Je krijgt over het algemeen meer rust, ruimte en energie als je opruimt. Je wordt minder afgeleid door spullen om je heen. Je kunt makkelijker vinden wat je zoekt (want alles heeft een vaste plek). Je irriteert je minder aan de rommel over je heen.
Opruimen goed voor de gezondheid
Studies tonen aan dat het ontdoen van troep en rommel in huis je cognitieve en emotionele functioneren kan verbeteren (3). Daarbij blijkt uit een wetenschappelijke studie van een paar maanden terug dat opruimen stress en verveling kan tegengaan, vooral bij ouderen (4).
In een schoon huis is de lucht schoner en frisser, waardoor je minder last hebt van ademhalingsproblemen en allergieën voor bijvoorbeeld huisstofmijt. Schimmels en bacteriën krijgen een stuk minder kans om zich te nestelen in een schoner huis. Hou je huis opgeruimd en zo stofvrij als mogelijk.
Waarom is opruimen zo belangrijk? ,,Chaos in je leefomgeving geeft ook chaos in je hoofd. Opruimen levert je tijd en rust op, omdat je weet waar alles ligt. Als alles een vaste plek heeft, heb je meer tijd over voor andere dingen in het leven.
Opruimen helpt kinderen om te leren ordenen en zorgt voor een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Soms kiezen we ervoor om bijvoorbeeld die blokkentoren niet op te ruimen of op te bergen, maar juist om te laten staan.
Vanaf 4 jaar kun je je kind leren om zijn/haar kamer op te ruimen. Natuurlijk zal de kleine dit nog niet perfect doen, maar jij als ouder kan je kleine hier goed bij helpen. Vanaf ongeveer 8 jaar kun je verwachten dat kinderen het opruimen al aardig onder de knie krijgen.
Opruimen is volgens Van Dale: “weer op orde brengen; = opbergen: de rommel opruimen; zijn kamer opruimen” Opruimen start met inzicht krijgen in de hoeveelheid van je spullen. Na het sorteren en categoriseren van je spullen volgt een keuzeproces. Je maakt een keuze uit: behouden, weggooien, weggeven of verplaatsen.
Het kan dus zijn dat je het nooit geleerd hebt, maar door een 'life-event' tijdelijk nog meer moeite hebt met opruimen en overzicht houden. Ook kan het zijn dat je bijvoorbeeld ADD hebt en je vroeger wel een manier geleerd hebt om op te ruimen, maar dat deze manier van opruimen nog nooit voor jou gewerkt heeft.
De methode van Marie Kondo betekent in het kort: in een keer rigoureus je hele huis opruimen, opruimen per categorie, niet per locatie. Het belangrijkst is dat je alleen de dingen bewaart waar je echt van houdt.
Meer opruimen, minder stress
Uit een Amerikaanse studie onder 60 huishoudens blijkt dat een rommelig huis invloed heeft op ons cortisolniveau, en leidt tot meer stress. Daarnaast bleken deelnemers met een rommelig huis vaker last te hebben van een negatieve stemming, dan deelnemers met een opgeruimd huis.
Een schoon huis geeft een schone en frisse lucht en verminderd een aantal allergieën. Huisvuil en etensresten zijn vaak de ware boosdoeners en vormen een uitnodiging voor schimmels, bacteriën en mijten om zich eens lekker in je huis te nestelen. Zet ramen regelmatig open en geniet van een frisse bries door je huis.
Probeer eerlijk te kijken naar je spullen en beantwoord voor jezelf de vraag hoe het komt dat er zoveel spullen zijn. Als je de oorzaak hebt vastgesteld, is het tijd om aan de slag te gaan en de oorzaak te elimineren. Daarna kan je gaan downsizen in spullen. En dat is vaak een groot project dat je in stapjes moet doen.
Begin met een kleine plek
Als je niet weet waar je moet beginnen met opruimen, zijn kleine plekken of ruimtes in huis ideaal om mee te starten. De badkamer, de voorraadkast, het aanrecht, de kapstok of de eettafel zijn een aantal voorbeelden van ideale beginplekken.
Help je kind en negeer protest. Pak bijvoorbeeld zijn/haar hand vast en pak samen het speelgoed op. Wil je kind dit niet geef dan een time out. Laat hem/haar twee minuten stil op een stoel zitten en geef hem/haar daarna nogmaals de kans om op te ruimen.
"(overgankelijk)" reinigen. het vuil eraf halen, wassen of poetsen vb: Wijna heeft mijn huis schoongemaakt Synoniem: reinigen Tegenstellingen: vervuilen verontreinigen weghalen wat niet lekker is vb...
Hoe vaak en waarom moet je afstoffen? Voor een fris huis moet je elke week afstoffen. Als je wekelijks overal de Swiffer even overheen haalt, neemt je kans op astmatische verschijnselen of allergische reacties, zoals niezen en hoesten, aanzienlijk af.
Verzamelwoede is een obsessieve-compulsieve stoornis waarbij iemand dwangmatig spullen bewaart en verzamelt, uit angst dingen weg te moeten doen. Een obsessieve-compulsieve stoornis is een dwangstoornis waarbij iemand last heeft van dwanggedachten en/of dwanghandelingen.