CANS geeft een betere omschrijving over de klachten dan RSI. Het hoeft niet door 'repetitive' bewegingen te komen, en er hoeft ook geen 'injury', oftewel beschadiging te zijn veroorzaakt. Het CANS-model geeft bovendien een duidelijk stappenplan om te onderzoeken van welke specifieke aandoening sprake is.
CANS staat voor 'Complaints of the Arm, Neck and/or Shoulder', oftewel klachten van de arm, nek en/of schouder. Langdurige klachten aan de arm, nek en/of schouder zijn onder te verdelen in specifieke en a-specifieke klachten. Bij specifieke klachten is er een medisch aantoonbare oorzaak gevonden.
Maatregelen om een muisarm te voorkomen
Maak gebruik van een goede polssteun om de pols te ontlasten. Gebruik je muis met de 'verkeerde' hand in de hoop de werklast tussen linker en rechterhand beter te verdelen. Gebruik een ergonomisch gevormde ergonomische muis. Wissel je werkzaamheden af.
RSI is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders, en/of nek. Het is de afkorting van Repetitive Strain Injury. Letterlijk vertaald: een blessure door een herhaalde belasting. Doordat je dezelfde beweging steeds herhaalt ontstaat er een continue spierspanning.
Oorzaken Muisarm
Een muisarm kan worden veroorzaakt door een combinatie van factoren: langdurige statische repeterende werkzaamheden, een slechte werkhouding, onvoldoende rust en stress. Wanneer u één van deze factoren wegneemt, betekent dat niet automatisch dat de kans op een muisarm verdwijnt.
Wat je kunt doen
Probeer je smartphone ook eens te kantelen, zodat je het scherm horizontaal vasthoudt. Op die manier worden je polsen minder zwaar belast. Als je veel typt en je dit altijd met één duim doet, leer jezelf dan aan om met twee duimen te typen, of zelfs met je andere vingers.
Pijn in ellebogen is in veel gevallen altijd het gevolg van overbelasting. Het principe achter overbelasting is eenvoudig: als u wakker bent, maakt u de weefsels in de pezen, botten en spieren in uw elleboog deels kapot.
RSI symptomen
Meestal gaat RSI gepaard met pijnklachten. Denk hierbij aan lokale pijn zoals pijn in de armen, polsen, handen, schouders. Vooral draaien, buigen en bewegen zijn provocerende bewegingen. Naast lokale pijnklachten, kunnen ook hoofdpijn en nekpijn RSI-symptomen zijn.
Bij een golfarm heeft u pijn aan de binnenkant van uw elleboog. Op deze plek zitten spieren van uw onderarm met pezen aan uw elleboog vast. Het zijn de spieren waarmee u de pols en de vingers buigt. U heeft pijn bij sommige bewegingen.
CANS behandelplan
Zoals u kunt begrijpen zullen a-specifieke klachten zonder duidelijke medische oorzaak/aanleiding niet makkelijk zijn om een passende behandeling te kiezen. Belangrijk bij CANS is om middels oefentherapie de spieren op een juiste manier in te spannen en te ontspannen.
RSI kan genezen, maar het kan ook terugkomen als je je lichaam weer overbelast. Als je je leefstijl aanpast en rekening houdt met je beperkingen kun je er mee leren leven.
Hoe ontwikkelt RSI zich? In het begin kun je klachten krijgen na een periode waarin je extra hard hebt gewerkt en/of in een verkeerde, statische (onbeweeglijke) houding. Die klachten zijn de volgende morgen meestal over. Nog niet iets om je zorgen over te maken.
Pijn. Pijn aan je gezicht of ogen: als de zenuwbaan beschadigt raakt, kun je pijn voelen. Ook kun je een branderig, prikkelend gevoel in je armen en benen hebben. 's Nachts of als het warm is, kan je pijn verergeren. Pijn kan ook komen door spierstijfheid, een verkeerde houding, te weinig beweging of verstopping.
De klachten zijn belemmerend maar niet schadelijk. De spieren in armen, schouders en nek worden ook statisch belast. Ze moeten onafgebroken aangespannen blijven om het lichaam in balans te houden tijdens werkzaamheden achter een computer.
Bij specifieke tintelingen in de handregio kan men denken aan het Carpaal Tunnel Syndroom. Hierbij ervaart men tintelingen, pijn en een dof gevoel in de hand en vingers. Dit kan zowel overdag als s'nachts voorkomen. De Carpale tunnel is een tunnel in de handpalm waar zenuwen, aderen en pezen doorheen lopen.
De meest voorkomende oorzaak van een golferselleboog is overbelasting. Iedere activiteit die een herhaalde, langdurige belasting geeft van de onderarmspieren gekoppeld aan een niet-adequate rust kan tot overbelasting van deze spieren leiden. Dit kan in de vorm van zwaar tillen of verkeerd bewegen vanuit de pols.
Door de val kunnen er scheurtjes in het kapsel en de banden rondom de elleboog ontstaan. In sommige gevallen kan zelfs de elleboog 'uit de kom' raken. Dit heet dan een luxatie. Er kan ook een breuk ontstaan in het bot of dat de banden rondom de elleboog helemaal afscheuren.
Vaak beginnen de klachten met een pijnlijke en stijve schouder. Plotseling kan er een hevige pijn in de schouder optreden, waardoor je je arm niet of nauwelijks kunt bewegen. Je kunt de arm dan niet goed heffen en draaien door een tekort aan bewegingsruimte in het gewricht. De schouder is een kogelgewricht.
Elektronisch communiceren blijkt slecht voor onze gewrichten. De WhatsApp-vinger is daarbij het modernste kwaaltje: steeds meer mensen ondervinden last aan hun vingers door te intensief 'whatsappen'.
Deze klachten ontstaan doordat je lange tijd achter elkaar dezelfde bewegingen maakt of voor langere tijd eenzelfde houding aannemend. Vertalen we dit naar de tablet, dan betekent het dat je rug, nek en schouders steeds in dezelfde houding blijven terwijl je jouw handen gebruikt om de tablet te besturen.
Symptomen van RSI
De klachten beginnen meestal als tintelingen, een koud of dood gevoel of lichte pijn. Deze klachten kunnen verergeren tot chronische pijn en stijfheid. Als je last hebt van nekpijn kan dit ook hoofdpijn veroorzaken. Je klachten kunnen ook van het ene naar het andere lichaamsdeel verhuizen.
RSI wordt veroorzaakt door het steeds weer herhalen van dezelfde bewegingen en het te lang zitten of staan in een bepaalde houding. Door de constante trekking aan de spieraanhechtingen raken deze geïrriteerd en kan er een ontsteking en pijn in de ellebogen, nek, schouder, arm, pols, hand of vingers ontstaan.
Met de muis van de menselijke hand wordt meestal de "duimmuis" bedoeld, het gewelfde gedeelte van de handpalm net naast de duim dat wordt gevormd door een aantal kleine spieren die de duim in verschillende richtingen doen bewegen.