De kleur geel wordt meestal kunstmatig gecreëerd door toevoeging van verschillende kleurstoffen als tartrazine, anatto, of geelwortel (curcumine).
Vanillestokjes en vanillezaadjes zijn niet geel zoals bijvoorbeeld klassiek vanille-ijs - ze zijn zwart. Zwarte puntjes in vanilleproducten betekent dat er vanillezaadjes of gemalen vanillestokjes zijn gebruikt.
Melk, vloeibare melkbestanddelen, suiker, gemodificeerd maïszetmeel, verdikkingsmiddel: carrageen, zout, natuurlijke aroma's, kleurstoffen: annatto en curcumine, calciumcarbonaat.
Reacties. Vanille is inderdaad zwart. Tegenwoordig wordt het ook wel eens vermalen.
Combineer vanillegeel nu met jouw koele of warme basiskleur. LICHT-KOEL met de koele medium kleuren o.a. midden-grijs, midden-blauw, lavendel. LICHT-WARM met de warme medium kleuren o.a. midden bruin, midden groen, lila. Ton-sur-ton staat je ook heel mooi.
Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld omdat de vraag veel groter is dan het aanbod. Bijna alle vanille komt nu uit Madagascar. De aanvoer uit dat land is wisselvallig, net als de kwaliteit. Het kweken is ingewikkeld omdat het bestuiven van de bloemen met de hand moet gebeuren.
Gele vla óf vla met vanillesmaak
De zuivelfabriek heeft verschillende opties om de naam van het product aan te passen, zodat deze niet meer misleidend is. De 'vanillevla' moet dan in het vervolg 'gele vla' worden genoemd, of 'vla met vanille smaak'.
Vla dankt zijn mooie lobbige structuur aan maïszetmeel. Zodra zetmeel in aanraking komt met speekselenzymen (amylase) wordt het afgebroken en verliest z'n vochtbindende werking. Vla wordt dan dun en waterig.
Vla bevat net als melk eiwit, vitamines B2, B12 en calcium. Dat zijn voedingsstoffen die goed zijn voor uw lichaam. Maar vla bevat ook veel suiker. Gemiddeld zitten er zo'n 4 suikerklontjes in een schaaltje van 150 gram.
Imitatie vanille is afkomstig van synthetische vanilline, die de smaak van natuurlijke vanilline nabootst. Vanilline is één van de componenten die vanille haar buitengewoon smaakboeket geeft.
En dat Vanille verslavend is? Het actieve ingrediënt in vanille, vanillinezuur, werkt namelijk stimulerend op de hersenen. Vandaar dat dit goedje verwerkt zit in ijs, yoghurt, cola, chocolade, gebak, parfum en zelfs in sigaretten en we bij het consumeren steeds denken: 'WE WANT MORE'.
Bevers hebben een klier tussen de anus en de geslachtsorganen waarin castoreum, ook bekend onder de naam Bevergeil, wordt gevormd. Bevers zelf gebruiken dit voor het invetten van de vacht. Wij gebruiken het onder andere in parfums en in ons eten om een sterkere vanille- en karamelsmaak te creëren.
Tegenwoordig zijn er veel soorten vla in diverse smaken te verkrijgen: vanillevla met toegevoegde vanilline en een lichtgele kleur. blanke vla met een lichtere kleur dan vanillevla en toegevoegde custard en neutrale smaak.
Maar ook kunnen de meer 'reguliere' desserts dikmakend zijn. Een pak vanillevla bevat per100 gram algauw 90 calorieën. En zelfs (volle) yoghurt kan dikmakend zijn wanneer er meer dan 100 calorieën per 100 gram in zitten.
Toch staat vla niet in de Schijf van Vijf. Het bevat namelijk veel suiker. Gemiddeld zitten er zo'n 4 suikerklontjes in een schaaltje van 150 gram. Een schaaltje levert 143 kcal.
Zetmeel. Bij het uitschenken van de dubbelvla komen er twee verschillende kleuren vla uit het pak. Doordat er veel zetmeel in vla zit, blijft de vla op dezelfde plek zitten. Zo moet je bijvoorbeeld om het laatste beetje vla uit een pak te laten stromen, hard en snel schudden.
Er zijn regels!
Vla mag niet zomaar vla heten. De regels volgens de Nederlandse Warenwet: vla moet minstens voor de helft uit koemelk bestaan met een melkvetpercentage van 2,6% en zetmeel moet een kenmerkend bestanddeel zijn. Traditioneel is het een mengsel van gekookte melk en eieren (custard), vanille en suiker.
Een schaaltje vla of yoghurt bevat al snel 150 ml vocht. Gebruik een 1,5 liter fles om daar de hoeveelheden vocht uit af te meten.
Voor 1 kilogram vanille -het echte spul, niet het synthetische- betaal je dezer dagen 600 Amerikaanse dollar (ongeveer 550 euro) en meer. Daarmee is het zelfs duurder dan een kilogram zilver.
Van oudsher is vanille-extract zelfs een middel om ziektekiemen aan te pakken. Naast antioxidanten en antibacteriële stoffen bevat vanille-extract ontstekingsremmende stoffen. Dat is goed nieuws voor onze gezondheid, want ontstekingen liggen aan de basis van veel ziekten.
Geschiedenis. De vanille was een goed bekende smaakstof in Meso-Amerika in de tijd vóór Columbus, en werd door Spaanse conquistadores naar Europa gebracht. In het oude Mexico werden de Totonaken, in de regio nu bekend als Veracruz, beschouwd als producenten van de beste vanille.
Geel is een primaire kleur bij de subtractieve kleurmenging. Bij de additieve kleurmenging is het een secundaire kleur die wordt verkregen door menging van rood en groen.