Ook in Oostenrijk, Zwitserland en zelfs in de Verenigde Staten een zeer populair deeggerecht. In de VS heet de brezel namelijk Pretzel; in Nederland noemen we het doorgaans een zoute krakeling. Wat blijkt? In Nederland mocht de brezel niet gemaakt worden in de professionele keuken, aangezien er de hulpstof E524 in zit.
* De typische kleur en glans van een echte Duitse pretzel komt door een zogeheten loogbad met natriumhydroxide. Natriumhydroxide mag in Nederland niet voor consumptie verhandeld worden. In Duitse bakwinkels wordt het ook wel verkocht als “Brezellauge”.
In de 12e eeuw was de pretzel een herkenbaar symbool geworden van de Duitse bakcultuur . Het werd vaak geassocieerd met pretzelbakkersgilden en het kreeg nog meer bekendheid toen Duitse immigranten hun pretzelmaakvaardigheden naar andere delen van Europa brachten, waaronder Oostenrijk en Zwitserland.
Pretzels lijken qua structuur en ingrediënten erg op bagels. Ze worden gemaakt van meel, gist en melk. Het deeg wordt vervolgens opgerold en in de bretzelknoop gelegd. Ja, de vorm van dit broodje heeft zelf zijn eigen naam gekregen!
Pretzels bestaan in verschillende soorten en maten, zacht of hard, groot of klein. Oorspronkelijk komen de pretzels uit Europa waar ze Brezel (Duits) of Kringlor (Zweeds) heten. In sommige steden in de Verenigde Staten kun je grote pretzels in kraampjes op straat kopen.
Om maar even met de deur in huis te valen: pretzels zijn niet erg gezond. Zo bevatten ze geraffineerde bloem en hebben ze een hoge glycemische index, wat betekent dat de koolhydraten makkelijk worden geabsorbeerd in de bloedbaan.
Sommigen zeggen dat ze oorspronkelijk "bracellae" werden genoemd, de Latijnse term voor "kleine wapens", waarvan de Duitsers later het woord "bretzel" afleidden. Volgens anderen werden de eerste pretzels "pretiolas" genoemd, wat "kleine beloningen" betekent, en werden ze uitgedeeld door de monniken wanneer hun jonge leerlingen hun gebeden correct reciteerden.
Traditioneel eet je pretzels met mosterd. Simpel, maar heerlijk. De zoute pretzel met het scherpe van de mosterd is echt een lekkere combinatie.
Als het om pretzels gaat, is er één belangrijk ingrediënt dat ze onderscheidt van andere gebakken producten: loog . Dit simpele maar essentiële bestanddeel is verantwoordelijk voor de kenmerkende diepbruine kleur, de kenmerkende textuur en de unieke smaak die pretzels onderscheidt.
In alle Duitse bakkerijen behoort een Pretzel standaard tot het assortiment. Vaak kun je deze kant en klaar, mét lekker beleg erop, kopen voor nog geen 2 euro.
Amerikaanse zachte pretzels bevatten doorgaans een behoorlijke hoeveelheid suiker in hun recepten en worden gegarneerd met behoorlijk wat zout. De Amerikaanse pretzel kan dus zoeter smaken. Beierse pretzels gebruiken minder suiker en vertrouwen niet op een dikke laag zout om de primaire smaken te zijn .
Duitsland en Oostenrijk zijn de enige landen die pretzels recht doen. Steek de grens over naar een ander Europees land en die zoute, zachte, warme pretzels verdwijnen. Het is een misdaad.
Pretzels komen oorspronkelijk uit Duitsland, waar ze bretzels of brezels heten. De Amerikaanse pretzels zijn gebaseerd op deze bretzels of brezels, maar toch is de Duitse versie wat steviger en minder zoet.
Eind 18e eeuw introduceerden Zuid-Duitse en Zwitsers-Duitse immigranten de pretzel in Noord-Amerika. De immigranten werden bekend als de Pennsylvania Dutch , en na verloop van tijd bevolkten veel handgemaakte pretzelbakkerijen het platteland van centraal Pennsylvania, en de populariteit van de pretzel verspreidde zich.
Halverwege de 19e eeuw merkte een bakker op dat pretzels die te lang waren afgekoeld hard werden, waardoor ze een duurzame en innovatieve traktatie werden . Deze harde pretzel was erg populair onder troepen van de Unie tijdens de Burgeroorlog, die de lang houdbare pretzels meenamen naar de oostkust, waardoor de snack nog populairder werd.
Jaren geleden, tijdens het onderzoeken van mijn eerste boek, Pretzel Making at Home, leerde ik een geweldige truc van voedingswetenschapper Harold McGee, die had ontdekt dat het verhitten van baking soda in een lage oven de pH verandert, waardoor het meer op loog gaat lijken. Zijn gebakken baking soda is het geheime ingrediënt voor deze uitzonderlijke zelfgemaakte pretzels.
In de wereldberoemde biertuinen van Beieren worden pretzels ook gegeten met obatzda, een sterke, kaasachtige dip gemaakt met boter, hete paprika en camembert . Frankfurt is de thuisbasis van een mildere, romigere versie die bekend staat als schneegestöber, ook gegeten met pretzels en glazen zure, platte appelcider genaamd apfelwein.
Wanneer u een traditionele pretzel eet, merkt u mogelijk een licht metaalachtige smaak op, wat het resultaat is van de chemische reactie tussen de loog en het deeg . De algehele smaak van de pretzel is echter complexer dan alleen de smaak van loog.
Je kunt ze met een handvol eten, ze in dips scheppen voor extra proteïne, ze bestrooien met kruiden, ze in een mengsel gooien of ze zelfs in snoepgoed verwerken (viooltje: dessert!).
Hoewel niemand zeker weet hoe pretzels zijn ontstaan , is het populairste verhaal dat in 610 na Christus, terwijl hij brood aan het bakken was, een Italiaanse monnik besloot om een speciale traktatie te maken om zijn afgeleide studenten te motiveren. Hij rolde deegstrengen uit, draaide ze zodat ze leken op gekruiste handen op de borst in gebed, en bakte ze vervolgens.
Je kunt dit zeker nog steeds als een bagel beschouwen – een pretzel faux bagel, denk ik? Snijd ze doormidden en ga voor hartig met een roomkaas smeersel en wat komkommers en lox, of ga voor zoet met roomkaas, honing, walnoten en wat kaneel, of wat jam .
Pretzel komt van een Duits woord dat nu in het moderne standaard Duits gespeld wordt als Brezel . De Engelse spelling pretzel met p weerspiegelt waarschijnlijk de uitspraak van Brezel in een van de dialecten van Zuid-Duitsland.
pretzel, een brosse, geglazuurde en gezouten cracker van Duitse of Elzasser oorsprong. Gemaakt van een touw van deeg dat meestal de vorm heeft van een losse knoop, wordt de pretzel kort gekookt en vervolgens geglazuurd met ei, gezouten en gebakken. Pretzels worden gewoonlijk gegeten als snack met bier.
Er zijn twee hoofdtypen pretzels, en elk heeft een kenmerkende textuur. Er is de zachte pretzel, vaak de authentieke pretzel genoemd, omdat dit de versie was die hier als eerste werd gebracht. Dan is er de harde pretzel, die oorspronkelijk in 1850 in Pennsylvania werd gemaakt.