Katten voelen zich veilig op de plek waar ze eten en slapen.Als er in dit kern territorium iets onverwacht verandert, schrikken ze enorm. Dit zorgt misschien voor grappige beelden, maar eigenlijk is dit heel sneu. Het maakt dus niet heel veel uit of je een komkommer, tomaat of banaan neerlegt.
Komkommer is in principe niet giftig voor katten en de meeste katten zullen nergens last van hebben na het eten van een stukje komkommer. Sommige katten vinden het zelfs erg lekker. Als je je kat wilt verwennen met iets lekkers kun je beter kattensnoepjes, zoals Catisfactions geven.
Hoewel niemand helemaal zeker weet waarom katten zo bang zijn voor komkommers, is er de aannemelijke theorie dat dat komt doordat ze komkommers voor slangen aanzien. Katten zijn van nature gewend om slangen te allen tijde te vermijden.
Omdat komkommers weinig calorieën bevatten, kunnen deze groenten jouw kat helpen om af te vallen. Het molybdeen in komkommers helpt het metabolisme van een kat enorm, dus dat is een ander element dat deze groenten een goed idee maakt.
Katten kun je ook proberen af te schrikken met andere luchtjes, bijvoorbeeld met citroenschillen, peper, knoflook en hertshoornolie (te bestellen bij de drogist). Je moet dit dan regelmatig in de tuin strooien.
Knoflook, kaneel, azijn en uien, het zijn allemaal geuren waar katten een hekel aan hebben. Grote kans dat je kat de ruimte ontvlucht als ze deze geuren ruikt. Omdat katten zo gevoelig zijn voor geuren moet je uitkijken met het gebruik van onder andere wierook, etherische olie en luchtverfrissers.
Katten zijn vieze beesten. Door zich de hele dag te wassen verspreiden ze bacteriën en parasieten van onder hun staart over hun hele lijf. Dierenartsen aan de Universiteit van Utrecht die de ontlasting van gezonde katten onderzochten, raden ten stelligste af om de dieren mee in bed te nemen.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
In groenten zitten koolhydraten, en dit hebben katten niet nodig. Wanneer je wel groenten wil geven aan je kat, kook het dan even. Katten kunnen rauwe groenten niet verteren. Vrijwel alle groenten mogen katten eten, behalve champignons, ui, prei, knoflook en bieslook.
Voor katten is het eten van brood gelukkig minder schadelijk, maar het is nog steeds geen goed idee. De granen en het zetmeel dat in brood zit kan irriterend werken op de maag en darmen van een kat. Dat kan resulteren in overgewicht en dat zorgt weer voor een ongezond dier.
Mogen katten kaas eten? We weten dat sommige kattenbaasjes graag een stukje kaas geven aan hun kat, maar dit wordt niet aanbevolen omdat katten lactose intolerant zijn. Hun spijsverteringsstelsel kan geen zuivelproducten verteren. Als ze toch zuivel eten kan dit leiden tot maagklachten, buikpijn en diarree.
Een kat heeft geen melk nodig als onderdeel van zijn voeding. Hij kan er zelfs diarree van krijgen. Melk bevat veel lactose, een stofje waar de meeste katten niet mee overweg kunnen. Voor het verteren van lactose is het enzym lactase nodig, oudere katten hebben dit enzym vaak niet meer.
Terwijl een mens 9000 smaakpapillen heeft en een hond 1500, moet de kat het er met 500 doen. Daarmee kan je kat bitter en zuur in voeding smaken, net als een beetje zout, maar geen zoet. Als een kat iets proeft, komt de informatie over de smaak in het sterk ontwikkelde reukcentrum van haar hersenen terecht.
Broccoli is veilig voor katten om te eten. Niet-toxisch en met voldoende voordelen voor de gezondheid om de introductie ervan de moeite waard te maken, kan een beetje gekookte broccoli voor uw kat een goede gezondheidsbeweging zijn. Voer ze echter niet te veel de eerste keer, en let op voor eventuele nadelige effecten.
Het is dus best om even zelf naar het asiel te gaan en te vragen naar de verantwoordelijke voor de katten. Die kan jou dan vertellen welke dieren er in quarantaine zitten. Ga dus niet gewoon langs om te kijken, maar vraag echt na of je kat gevonden is. In de steden zijn er ook zwerfkatprojecten.
In bananen zitten kalium en vezels, en die kunnen katten goed gebruiken. Bovendien kunnen ze dit zachte fruit makkelijk eten. Van de suiker in dit fruit moeten ze niet te veel binnenkrijgen, maar een klein stukje banaan op zijn tijd kan geen kwaad.
Rauw ei is gezond voor hond & kat
Eieren zitten vol met goede voedingsstoffen zoals vitamine A, B, De en E, eiwitten, mineralen, anti-oxidanten en goede vetten die de vacht gezond houden. De schil zit ook nog eens vol calcium. Een ei kan dus een goede aanvulling zijn voor de dagelijkse voeding van je hond of kat.
Yoghurt is voor de meeste katten prima, in kleine hoeveelheden. Yoghurt is voor katten zelfs gemakkelijker te verteren dan andere zuivelproducten vanwege de goede bacteriën die het bevat. Yoghurt voor katten is potentieel goed voor de spijsvertering, mits je kleine hoeveelheden geeft.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Sommige soorten fruit, waaronder: druiven, rozijnen, citrusvruchten en kersen zijn giftig voor katten, dus ze mogen deze nooit eten. Tomaten zijn ook een vrucht!
Zorg ervoor dat je kat gedurende de dag voldoende aandacht krijgt en dat hij zijn energie kwijt kan. Voldoende leuke speeltjes en zelf af en toe spelen met je kat kan ervoor zorgen dat je kat in ieder geval niet uit verveling zal miauwen. Negeer het overmatig miauwen, zodat je kat leert dat hij hier niets mee bereikt.
Door bij jou te liggen kan jouw kat lekker vredig en ontspannen slapen. Toch is het niet een eenzijdig verhaal. Je kat wil jou namelijk ook beschermen. Katten kunnen namelijk voelen wat wij ervaren en ze zijn alert wanneer er een potentieel gevaar dreigt.
Wanneer je kat lekker in bed ligt, dan is de kans groot dat ze zichzelf eerst even lekker gaan wassen. Tijdens dit kattenwasje verliezen ze ook nog eens flink wat huidschilfers en deze komen dan terecht in bed. Dat op zich is al een vies idee, maar het vergroot ook nog eens de kans op een allergische reactie.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.