De oude wekkers werden ingesteld op een delay van 10 minuten, maar waren minder precies. Om een veilige marge in te bouwen, zodat niemand te laat op zijn werk kwam, werd gekozen voor 9 minuten en een beetje. De digitale wekkers van nu zijn preciezer, maar werden toch afgerond naar 9 minuten.
Als je een Iphone hebt, kan het je niet ontgaan zijn: negen minuten is de enige optie. Als je een Android-toestel hebt kun je ook andere snooze-mogelijkheden instellen, al staat deze standaard veelal op de heilige negen minuten ingesteld. Waarom?
Een wekker snoozen of stoppen
Tip: U kunt de snoozeduur wijzigen en instellen dat u wekkers kunt snoozen of negeren met de volumeknoppen van uw telefoon Meer informatie over het wijzigen van de instellingen van de Klok-app.
Zodra je de app hebt gedownload en bezig bent met het instellen van je alarm, zoek je naar de optie "Geavanceerd" onder aan je scherm. Tik hierop. In het volgende scherm, tikt u op "Snooze Interval." Tik hierop en kies hoeveel minuten je wilt dat je iPhone sluimert.
“Snoozen” is het aanzetten van de sluimerfunctie die op vrijwel alle elektrische wekkers aanwezig is. Door op de snooze knop te klikken, zet je met andere woorden het alarm van de wekker niet uit maar op sluimeren. Vervolgens gaat de wekker opnieuw af na een aangegeven periode, bijvoorbeeld 2, 5, 9 of 10 minuten later.
Het snoozen kan je REM-slaap verstoren. Dit is de fase van je slaap waarin je droomt. Als je die REM-slaap doorbreekt, door bijvoorbeeld je wekker extra vroeg te zetten zodat je nog een paar keer kunt snoozen, heb je minder tijd om door middel van dromen de gebeurtenissen en emoties van overdag te verwerken.
Sluimeren = 1) Doezelen 2) Dommelen 3) Druilen 4) Dutten 5) Half slapen 6) Indutten 7) Licht slapen 8) Loeren 9) Luimen 10) Niet waakzaam zijn 11) Pitten 12) Slapen 13) Slommeren 14) sluimer 15) sluimering 16) Smeulen 17) Soezen 18) Verb...
De wekker gaat af in vliegtuigstand, want dan werkt 'ie gewoon. Je zet 'm uit, draait nog een keertje om en drentelt na de snooze richting douche. Frisgewassen schuif je aan bij het ontbijt, paar happen granola en een koffietje.
De klassieke wekker is een mechanische klok, die iedere dag opgewonden moet worden. Bovenop zitten twee bellen, met een klepel daar tussenin. Aan de achterzijde kan de wektijd ingesteld worden. Daarna kwamen er wekkers werkend op batterijen met een kwartsuurwerk, en digitale uitvoeringen met een lcd- of led-display.
Wakker worden op een natuurlijke manier ontstaat door het licht van de ochtendschemering dat via je gesloten ogen signalen naar de hersenen stuurt. Hierdoor worden er wekhormonen vrijgegeven, waardoor je geleidelijk aan wakker wordt. Je kunt dan heerlijk uitgerust opstaan en voelt je helemaal uitgeslapen.
Dit slaap-waak ritme wordt dan ook wel het dag- nacht ritme of Circadiane ritme genoemd. Het wakker worden zonder wekker op basis van de biologische klok is te trainen door goed te luisteren naar je lichaam (wanneer je moe bent), te gaan slapen wanneer het donker wordt en op te staan wanneer het licht wordt.
Stop het snoozen
Eenmaal uit bed is de verleiding om weer terug te gaan en nog even verder te snoozen wellicht minder groot. Zet je wekker zo laat mogelijk. Als je tussen 7.00 en 7.30 drie keer op de 'snooze-knop' drukt, kun je beter je wekker gewoon om 7.30 zetten.
Je kunt alleen niet bellen, gebeld worden, of internetten via het mobiele telefoonnetwerk (databundel).
Met Niet storen word je, zoals de naam al doet vermoeden, niet meer gestoord terwijl je bezig bent. Wanneer je het activeert verschijnt er een maantje bovenin je beeldscherm.
Niet te verwarren met Niet Storen
Er zit ook een Niet Storen modus op je telefoon, maar deze optie werkt anders dan de vliegtuigmodus. Telefoongesprekken en berichtjes komen in de Niet Storen-modus gewoon binnen, alleen krijg je hier geen melding van. Je smartphone zal dus niet oplichten, geluid maken of trillen.
Als je de iPhone niet gebruikt, wordt het scherm uitgeschakeld om stroom te besparen, wordt het apparaat vergrendeld om het te beveiligen en wordt de sluimerstand ingeschakeld. Als je de iPhone weer wilt gebruiken, kun je deze snel uit de sluimerstand halen en ontgrendelen.
Nederlanders zijn dol op snoozen
Tweederde (66 procent) van de deelnemers snoozed bijna elke dag en ruim een derde drukt twee of drie keer op de snooze-knop. 79 procent van de ondervraagden blijft maximaal 25 minuten na de wekker liggen. Ruim 17 procent komt tussen de 25 en 45 minuten later het bed uit.
Slaapinertie. Dit wordt ook wel 'slaapinertie' genoemd. Het houdt in dat je wakker bent, maar dat bepaalde delen van de hersenen nog in slaapstand verkeren. Als dat middenin de nacht gebeurt, is dat juist fijn, want daardoor kun je weer snel in slaap vallen.
Als je 's ochtends wilt stoppen met snoozen dan is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Hofman raadt mensen aan om het in stapjes te doen. 'Als mensen gewend zijn om in de ochtend te snoozen met drie of vier wekkers, kunnen ze het beste geleidelijk stoppen door iedere keer een wekker weg te halen.