De pokebowl vindt zijn oorsprong in Hawaï. In het Hawaïaans betekent Poke “in plakken / stukken snijden”. Een pokebowl is een gerecht waar fijn gesneden (rauwe) vis en groente centraal staan net als in sushi.
Een poké bowl is een traditioneel Hawaïaans gerecht, geserveerd in een kommetje. Het bestaat voornamelijk uit rijst, groenten en gemarineerde rauwe vis, maar er bestaan ook veggie versies en varianten met vlees. Meestal worden er dressings en toppings aan toegevoegd.
1. Rijst De basis is altijd gestoomde rijst, het liefst sushirijst die je lauwwarm serveert. Maak 'm aan met wat rijstazijn, zeewier of sesamzaadjes (denk: sushi!).
Zit er voedingswaarde in Poke? Absoluut. Zoals we al eerder zeiden, een gezond gerecht is meer dan alleen het aantal calorieën. Een standaard portie poke bevat ongeveer 25 gram eiwit en vitamines: B-12, C en D, magnesium, kalium, folaat (B9), ijzer, mangaan, zink en niacine (B3).
Volgens voedselhistorica Rachel Laudan werd deze vorm van poke populair rond 1970 en is dit nog steeds de gebruikelijke vorm op Hawaï. Omstreeks 2012 werd poke populair op het vasteland van de Verenigde Staten, waar enkele poke-restaurants openden.
Poke wordt traditioneel gemaakt met ahi tonijn of octopus. Poke geserveerd met zalm is verre van traditioneel. Tegenwoordig is zalm waarschijnlijk wel de meest populaire vis om poke mee te maken, maar de klassieke poke is nog steeds rauwe ahi-tonijn (geelvintonijn) of gezouten octopus.
Salad, laat gasten gezond snacken met een zogenaamde health tea (gezonde high tea). Daarnaast heeft hij ook in de koude maanden een lekkere, gezonde bowl op het menu: hot bowls. “De warme salade voor de koude dagen”, zegt hij breed glimlachend.
Medium €11,80 Large €14,80. Keuze uit: Witte rijst, bruine rijst (+€1,00), sla of mix. Extra proteïne: +€2,75 | Extra tonijn: +€4,00 | Extra mix-ins: +€0,75 | Extra dressing: +€0,60 | * prijzen en menu items kunnen afwijken in de winkel.
Ten opzichte van sushi bevat een poké bowl meer groenten en minder koolhydraten waardoor de poké bowl meer vezels bevat en daardoor beter verzadigd. Een bijkomend voordeel van een poké bowl is dat het binnen 20 minuten op tafel staat en je het zowel voor de lunch als avondmaaltijd kan eten.
De poke bowl eet je koud. Alle ingrediënten in deze bowl zijn koud. Alles vers gesneden en samengebracht in een grote kom. Maar met koken bepaal jij zelf wat je lekker vind.
De pokebowl vindt zijn oorsprong in Hawaï. In het Hawaïaans betekent Poke “in plakken / stukken snijden”. Een pokebowl is een gerecht waar fijn gesneden (rauwe) vis en groente centraal staan net als in sushi.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Deze nieuwe food-trend uit Hawaï is een mix van rauwe vis en vrolijk gekleurde groente evenals een frisse, vitaliserende saus. De hartige saus heeft als basis onze natuurlijk gebrouwen sojasaus, geroosterde sesamolie, een vleugje citroensap en een aromatische chili.
Schalen poké bowl
Wanneer je een 1 persoon poké bowl maakt is het verstandig de schaal nu te groot te nemen, wij adviseren een schaal tussen de 15 en 21 centimeter. Wanneer je een gerecht voor meer dan 2 personen maakt adviseren we een centimeter of 20 tot 25.
Een stone bowl wordt ook wel bibimbap genoemd, een populair Koreaans gerecht wat eigenlijk mixed rice betekent. De stone bowl wordt gloeiend heet geserveerd met rijst, groenten, vlees, een ei en saus. Zelf koos ik voor de stone bowl beef. Dit was een stone bowl met gemarineerde, gegrilde beef met teriyakisaus.
Eén van de redenen waarom sushi zo duur is, is omdat het veel werk kost om te maken. De ingrediënten moeten zorgvuldig worden samengesteld en als een kunstwerk op het bord worden neergelegd. Een grote schaal sushi is niet alleen een traktatie voor je mond, maar ook voor het oog.
In sushi wordt het meest rauwe zalm en tonijn gebruikt. (Uit de bron:) Voor de vis wil ik je aanraden een goede visboer te zoeken voor mooie rauwe vis. Rauwe zalm en tonijn zijn de meest gebruikte en ook meest gangbare soorten vis om te verwerken in de sushi.
Sashimi is een gerecht van dungesneden rauwe vis, geserveerd in porties van rond de vijf plakjes of stukjes.
Hoe groot worden de porties? Alles moest precies gemeten worden, daarom hebben we een maatlepel laten ontwikkelen in de VS; ideaal! 30 gram komkommer, 100 gram sushi rijst; zo bouwen we de gerechten op. Zo ligt de marge altijd tussen de 25-30 procent.
De poke bowl zoals wij die kennen bestaat uit vis, lauwe rijst en is aangevuld met allerlei producten als bijvoorbeeld avocado, edamame bonen, sla en dergelijke. Een Buddha bowl is een uitgebalanceerde vegetarische kom met verschillende ingrediënten. Dit wordt veelal koud gegeten.
Een kant-en-klare lunch uit een zakje. Nog gezond ook, dankzij groenten en peulvruchten.
Schep de enigszins afgekoelde rijst (liever nog een klein beetje warm, dan koud) in kommen. Verdeel hierover de zalm, de avocado, de sojaboontjes, radijsjes en de zeewier. Top de poké bowl met sesamzaadjes en eventueel chili flakes en serveer meteen.
Rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten, en heel gezond. Zelfs gezonder dan gerookte of gebakken zalm, omdat het meer voedingsstoffen zoals omega 3-vetzuren bevat. En dat is onder andere goed voor je bloeddruk, hart en bloedvaten.
Een poké bowl is een traditioneel Hawaïaans gerecht waarbij rijst in een kommetje geserveerd wordt met verse groenten, vlees of (rauwe) vis, een dressing en wat toppings. De ingrediënten worden allemaal in kleine plakjes of blokjes gesneden en je eet de bowl vaak lauwwarm.