Wie zich niet kwetsbaar opstelt leeft in zijn hoofd, benadert de situaties rationeel, laat zijn/haar gevoelens niet zien en is daardoor ontoegankelijk voor anderen. De ander ervaart geen verbinding met jou wanneer jij je afschermt. Het heeft gevolgen in jouw relatie maar in feite op alle fronten van het leven.
Je komt nooit echt dichter tot elkaar. Stel je je wél kwetsbaar op, dan krijg je er gegarandeerd een gevoel van 'samen' voor terug. Je voelt je veilig bij de ander, je voelt je gehoord en begrepen. Praten dus, over wat je voelt, wat je nodig hebt en wat je raakt.
De betekenis van kwetsbaar komt er dus op neer dat je weinig bescherming hebt. In de praktijk betekent kwetsbaar zijn dat je open en eerlijk durft te zijn, dat je je gevoelens onder woorden kunt brengen en moeilijke situaties met anderen deelt.
Kwetsbaar zijn is heel menselijk. Je kunt kwetsbaar zijn naar de mensen waarvan je houdt, je gezondheid en in alle andere facetten die bij jouw leven horen. Voorbeeld kwetsbaarheid in de liefde: Je ontmoet een leuke man/vrouw en je date een aantal keer. Vanuit deze date ontstaat er een relatie.
De voordelen van kwetsbaarheid
Door je kwetsbaar op te stellen laat je zien wat er zich in jou afspeelt. Je emoties, maar ook je verlangens. Door dit te doen schep je duidelijkheid naar anderen, maar ook naar jezelf. Kwetsbaarheid gaat samen met zelfacceptatie.
Zelfvertrouwen door jezelf open te stellen
Wanneer dat zelfvertrouwen eenmaal groeit, zal je het ook moeten onderhouden. Blijf je gedachten en gevoelens ontdekken. Wees kritisch, maar ook realistisch en complimenteer jezelf wanneer je iets goed hebt aangepakt. Geef jezelf eens wat vaker een schouderklopje!
Psychische kwetsbaarheid: voor iedereen anders
De problemen die mensen met een psychische kwetsbaarheid ervaren zijn zeer divers: psychosegevoeligheid, somberheid, angst, stemmen horen. Veel mensen met ernstige psychische en psychosociale problematiek hebben traumatische verlieservaringen.
We onderscheiden dan ook vier 'gebieden' waarop ouderen kwetsbaar kunnen zijn: fysieke (belemmeringen in hun fysieke functioneren door bijvoorbeeld gewichtsverlies, evenwichtsproblemen, vermoeidheid), cognitieve (belemmeringen in cognitie zoals geheugen en flexibiliteit), sociale (belemmeringen door eenzaamheid of ...
In alle leeftijdsgroepen is het aandeel vrouwen dat kwetsbaar is, groter dan het aandeel kwetsbare mannen. Van de ouderen in de leeftijdsklasse 65-70 jaar wordt 6% van de mannen en 10% van de vrouwen tot de potentieel kwetsbaren gerekend. Bij de 90-94 -jarigen gaat het om 41% van de mannen en 45% van de vrouwen.
De theorie van de maatschappelijke kwetsbaarheid geeft aan dat bestaande systemen de belangen van mensen in een maatschappelijk kwetsbare situatie vaak onvoldoende verdedigen en dat ze weinig tegemoetkomen aan hun specifieke behoeften.
Kwetsbaarheid speelt als een inhoudelijk uitgewerkt concept geen rol van betekenis. De centrale begrippen zijn herstel, participatie, rechten, volwaardigheid, ruimte krijgen, eigen regie voeren, zelfredzaamheid, autonomie enzovoort.
kwetsbaar {bijvoeglijk naamwoord}
vulnerable {bn.} De kwetsbaren zijn niet altijd jongeren en jongeren zijn niet altijd kwetsbaar. expand_more The vulnerable are not always the young and the young are not always the vulnerable. Niet alleen is het psychologisch kwetsbaar, maar ook structureel.
Zo komen depressie en angst vaak voor bij ouderen met een lichamelijke aandoening. Naast lichamelijke slijtage, kunnen ouderen ook sociale problemen ervaren zoals eenzaamheid. Ingrijpende gebeurtenissen, zoals het overlijden van een partner, kunnen eveneens leiden tot spanning en psychische klachten.
Een bejaarde, soms ook senior, is iemand van gevorderde leeftijd. Voor deze levensfase wordt doorgaans de leeftijd van 70 tot 80 jaar aangehouden, en is men ouder dan 80 jaar dan is men hoogbejaard.
Er zijn verschillende oorzaken van psychische aandoeningen. Wat je hebt meegemaakt kan veel invloed hebben. Maar ook hoe (on)gezond je leeft. Heftige gebeurtenissen, armoede, infectieziektes, drugsgebruik en alcohol kunnen mensen die er aanleg voor hebben, een duw geven in de richting van een psychische aandoening.
OORSPRONG VAN STIGMA: BOOS OF ZIELIG
Sterke en directe emotionele reacties beïnvloeden stigmatisering. Zo spelen afkeer en boosheid bijvoorbeeld een rol bij het vooroordeel dat patiënten overlast veroorzaken. Bij de stereotypen 'zielig' of 'hebben zorg nodig' kijkt een emotie als medelijden om de hoek.
Vaak komt een gesloten houding voort uit een gevoel van onveiligheid. De persoon in kwestie heeft op een bepaald punt in zijn of haar leven een link gelegd tussen kwetsbaar zijn en gekwetst worden. Die link is vaak, bewust of onbewust, zwaar beladen met angst en kan daardoor niet zo makkelijk worden uitgewist.
Kwetsbare ouderen zijn oudere mensen met een verminderde regie over het eigen leven, een complexe situatie en een zorgbehoefte. Kwetsbaarheid wordt niet veroorzaakt door hogere leeftijd. Hoewel het voorkomen van kwetsbaarheid toeneemt met de leeftijd zijn verreweg de meeste ouderen niet kwetsbaar.
Je bent sterk wanneer je je gevoelens de wereld in laat gaan en wanneer je je fouten en pijn accepteert. Kwetsbaarheid is een teken van psychologische moed. In tegenstelling tot wat de maatschappij je kan laten geloven, is kwetsbaarheid een psychologische waarde.
“Maatschappelijk kwetsbare gezinnen” staat binnen Kind en Gezin dan ook voor gezinnen die met uit- sluiting bedreigd zijn of in uitsluiting leven. Het gaat om gezinnen die een gebrekkige toegang hebben tot maatschappelijk hooggewaardeerde goederen zoals werk, inkomen, huisvesting, school en gezond- heidszorg.