Koelen remt de doorbloeding waardoor er minder zogenaamde 'groeifactoren' vrijkomen die juist de herstelprocessen van het weefsel op gang moeten brengen [3]. Koelen bij blessures zou de pijn en zwelling verminderen, ontsteking dempen en verergering van klachten voorkomen.
Koel het lichaamsdeel met koud stromend water, ijsblokjes of een cold pack gedurende minstens tien minuten. Zorg dat het ijs niet onmiddellijk in contact komt met de huid om vrieswonden te voorkomen. Verminder pijn en zwelling door regelmatig ijs op de getroffen plaats te leggen.
Ijs leggen na een operatie heeft zijn nut tegen het optreden van zwelling. Het is belangrijk te weten dat ijs enkel helpt de eerste 24 uur. Het is beter om korte perioden te koelen met rustpauses tussenin. Een viertal koelende sessies van 20 minuten de dag van de ingreep is voldoende.
Een ontsteking geeft altijd warmte. Daarom is het goed om ijs te leggen op het aangetaste gewricht. Probeer ook om het gewricht te ontlasten.
Koel de bult dan met een ijszak in een theedoek, of met ijsblokjes in een washandje. Doe dit maximaal 20 minuten. U kunt ook iets anders uit de diepvries gebruiken, bijvoorbeeld een zak met bevroren erwten, ook in een theedoek. Kijk bij schaafwond of scheurwond.
Koelen na een kneuzing is erg belangrijk! Wanneer je de plek koelt binnen 24 tot 48 uur na het ongeval, zal dit de bloedvaten doen vernauwen waarna de schade wordt beperkt. Ook worden de zenuwen in de huid verdoofd, wat zal leiden tot minder pijn en gevoeligheid.
Leg bij gebruik van een kompres of ijszak een washandje of doekje ertussen. Door het gekwetste lichaamsdeel omhoog te houden, verminderen zwelling en pijn. Geef het lichaamsdeel rust en beweeg dit zo weinig mogelijk. Ook voor blauwe plekken helpt rust het beste.
KOELEN: Koelen is vaak een goed idee om de ergste zwelling en pijn tegen te gaan. Start hier meteen mee na het trauma, doe dit dan voor 15-20 minuten. Herhaal dit de eerste 48 uur regelmatig. VERWARMEN: Uw spieren werken hard om te herstellen van een blessure en kunnen daardoor stijf worden.
Let wel op dat door bevroren voorwerpen bevriezing kan ontstaan. Doe daarom altijd een doek (theedoek, mitella) tussen het voorwerp en de huid. Verergert de pijn door het koelen? Denk dan aan een botbreuk.
Doe er 3-4 keer per dag ijs op, gedurende 10 tot 15 minuten.
IJs, compressie & koelen vergroten de kans op blessures!?
Door een drukverband om je enkel te leggen (compressie) en het omhoog houden van je been (elevatie), neemt de doorbloeding in het been af, komt er minder zuurstof in de weefsels en heb je een slechter herstel.
Wat doet koelen bij blessures en pijn? Door in de acute fase een blessure te koelen verminder je in dat gebied de bloedcirculatie. Hiermee kun je een mogelijke ontsteking en zwelling verminderen. Dit zorgt ook direct voor het verzachten van de pijn.
Ice staat voor immobilisatie, compressie en elevatie
I: immobilisatie houdt in dat het aangedane lichaamsdeel zo min mogelijk belast mag worden. Als de klachten het toelaten kun je het lichaamsdeel langzaam onbelast bewegen om de doorbloeding te bevorderen.
Door te koelen trekken bloedvaten samen waardoor de bloeduitstorting en zwelling minder groot wordt. Daarbij zorgt ijs voor verlichting. Er zijn hiervoor speciale 'icepacks' verkrijgbaar, maar je kunt ook iets gebruiken wat thuis in de vriezer ligt, zoals een koelelement of een zakje diepvriesgroenten.
Het koelt de huid af, neemt roodheid weg en houdt de huid gehydrateerd. En dat is niet het enige: ook helpt elke dag een ijsblokje op je gezicht voor een goede bloedsomloop en laat het een frisse uitstraling achter waardoor je meer wakker lijkt.
Wanneer er sprake is van een botbreuk, kan het ook zo zijn dat het botvlies is gescheurd. Wanneer je vervolgens gaat koelen, kan de kou rechtstreeks het bot intrekken. Dit heeft een averechts effect en kan in plaats van verlichting bij het slachtoffer zelfs zorgen voor extreem veel pijn.
Koudetherapie kan helpen bij pijn waarvan je onmiddellijk de oorzaak kent, zoals ontstekingen, zwellingen, kneuzingen of bloeduitstortingen. Koudetherapie is dus ook aangewezen bij tandpijn, migraine, insectenbeten of een bloedneus. De koude vertraagt de weg van de pijnprikkel naar je hersenen.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Een ontstoken voet is enorm vervelend. Bij een ontsteking ontstaat er zwelling en pijn. Uw schoenen passen niet meer en/of de pijn is te hevig op nog te kunnen lopen.
Wanneer je immuunsysteem moet vechten tegen een ontsteking, kunnen je hersencellen beschadigd raken. Een gênant korte aandachtsspanne, geheugenproblemen of zelfs de ziekte van Alzheimer kunnen het gevolg zijn van aangetaste cognitieve functies door een ontsteking.
De meeste patiënten hebben geen last van een ontsteking aan de wortelpunt. Zo'n ontsteking gaat echter niet vanzelf over. Klachten treden meestal pas op wanneer uw weerstand afneemt. De klachten kunnen bestaan uit een zeurende pijn, die wordt verergerd door te drukken of te tikken tegen de ontstoken tand of kies.
Omdat warmte de bloedsomloop verbetert en de temperatuur van de huid verhoogd, is het afgeraden om warmte te gebruiken bij acute blessures of letsels die tekenen van ontsteking vertonen (warm, rood en zwelling), dit kan eventuele ontstekingen alleen maar verergeren.
De meeste voedingsproducten die een ontstekingsremmende werking hebben zijn rijk aan vitamines en mineralen. Zo is met name voeding met veel vitamine C, vitamine E en omega-3 interessant. Uit onderzoek is gebleken dat producten met omega-3 gewrichtspijn, zwellingen en stijfheid bij reuma aanzienlijk kunnen verminderen.
Meestal treedt bij breuken in het gezicht een forse zwelling op die de eerste dagen na het trauma (of na de operatie) nog toeneemt. Na vier tot vijf dagen neemt deze zwelling langzaam weer af. Breuken van het aangezicht zijn meestal na zo'n zes weken genezen, waarna je weer gewoon alles kan eten.
Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn. Werkt paracetamol onvoldoende dan kan de arts tiaprofeenzuur voorschrijven. Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn. Het pijnstillende effect merkt u na een half tot één uur.