Grafisch ontwerper Ramon Wiegman (hij ontwierp een melkpak voor Aldi) legt uit dat de consument zo gewend is aan de kleuren dat de fabrikant niet graag het risico wilt lopen dat de koper naar een herkenbaarder pak van de concurrent grijpt.
Als uw moedermelk er anders uitziet dan u had verwacht, maakt u zich misschien zorgen. De kleur van moedermelk varieert. Colostrum is meestal gelig en volwassen moedermelk is meestal blauwachtig wit .
Waarom is magere melk blauw? Magere melk heeft een blauwachtige tint vanwege het Tyndall-effect . Er is minder ivoor of witte kleur omdat magere melk niet de grote vetbolletjes bevat die het ondoorzichtig zouden maken. Caseïne vormt ongeveer 80% van de proteïne in melk.
Voormelk is de eerste melk bij een borstvoeding. Deze lijkt wat wateriger, en kan een beetje blauw van kleur zijn. Deze voormelk lest de dorst van de baby en nodigt hem uit te blijven drinken.
Schommelingen in pH worden veroorzaakt door fermentatie- en rottingsprocessen (ontbinding). Naarmate bacteriële populaties groeien, beginnen ze de zuurstof in de melk te verbruiken. Door methyleenblauw aan melk toe te voegen, wordt het blauw en blijft het blauw zolang er zuurstof in de melk aanwezig is.
Rijpe moedermelk bevat net als colostrum alle voedingsstoffen, enzymen, (groei)hormonen en beschermende stoffen aangepast aan de behoefte van je baby. Aan het begin van de voeding ziet melk er vaak waterig en blauwachtig uit. Aan het einde van een voeding is de melk witter van kleur.
Een blauwe plek, medisch bekend als een "contusie" of "ecchymose," ontstaat wanneer bloedvaten onder de huid beschadigd raken, waardoor bloed in het omliggende weefsel lekt. Dit bloed zit gevangen onder de huid en veroorzaakt de bekende blauwachtige verkleuring die we een blauwe plek noemen.
In het stuk opperde Miller de theorie dat blauwe melk zijn kleur kreeg door het raffinageproces of, in navolging van de manier waarop melk in de echte wereld van kleur kan veranderen op basis van het dieet van de producent, dat iets door Banthas gegeten werd dat de kleur beïnvloedde .
Afhankelijk van de samenstelling van de melk slaat de melk meer geel of wit uit. Zo maakt het eiwit caseïne melk heel wit, terwijl een hoge hoeveelheid vet de melk geliger maakt. Zeehonden hebben bijvoorbeeld veel vet in hun melk. Die is dan ook geler van kleur.
Blauwe melk, soms bekend als Bantha-melk en Tatooine-melk, was een blauwgekleurde vloeistof die werd geproduceerd door de melkklieren van een vrouwelijke bantha . Het was te vinden op de meeste planeten in het sterrenstelsel. Blauwe melk kon ook worden gefermenteerd tot een alcoholische versie.
De verschillende soorten melk zijn te herkennen aan de kleuren op de doppen. Bij de glazen flessen heeft de volle melk een zilveren dop, de halfvolle heeft een rood-zilveren gestreepte dop en de magere melk heeft een blauw-zilveren dop . Bij de plastic flessen heeft de volle melk een blauwe dop, de halfvolle een groene dop en...
Nu kun je ook begrijpen waarom melk klonterig wordt als het oud wordt. Bacteriën in de melk maken de melk zuur, net als de azijn die je er zelf bij doet.Daardoor kan de caseïne niet opgelost blijven en komen er klonten caseïne in de melk.
Melk is een bijna ondoorzichtige vloeistof, samengesteld uit vetbolletjes in tijdelijke emulsie, colloïdale caseïne en albumine, en verschillende zouten, suiker en albumine in oplossing. Het varieert in kleur, vanwege verschillende redenen, van een geelachtig wit tot bijna wit of zelfs tot een blauwachtig getint wit .
Is de geur van de melk muf of zuur?Dan is de kans groot dat de melk niet meer goed is. Die typische muffe geur wordt vaak veroorzaakt door de pseudomonas bacterie. Niet heel schadelijk, maar wel smaakbepalend.
De basisprincipes van borstvoeding
Moedermelk kent drie verschillende en duidelijke stadia: biest, overgangsmelk en rijpe melk .
Moeders merken vaak dat hun melk dieper geel lijkt als hun baby ziek is. Als er ziekteverwekkers worden ontdekt in het speeksel van je baby, reageert je lichaam door antistoffen naar de moedermelk te sturen, waardoor de kleur van je melk verandert. Soms kan je moedermelk door het invriezen een gele kleur krijgen.
Als je ooit hebt opgemerkt dat de magere koemelk die je in de winkel koopt een blauwachtige kleur kan hebben , dan komt dat door dezelfde reden: minder vet.
Karmijn is een kleurstof die veel producten hun rode kleur geeft. Het is bijvoorbeeld de stof die roze koeken fel roze maakt. Karmijn wordt gemaakt van vrouwelijke cochenilleluizen die op cactussen leven.
In pure producten zoals groenten en fruit, onbewerkt vlees en melk zit geen of een klein beetje zout. En dat kleine beetje zit er van nature in. Dit zijn ook de producten die je nodig hebt vanwege de andere voedingsstoffen die er in zitten, zoals vezels, vitamines en mineralen.
Blauw is een kleur die zich in het spectrum bevindt tussen cyaan en violet. Blauw is een primaire kleur in het systeem van additieve kleurmenging. Het is een secundaire kleur in het systeem van subtractieve kleurmenging.
Als je methyleenblauw aan melk toevoegt, krijgt de melk een blauwe kleur. De melk blijft blauw zolang er zuurstof in de melk aanwezig is.
Het is vergelijkbaar met chocolademelk of aardbeienmelk , maar dan met vanillesmaak en blauwe voedingskleurstof. De beste vergelijking die ik kan bedenken is een gesmolten vanillemilkshake. Als je naar de supermarkt gaat, een pint ijs koopt en het laat smelten, krijg je waarschijnlijk iets dat ongeveer hetzelfde smaakt.
Blue 1 bleek niet giftig te zijn in belangrijke ratten- en muizenstudies , maar een ongepubliceerde studie suggereerde de mogelijkheid dat Blue 1 niertumoren bij muizen veroorzaakte, en een voorlopige in vitro-studie riep vragen op over mogelijke effecten op zenuwcellen. Blue 1 veroorzaakt mogelijk geen kanker, maar er moeten bevestigende studies worden uitgevoerd.
Globaal gezien, is blauw bijvoorbeeld het minst voorkomende pigment in de natuur. We hebben het dan natuurlijk niet over lucht en water, maar over planten, dieren en al wat leeft.
Vrouwen krijgen over het algemeen sneller blauwe plekken dan mannen, omdat ze een dunnere huid hebben met minder collageen (eiwit dat zorgt voor stevigheid en elasticiteit van de huid). Daardoor kunnen de bloedvaatjes sneller beschadigen.