Hoe ontstaan gele vlekken? Gele vlekken ontstaan als zweetplekken opdrogen en de was te lang blijft liggen of als het zweet vermengd is met anti-transpirant of deodorant.
Gele vlekken kunnen in kleding ontstaan wanneer zweetplekken zicht vermengen met een anti-transpirant of deodorant. Het aluminium in de anti-transparant of deodorant gaan een chemische reactie aan met de zouten in het zweet.
De NIVEA Invisible for Black & White-producten kunnen interessant zijn voor iedereen die witte strepen op kleding wil vermijden. Ook voorkomt deze deodorant vlekken in het textiel, zoals de welbekende gele vlekken in witte kleding.
De combinatie van zweet en deodorant is de boosdoener wanneer het om gele vlekken in witte kleding aankomt. Vaak zijn die vlekken ook nog eens ontzettend hardnekkig. Je kunt wassen tot je een ons weegt, maar die vlekken gaan nergens heen.
Azijn is een goed middel tegen veel vlekken, ook tegen gele vlekken in witte kleding. Vul een plantenspuit voor de helft met witte azijn en voor de helft met water. Spuit het mengsel op de zweetplekken voordat u de kleding wast. Ook met natriumbicarbonaat kunt u transpiratievlekken verwijderen.
Doe aardappel of komkommer onder je oksels
Snijd een komkommer of een aardappel in plakjes (maar net wat je in huis hebt) en wrijf met de schijfjes onder je oksel. Wacht dan ongeveer 20 minuten met het wassen van je oksels, zodat het in kan werken.
Iedere dag deo opdoen is eigenlijk helemaal niet nodig. Laat staan het in de loop van de dag nog eens te doen. Als je een goede deodorant hebt, zou je het volgens dokter Harper maar 1 à 2 keer per week op hoeven te spuiten of smeren. "Breng twee stroken deo omhoog en twee stroken deo omlaag aan op je oksel."
Bewaar een roller niet te lang
Hoewel op de meeste deorollers staat dat het product na openen 12 maanden houdbaar is, zou ik voor de zekerheid toch elke 3 maanden een nieuwe roller kopen. En deel deze liever niet met iemand anders. Dit kan huidirritatie veroorzaken.
Stap 1: Week je witte T-shirt in koud of lauw water en maak de okselvlekken goed nat. Stap 2: Meng het baking soda/zuiveringszout of Vanish Oxi Action in een aparte kom met water, in de verhouding 3 op 1. Stap 3: Breng met een tandenborstel de pasta op de okselvlek aan en schrob dit flink in de stof.
Wanneer jij een licht blauw of een rood shirtje draagt, zie je de zweetplekken juist heel goed. Zweetplekken voorkomen doe je dus door deze kleuren op warme dagen te mijden, ook al zijn ze zo leuk. Wit is op zich wel een veilige keuze, alleen kan je hierin juist wel lelijke vlekken krijgen.
Zweetvlekken en zweetlucht uit kleding verwijderen met soda, doe je als volgt: Maak een sodabadje – warm water en circa 4 eetlepels soda – en laat hier het kledingstuk in weken voordat je het in de wasmachine gooit. Witte kleding kan je gerust een nacht laten weken, gekleurde kleding maximaal een uur.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
"Er zijn soms ook medische oorzaken waardoor je meer gaat transpireren. Zo kun je extra zweten door bepaalde medicijnen. Ook diabeten, vrouwen in de overgang of mensen met overgewicht zweten vaker of meer." "Daarnaast zie je ook vaak dat mensen die stoppen met drugs of alcohol meer zweten.
Een spray is bovendien praktischer en sneller in het gebruik. De meeste mensen kunnen echter beter tegen een roller dan tegen een spuitbus. Een roller is veel vriendelijker voor de gevoelige huid. Daarnaast is een roller milieuvriendelijker, vanwege de drijfgassen in een spray.
Wanneer je stopt met deo ga je dus gewoon weer transpireren. Geur ontwikkelen. Het is juist heel goed voor je lichaam dat het onder de armen weer kan stromen.
Zuiveringszout (oftewel natriumbicarbonaat) is nog zo'n natuurlijk wapen tegen zweet. Het is hét alternatief voor als je geen aluminium in je deo wil. Zowel natriumbicarbonaat als zinkoxide blokkeren je zweetklieren niet.
Citroen is een frisse deodorant
Geen probleem als je een citroen in huis hebt! Dep het sap van de citroen onder je oksels en je zal een hele avond heerlijk fris blijven ruiken. Door de antibacteriële werking gaan alle bacteriën onder je oksel dood en voorkom je nare geurtjes.
Was je oksels tot tweemaal daags met PH-neutrale zeep. De waslotion van Dermalex, bijvoorbeeld, zorgt dat de bacteriën die zweetgeur veroorzaken, worden verwijderd. Zo voorkom je in ieder geval stinkende oksels!
Donkere oksels kunnen óók ontstaan door het gebruik van bepaalde medicijnen, overgewicht of door je deodorant. Volgens Solomon zit daar soms een ingrediënt in dat je huid irriteert, zoals alcohol of een geurstof. Last but not least is het gebruik van scheermesjes een mogelijke boosdoener.
Okselpads beschermen je kleding tegen transpiratievocht. De pads plak je onder de oksel van je kleding en deze absorberen vervolgens het zweet op in de pad. Je kunt de pads eenmalig gebruiken en deze voldoen inprincipe de hele dag.