Als je de cake niet lang genoeg gebakken, kan zal het bakpoeder of het bicarbonaat nog niet helemaal zijn werk hebben kunnen doen en zal de cake terug inzakken en erg klef en compact aanvoelen. Niet alleen moet je de baktemperatuur en tijd van oven respecteren, maar je moet ook je oven kennen.
Een ingezakte cake kan verschillende oorzaken hebben. Je hebt de deur van de oven te snel geopend, de cake heeft niet lang genoeg gebakken, je gebruikte te veel vochtige ingrediënten,... Het belangrijkste is om tijdens het bakken de deur van de oven nooit te openen.
Een dichte cake betekent meestal een van twee dingen: Je hebt het beslag misschien te veel gemengd , waardoor de gluten worden geactiveerd en de cake zwaar wordt. Je rijsmiddelen (bakpoeder of baking soda) kunnen verlopen zijn. Vers is het beste, dus controleer die data!
Warme lucht zet uit, maar als de cake na het bakken afkoelt krimpt hij dus ineen. Het kan ook zijn dat je iets teveel bakpoeder hebt toegevoegd waardoor hij teveel rijst in de oven en daarna instort. Een ongare cake kan zijn vorm niet behouden en zal dus instorten.
Teveel bakpoeder zorgt ervoor dat de cake te snel rijst. ,,De cake is dan te luchtig geworden. Een te luchtige cake, stort vaak naderhand in elkaar.'' De tip is om de juiste verhoudingen te handhaven.
Te veel bakpoeder kan ervoor zorgen dat het beslag bitter smaakt . Het kan er ook voor zorgen dat het beslag snel rijst en dan instort. (d.w.z. de luchtbellen in het beslag worden te groot en breken waardoor het beslag instort.) Cakes krijgen een grove, fragiele kruimel met een ingevallen midden.
De boosdoener kan zijn: te veel droge ingrediënten die vocht absorberen zoals bloem, maizena, baking soda of cacao. Een ander probleem kan zijn dat de cake te lang in de oven heeft gezeten.
Eigeel zorgt voor een glanzende donkerbruine kleur korstje als je er deeg mee bestrijkt. Eiwitten, opgeklopt tot opgeklopt eiwit, maken gebak extra luchtig. Hele eieren zorgen ervoor dat je deeg vochtig en tegelijk gebonden is, waardoor het mooi soepel wordt. Ook zorgen eieren voor luchtig gebak.
Doe dit nadat je de cake uit de oven gehaald hebt
Hoewel het heel verleidelijk is om 'm meteen te ontvormen, is het net heel belangrijk om 'm 10 minuten in de vorm te laten afkoelen alvorens 'm te ontvormen. Je cake stijft zo een beetje op, waardoor er minder kans is dat hij breekt.
Hete lucht neemt meer ruimte in beslag dan koude lucht. Dus wanneer je baksel uit de oven komt en afkoelt, krimpen als het ware die luchtige stukjes in je cake en daarmee krimpt je baksel dus ook iets. En door de zwaartekracht zakt dit in.
Om een droge, dichte cake te voorkomen, voegen we een romig en licht nat ingrediënt toe . Melk is meestal vereist in een cake recept om het beslag dunner te maken en de kruimel lichter te maken, maar zure room wordt vaak over het hoofd gezien. Voeg naast melk een eetlepel of 2 zure room toe.
De reden waarom een cake rubberachtig wordt, is dat het overmixen van bloem de gluten activeert . Het maakt cakes hard in plaats van de heerlijke zachte sponsachtige textuur die we associëren met een goede cake. En het overmixen wordt meestal veroorzaakt door het verkeerd mengen van boter en suiker.
Dit is in de meeste gevallen de oorzaak: De temperatuur tijdens het bakken was te hoog. De randen van de cake worden dan te hard voordat het bakpoeder het beslag heeft kunnen laten rijzen. Hierdoor rijst het midden door en krijg je een bult op je cake.
De kooktijd en temperatuur aanpassen
Als je cake een zompige kern heeft, kun je het beste eerst de temperatuur wat verlagen en iets langer bakken . Ik zou voorstellen om de temperatuur met 20 graden te verlagen en de baktijd met 7 minuten te verlengen.
Boven én onderwarmte
De naam zegt het al: hierbij komt de warmte van zowel onder als boven. Deze stand is perfect voor het bakken van je favoriete ovenschotels, cakes en taarten. Zeker bij gebak dat moet rijzen (waarbij bakpoeder of baking soda in het beslag zit, bijvoorbeeld) is boven- en onderwarmte een slimme keus.
Lichte biscuitcakes hebben 20-30 minuten nodig om af te koelen in de pan voordat je ze op een rek zet. Daarna is het nog eens 30-45 minuten nodig om helemaal af te koelen. Een van mijn favoriete luchtige wonderen, de chiffoncakes, heeft ongeveer 1-2 uur nodig om af te koelen in de pan.
Bij een cake is het belangrijk dat het beslag glad en luchtig is. Let er wel op dat je niet te lang het beslag door mixt, want dat kan cake juist droog worden in plaats van luchtig.
Het snelst koelen je baksels af wanneer je ze op een rooster zet, omdat de lucht eromheen kan circuleren en zo ook de onderkant afkoelt.
Bij het bakken van een cake worden eieren voornamelijk gebruikt voor twee doeleinden : emulgeren en structureren . Eigeel bevat eiwitten die emulgatoren worden genoemd en die zich mengen met zowel vetten als vloeistoffen, dus eidooiers spelen een belangrijke rol bij het glad en goed gemengd maken van je beslag.
Niet genoeg rijsmiddel: Rijsmiddelen, zoals bakpoeder of baking soda, helpen cakes te rijzen en luchtig te worden. Als er niet genoeg rijsmiddel in het recept zit, kan de cake zijn vorm niet vasthouden en kan hij uit elkaar vallen wanneer hij uit de pan wordt gehaald.
Het is niet ideaal om het cakebeslag te lang te laten staan voordat je het bakt. Door het rijzen van het beslag kunnen de luchtbelletjes in het beslag uit elkaar vallen, waardoor de cake niet goed kan rijzen. Als je het beslag toch even moet laten staan, probeer het dan zo kort mogelijk te houden, maximaal 30 minuten.
Probeer het water in je recept te vervangen door volle melk of karnemelk voor een vochtige, decadente textuur. Een ander ingrediënt dat de vochtigheid van je cake kan verbeteren is mayonaise. Door een klodder mayonaise aan je beslag toe te voegen, kun je je versgebakken cake zachter maken met een extra boost aan vochtigheid.
Verlaag de oventemperatuur: de warmte doet de buitenkant van de cake te snel bakken en krijgt niet de tijd om het midden te bereiken. Dek je cake af door aluminiumfolie of een bakplaat over je cake te leggen.
Er zijn een paar dingen die ik doe om vochtverlies te voorkomen. Het makkelijkste is dat ik deze cakes meestal maak op de dag dat ik ze ga serveren . Zelfs als ik de sheet cakes de dag ervoor bak, worden ze in plastic verpakt en op mijn aanrecht bewaard. Dan snijd ik ze op de dag dat ik ze nodig heb, vul ze, stapel ze en versier ze.