Jep, Camembert, die romige Franse klassieker, zou je brein een flinke boost kunnen geven. Onderzoekers van Neuroscience Research ontdekten dat deze kaas bijzondere stoffen bevat die je geheugen en leervermogen verbeteren. Het geheim zit in de fermentatie van deze kaas.
Myristamide, een vetzuuramide dat voorkomt in camembertkaas, verbetert de cognitieve functie en de niveaus van de in de hersenen aanwezige neurotrofe factor (BDNF) , wat mogelijk inzicht biedt in de strijd tegen cognitieve achteruitgang.
Onderzoek laat zien dat een Mediterraan dieet goed past bij een 'hersenvriendelijk menu', omdat het veel (vette) vis, groenten, fruit, olijfolie, zaden, noten en bonen bevat. Hierin zitten veel gezonde voedingstoffen zoals mineralen, vezels, onverzadigde vetten en vitaminen.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent).Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.
Zuivelproducten, zoals melk, kaas en yoghurt, zijn een belangrijke bron van calcium.Dit is een belangrijk mineraal voor een gezonde hersenfunctie. Calcium speelt namelijk een cruciale rol bij de signaaloverdracht tussen zenuwcellen, een proces dat essentieel is voor het geheugen.
Degenen die kaas in hun dieet opnamen, scoorden consequent hoger in cognitieve tests, wat duidt op een betere hersenfunctie . De deelnemers die regelmatig kaas aten, hadden een gemiddelde score van 28 op een cognitief functie-examen van 30 punten, terwijl degenen die geen kaas aten gemiddeld 27 scoorden.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Deze Franse kaas is niet alleen een genot voor de smaakpapillen, maar biedt ook aanzienlijke voedingswaarde. Studies hebben aangetoond dat Camembert kaas een goede bron is van hoogwaardige eiwitten, essentiële vitaminen zoals vitamine B12 en riboflavine, en mineralen zoals calcium en fosfor .
Camembert bevat ongeveer 4,5 gram verzadigd vet per snee van 30 gram. Camembert is daarentegen wel gezonder dan brie, omdat aan brie nog extra room wordt toegevoegd. Camembert eet je heerlijk uit het vuistje, op een stuk stokbrood of met noten.
Zoutgehalte
Net als andere kazen bevat Camembert zout als natuurlijk conserveermiddel en smaakversterker. Een hoge zoutinname kan bijdragen aan hypertensie, dus het is het beste om Camembert met mate te consumeren als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet .
De neurotransmitter gamma-aminoboterzuur, of kortweg GABA, heeft een relaxerende invloed op het perifere zenuwstelsel en kalmeert de hersenen. GABA geeft rust, laat je beter met stress en angst omgaan en creëert stabiliteit.
Galantamine, rivastigmine en donepezil worden gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer, Parkinson-dementie en Lewy body dementie. Artsen schrijven deze medicijnen voor in de eerste fase van Alzheimer. Voor Parkinson-dementie en Lewy body dementie worden ze ook in een latere fase van de ziekte gegeven.
Veel en vaak alcohol drinken en ongezond eten kunnen leiden tot een hoge bloeddruk en overgewicht. Dat vergroot de kans dat je dementie krijgt. Maar vaak krijgen mensen met zo'n ongezond voedingspatroon al veel eerder in hun leven te maken met andere ziektes.
Kaas is een geweldige bron van eiwitten en calcium, maar bevat vaak veel verzadigd vet en zout. Dit betekent dat te veel eten kan leiden tot een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk, waardoor het risico op hart- en vaatziekten (CVD) toeneemt.
De Camembert van Président is de meest gegeten camembert in Frankrijk, dat zegt eigenlijk al genoeg. Constant van kwaliteit en lekker van smaak voor jong en oud.
Zachte witte kazen zoals brie en camembert hebben een korst die je prima kunt eten. Deze kazen krijgen hun karakteristieke uiterlijk door de schimmel Penicillum camemberti. Dit is een 'goedaardige' schimmel die familie is van penicilline en de schimmel op droge worst.
Er zit 6,8 gram vet in 1 voor snee (30 gram) camembert, waarvan 4,5 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Ja, camembert smelt beter dan brie . Als je ooit hebt geprobeerd om een wiel brie te bakken, weet je dat het over het algemeen veel langer duurt om te smelten dan een gebakken camembert. We vinden ook dat het sneller hard wordt, wat betekent dat je het misschien tien minuten terug in de oven moet zetten als het te stevig wordt om in te dippen.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Uit een onderzoek gepubliceerd in Neuroscience Research blijkt dat het unieke fermentatieproces van camembert speciale vetzuren produceert die daadwerkelijk uw hersencapaciteit kunnen vergroten door het geheugen en het leervermogen te verbeteren .
Hoewel het meer vet bevat, zorgen de romige textuur en rijke smaak ervoor dat u kleinere porties kunt nemen, zodat u van de smaak kunt genieten zonder de calorie-inname aanzienlijk te verhogen. Dit maakt Camembert een geweldige keuze voor degenen die met mate willen genieten en tegelijkertijd een evenwichtig dieet willen behouden .
Een heerlijk kaasje uit Frankrijk
Deze kaas is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden gegeten. Een populaire manier om camembert te serveren is als onderdeel van een kaasplank of borrelplank. Het kan worden geserveerd met vers stokbrood, crackers, druiven en noten.
De schimmel in blauwe kaas bevat stoffen die kunnen helpen bij het remmen van ontstekingsreacties in het lichaam. Door deze ontstekingsremmende eigenschappen kan blauwe kaas mogelijk bijdragen aan het verminderen van chronische ontstekingen, die in verband worden gebracht met verschillende gezondheidsproblemen.
Magere cheddar kaas : Bevat 5 mg cholesterol en 0 g verzadigd vet per portie van 28 gram. Ricotta kaas: Deze lasagnebasis heeft minder dan 9 mg cholesterol en 1,4 g verzadigd vet per 28 gram. Zwitserse kaas: Eén plak Zwitserse kaas bevat minder dan 1 g verzadigd vet en 10 mg cholesterol.
Hoeveel vet zit er in camembert, 30+? Er zit 4,2 gram vet in 1 voor snee (30 gram) camembert, 30+, waarvan 2,7 gram verzadigd vet.