van sigaretten zorgt voor irreversibele (niet/nooit meer te herstellen) schade in luchtwegen en longen. Verbetering door middel van gebruik van de e-sigaret ligt dus niet in de lijn der verwachting.
Van de regen in de drup, dat is wat een aantal mensen ervaren wanneer ze overstappen naar elektrisch roken of beter gezegd 'dampen'. Klachten als een droge mond, hoesten of verlies aan smaak komen regelmatig voor.
Hierin vonden ze aanwijzingen dat e-sigaretgebruik het risico op symptomen van luchtwegaandoeningen verhoogt: chronisch hoesten, vorming van slijm en bronchitis. En dat vapen een negatief effect kan hebben op de cellen en de fysiologie van de longen en het immuunsysteem.
Vapen is “lekkerder” dan het roken van een normale sigaret. Vooral de vele smaakjes zoals bijvoorbeeld fruit, mojito en kaneel zijn aantrekkelijk voor jongeren. E-sigaretten zijn makkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop. Aan sommige e-sigaretten is nicotinezout toegevoegd, hierdoor is de nicotine minder vies.
Plus: het roken van e-sigaretten, het zogenaamde “vapen”, mag ook niet. Dat is echt des duivels, zelfs een dubbele zonde. Een moefti is een hoge wetsgeleerde in de islamitische wetgeving.
De meerderheid van de mensen die nieuw zijn met vapen, hebben de neiging om over te schakelen naar een smaak die net zo lijkt op de smaak van sigaretten die ze momenteel roken.
Discreet te werk gaan. Blaas de rook door een open raam naar buiten. De meest gebruikelijke methode die gehanteerd wordt tijdens het stiekem roken van een sigaret binnenshuis, is de rook uit te blazen door een openstaand raam. De rook heeft nu een geschikte uitgang en de rook zal minder blijven hangen.