Het voordeel van een holle baksteen is het geringe gewicht en de wat grotere afmetingen. Hierdoor gaat het metselen van een muurtje lekker snel. Door de holle ruimte in de steen heeft deze baksteen ook een hogere isolatiewaarde.
Ook: holle steen. Als holle baksteen wordt beschouwd de baksteen waarvan de perforaties of holten meer dan 20% van het totale volume uitmaken. Bijvoorbeeld de verblendsteen is een holle baksteen. De holle baksteen zoals afgebeeld is erg geliefd in veel landen.
De vormstabiliteit van baksteen wordt door geen enkel ander materiaal bereikt: zeer lage thermische uitzettingscoëfficient, geen krimp, geen kruip. Met baksteen kan men muren maken tot 40m lengte,' zonder dilatatie voeg.
geperforeerde baksteen. Ook: geperforeerde steen. Geperforeerde baksteen is baksteen die een bepaald percentage doorlopende holten heeft.
Een klampsteen is een gevelsteen gebakken in de klampoven. (wordt alleen nog gemaakt in de Rupelstreek in België). De klampstenen worden volgens de aloude en beproefde methode in de traditionele klampovens gebakken.
De bakstenen moeten geschikt zijn voor hergebruik: geen stenen uit stallen (geur van ammoniak), geen stenen afkomstig van funderingen, beerputten of regenputten (kwaliteit verminderd door constant contact met water). Evenmin geschikt zijn zwartgeblakerde stenen afkomstig uit schoorstenen.
Een originele wasserstrich is een baksteen waarbij in het productieproces alles draait om water. Terwijl bij de productie van andere bakstenen meestal zand te pas komt. Bij een wasserstrich is het dus voornamelijk water dat de uitstraling bepaalt. De steen heet dan ook niet voor niets een wasserstrich.
Over het algemeen ligt de prijs van een goedkope nieuwe baksteen zo rond de €0,40. Er zijn echter altijd uitzonderingen, restantpartijen of vuilwerk stenen die scherp onder deze prijs van €0,40 zitten. Het gaat dan vaak om tijdelijke partijen of om tweede keuze bakstenen.
Bakstenen gaan gemiddeld ruim honderd jaar mee en uiteraard maakt het daarbij niet uit voor welke precieze uitvoering je nu kiest.
Een baksteen is:
Bestand tegen hoge druk en vorst. Krimpt niet en zet niet uit bij temperatuurschommelingen. Kan warmte heel goed vasthouden en afgeven aan haar omgeving.
Een baksteen:
is bestand tegen hoge druk en vorst. krimpt niet en zet niet uit bij temperatuurschommelingen. kan warmte heel goed vasthouden en afgeven aan haar omgeving. is herbruikbaar of recyclebaar.
Tuimelplug. Tuimelpluggen zijn verende, metalen pluggen die je kunt gebruiken voor holle wanden en plafonds. Dankzij de lange draadstanden overbrug je hier grote wanddiktes mee. Tuimelpluggen zijn vooral handig bij het monteren van lampen en rails en zijn verkrijgbaar met moer of als schroefhaak.
NeHoBo of Perforavloeren (Holle baksteen) Deze zijn geproduceerd in de periode 1956-1984 en zijn gemaakt van keramische holle bouwstenen. De vloer bestaat uit gemetselde oranje stenen met daartussen voegen, in de voegen zijn wapeningsstaven aangebracht.
Inhuren van een metselaar
Een metselaar metselt gemiddeld tussen de 500 en de 1000 stenen per dag dus uw muur zal er sneller staan dan u denkt.
Gemiddeld worden er door een metselaar zo'n 800 tot 900 stenen per dag opgepakt en weggelegd. Het aantal bukbewegingen kan oplopen tot 1600 tot 1800. Bij het werken met blokken zijn de aantallen lager door de grotere omvang en het gewicht van de blokken: 350 tot 450 maal bukken per dag.
Een vormbak is een langwerpige vorm waarmee ongebakken bakstenen worden gemaakt. De oudste wijze van vormen is uit een vormraam (zonder bodem); het vormraam had geen bodemplaat maar de vormelingen werden gelost op een aparte plaat voor transport naar de plaats waar de ongebakken stenen gedroogd werden.
De populairste hiervan zijn de handvorm en de vormbak metselstenen. Handvorm stenen hebben wat meer nerven en een wat grilliger oppervlak. Vormbak stenen daarentegen zijn juist wat gladder en strakker. Een groot voordeel van metselstenen voor uw buitenmuur is dat de buitenmuur verder geen afwerking meer nodig heeft.
Waalformaat bakstenen zijn verkrijgbaar in het formaat 210 x 100 x 50 mm. Ook dikformaat wordt vaak gebruikt. Deze is 15 mm dikker dan waalformaat. Vechtformaat is juist 10 mm dunner dan waalformaat.
Verven. De makkelijkste en hierdoor de meest voorkomende manier om de bakstenen binnenmuur te behandelen is het verven hiervan. Het is een relatief eenvoudige behandeling waarmee je de bakstenen binnenmuur in een handomdraai een bijzonder uiterlijk kunt geven dat helemaal past binnen jouw interieur.
Na het verwijderen van de mortelresten zijn bakstenen opnieuw bruikbaar voor restauratie of nieuwbouw. Ook in dit tweede leven spelen gebruikte bakstenen hun troeven uit. Zo geven ze het gebouw een uitzonderlijke uitstraling en karakter.