Campinggaz is zo duur omdat zij heel veel verkooppunten hebben, en de enige aanbieder waren. Gelukkig komen er steeds meer goedkopere alternatieven op de markt.
De Campingaz flessen zijn klein van formaat en licht in gewicht. Hierdoor zijn ze eenvoudig mee te nemen bij het kamperen. Omdat Campingaz gasflessen wel duurder zijn, kunt u bij het barbecueën beter kiezen voor de goedkopere groene propaan gasfles.
De fles zelf is van staal en heeft een afmeting van 20 x 20 cm. Deze gasfles gaat 25-30 uur mee, wanneer je deze gebruikt op 1 pit. Is de fles leeg, dan kan deze gemakkelijk omgeruild worden bij de fysieke winkel van Kampeerwereld Hendriks.
De Campingaz 907 is de grootste gasfles van deze serie. Hij heeft een inhoud van 2,7 kg propaan-butaanmix. Leeg weegt de fles ongeveer 3,7 kg. Bij gebruik op 1 pit gaat de fles zo'n 40-50 uur mee.
De goedkeuringstermijn is minimaal 10 jaar, al is die voor sommige gasflessen langer. De herkeuringsdatum vind je meestal op een ring onder de gaskraan, of op een etiket.
Op iedere gasfles staat in de kraag of op de bodem aangegeven wat het tarra (leeg) gewicht is. Meestal staat ook het volle gewicht van de gasfles of het gewicht van het gas. Als je de gasfles weegt heb je het tarragewicht + het gewicht van de inhoud aan gas.
De blauwe gasfles van Campingaz is bij uitstek geschikt voor recreatieve doeleinden. Deze is gevuld met butaangas. Het voordeel is dat u de flessen vrijwel overal in Europa kunt kopen.
Campingaz verbruik gram / uur:
Gaslamp: gemiddeld 35-55 gram gas per uur. Kooktoestel / Gasbrander: gemiddeld 135 gram gas per uur. Gaskachel: gemiddeld 30 tot 290 gram gas per uur. Koelkast: gemiddeld 7 tot 10 gram gas per uur.
De BOVAG adviseert om gasslangen met vaste koppelingen na vier jaar te vervangen. Na verloop van tijd kunnen er namelijk door uitdroging scheurtjes in de slang ontstaan. Daardoor komt je veiligheid in gevaar.
Gezondheid. Butaangas zoals dat voorkomt gemengd met propaangas in onder andere aanstekers, kan als dat wordt geïnhaleerd ernstige hartritmestoornissen veroorzaken. Iemand kan daaraan zelfs overlijden. Dit wordt aangeduid met het ”sudden sniffing death syndrome”.
Een lege gasfles lijkt misschien onschuldig, maar hij kan altijd nog wat gas bevatten. Dat geeft bij de verwerking kans op ontploffingsgevaar. Daarom is het belangrijk dat je hem apart houdt van het gewone afval. Breng je lege gasflessen daarom naar het afvalbrengstation bij je in de buurt.
Een gasfles hoeft niet vorstvrij bewaard te worden, dit komt doordat propaan past bevriest bij rond de -40 graden Celsius. Een gasfles kan dus best in de vrieskou staan, tenzij het -40 graden Celsius gaat worden.
Zolang de fles en de kraan er goed uitzien, geen roest op de fles of corrosie van het koper, kan je een fles van 15 jaar oud ook gerust leegstoken. Van binnen roesten ze niet. Daarna kan ie bij het oud ijzer.
De druk in gasflessen met butaan- of propaangas loopt op wanneer flessen direct in de zon of naast een warmtebron staan. Dit wil je niet als je de gasfles niet gebruikt. Iets met ontploffingsgevaar.
De groene gasfles
De aanschaf van deze gasfles is erg voordelig ten opzichte van andere gasflessen en zijn over het algemeen verkrijgbaar in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Een nadeel is dat het best een flinke gasfles is. Voor een kort weekendje kamperen of als je een kleine auto hebt, is dit niet ideaal.
Een gasfles explodeert niet vanzelf. Zelfs als de kraan openstaat en het gas uit de fles stroomt, explodeert de fles niet als u er onverhoopt een vuurtje bij houdt. Het uitstromende gas vliegt natuurlijk in brand, maar de overdruk in de gasfles of gastank verhindert dat de vlam in de fles zal slaan.
CAMPINGAZ: omruilen in alle EU-landen en daarbuiten
Te koop in alle EU-landen. Butaangas, dus niet geschikt voor in de winter. Te koop in alle EU-landen.
1 blikje gas (van MSR) van 227 gram kan 15 liter water koken. Dit is gemeten bij kamertemperatuur met water van 1 graad Celsius. Ik verwacht 1 liter per dag te moeten koken (ik reis alleen) en dus zou je volgens bovenstaande zeggen dat ik op 1 blikje 15 dagen moeten kunnen doen.
De gasflessen van Campingaz zijn hervulbaar, maar je kan deze niet zelf vullen. Breng je lege fles naar een winkel met Campingaz-producten en je krijgt voor de prijs van een gasvulling opnieuw een volle gasfles mee. De gasfles zelf is dus een koopfles: je koopt de fles en betaalt bij het omruilen enkel de vulling.
De fles is goed voor 150 uur kookplezier. Ga je alleen maar barbecueën? Dan doe je mogelijk tot vier jaar met je fles.
Van zodra je het gewicht van een lege gasfles kent, kan je de fles op een weegschaal zetten en zo het totale gewicht meten. Als je het gewicht van de lege gasfles aftrekt van het totale gewicht, weet je hoeveel gas er nog in de gasfles zit.
901 – inhoud 0.4 kilo – vulling ongeveer 17.50 / 20.00 – gewicht 1.3 kilo (leeg) 10 tot 15 branduren. 904 – inhoud 1.8 kilo – vulling ongeveer 21.50 / 25.00 – gewicht 3 kilo (leeg) 25 tot 30 branduren. 907 – inhoud 2.75 kilo – vulling ongeveer 27.50 / 35.00 – gewicht 3.7 kg (leeg) 40 tot 50 branduren.