Men vermoedt dat de stijgende en dalende componenten van deze geluiden de hond doet laten denken dat hij met soortgenoten te maken heeft. Met andere woorden: meehuilen met geluid is een vorm van communicatie binnen de groep en wordt daarom ook wel 'groepsgehuil' genoemd.
'Meezingende' honden
De hond stamt van oorsprong af van de wolven. Een dier dat het huilen gebruikt om de leden van de troep bij elkaar te brengen. Of om er snel achter te komen waar een ander lid van de troep zich bevindt. Waarschijnlijk herkent de hond in sommige tonen van muziek een soortgelijk geluid.
Een andere reden waarom honden wel eens huilen, is om een gevoel van samenhorigheid op te wekken. Ze doen het bijvoorbeeld wanneer ze op de radio geluiden horen die hen aan gehuil doen denken of wanneer er een hulpdienst met sirene passeert. Sommige honden zetten het op een janken wanneer ze hun eigenaar horen zingen.
Niet alleen mensen luisteren graag naar muziek, ook honden beleven er plezier aan. Vooral de klanken van reggae en soft rock geven de viervoeters een relaxt gevoel. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Glasgow, in samenwerking met de Schotse dierenbescherming.
Inmiddels is het ook wetenschappelijk onderbouwd dat muziek ontspanning geeft bij honden en puppy's. Door de juiste muziek gaat de hartslag omlaag, gaan honden meer ontspannen liggen en kunnen ze zelfs in slaap vallen. Klassieke muziek heeft de voorkeur in deze bij veel honden.
Reacties. Vooral hoge frequenties brengen de meeste schade toe aan het gehoor. Kortstondige of langdurige blootstelling aan geluid rond 60 db zal geen kwaad kunnen (mits vooral lage frequenties). Korte blootstelling aan geluid boven de 60 db kan waarschijnlijk reeds gehoorschade veroorzaken.
Toch is het voor dieren nog steeds moeilijk om te genieten van muziek zoals mensen dat doen. Dit komt omdat hun gehoor de relatie tussen twee tonen niet zo goed herkent, ze hebben geen relatief gehoor zoals mensen dat hebben.
Onderzoeker Deborah Wells liet honden klassieke muziek, popmuziek, heavy metal en sprekende mensen horen. Vervolgens observeerde ze het gedrag van de honden. De honden waren het rustigst wanneer ze naar klassieke muziek luisterden. Wanneer ze heavy metal te horen kregen, waren ze zeer onrustig en blaften ze veel.
Een hond daarentegen, kan tonen horen binnen het bereik van 15 – 50.000 hertz. 7. Uit onderzoek is gebleken dat honden ongeveer vier keer beter horen dan wij. Een hond hoort een geluid niet 'harder', maar wel 'beter' en 'verder'.
Wil jij je kat een keer verblijden met goede muziek? Kom dan niet aanzetten met Bach of andere mensenmuziek. Volgens onderzoekers van de University of Wisconsin in Madison houden katten vooral van geluiden die ze kennen uit hun eigen communicatierepertoire en niet van mensengeluiden.
Het huilen is een heftig en opvallend geluid, waardoor het vrij moeilijk is om je hond te negeren. Honden of pups doen dit daarom express om aandacht te krijgen. Ze willen laten weten dat zij er ook nog zijn en dus graag aandacht willen. Gehuil of gejank kan er natuurlijk ook op wijzen dat je hond pijn heeft.
Nee, honden kunnen niet huilen. Honden en ook andere dieren hebben wel traanproductie en emoties, maar er is niet vastgesteld dat dit ook aan elkaar gekoppeld is. Oftewel: honden huilen niet zoals mensen. Mensen zijn voor zover bekend de enige wezens die huilen als gevolg van emoties.
Misschien heeft u het wel eens meegemaakt. U bent verdrietig en moet huilen. Uw hond komt daarop naar u toe en legt zijn kop op uw schoot of likt uw tranen weg. Hij lijkt te weten wat u voelt en u zelfs te willen troosten.
Waar komt die frustrerende gewoonte om je 's nachts uit je slaap te houden vandaan? Honden blaffen en janken om verschillende redenen: meestal om het gezin voor iets of iemand te waarschuwen, omdat ze onrustig of bang zijn, of omdat ze aandacht willen.
De hond is de baby gaan zien als zijn bezit
Het is dan een object dat huilt, kruipt en onstabiel overkomt. Als een hond daartegen wil optreden kan hij gaan grommen, of zelfs bijten om deze zwakke factor uit de roedel te stoten.
Chihuahua's huilen vaak. Hun hoge stem betekent dat ze niet zo luid zijn als de meeste rassen. Ze kunnen zich echter nog steeds bij andere huilende honden voegen vanwege hun roedelmentaliteit. Ze kunnen ook samen met andere geluidsbronnen huilen, zoals bouwlawaai of ambulances.
Het is in ieder geval belangrijk om het gehoor van honden te beschermen. De continue blootstelling aan lawaai en harde geluiden kan net als bij mensen leiden tot een blijvende gehoorbeschadiging.
Honden kunnen alleen geel en blauw tot ultraviolet licht oppikken. Hierdoor kunnen ze geen onderscheid maken tussen de meeste kleuren. Dankzij de ogen aan de zijkant van hun kop, hebben honden een gezichtsveld van 240 graden vergeleken met het menselijke veld van 200 graden. Ook kunnen honden 's nachts heel goed zien.
Grote wasmot
Met stipt op 1 ... verrassend? De grote wasmot. Er is geen dier dat zo goed is in het horen van hoge tonen (tot maar liefst 300.000 hertz!)
Katten kunnen geluiden horen die twee octaven hoger liggen dan wat wij kunnen waarnemen, ook ultrasound genoemd. In dit bereik bevinden zich ook de frequenties waarop muizen(jongen) piepen, van groot belang dus voor een kat.
Katten luisteren graag naar muziek tijdens een bezoek aan de dierenarts en daarbij hebben ze een duidelijke voorkeur. Het liefst luisteren ze naar klassieke muziek. Althans, daarvan worden ze het meest ontspannen.
Het is niet erg moeilijk om je het probleem met zo'n uitzonderlijk gehoor voor te stellen: katten hebben een bloedhekel aan harde muziek en geschreeuw. Katten kunnen ook extreem hoge geluiden horen van elektrische apparaten, zoals een tv, die niet langer hoorbaar zijn voor ons als mensen.
Honden houden niet van hoge tonen
Hondachtigen hebben een scherper gehoor dan wij, mensen. Ze kunnen lage frequenties waarnemen van 16-20 Hz en hoge frequenties van 70.000 tot 100.000 Hz. Ter vergelijking: het menselijk oor kan lage frequenties horen van 20 tot 70 Hz en hoge tot 20.000 Hz.
Depressieve honden kunnen ook plotseling beginnen huilen of vreemde geluiden maken zonder dat ze pijn hebben. Dit kan dit een teken van depressie bij honden zijn. Dit kan op elk moment van de dag of nacht gebeuren en lijkt een bijna onvrijwillige reactie te zijn op hoe ze zich voelen.