Zoals de naam al zegt, wordt door de meeste mensen aangenomen dat deze buik het gevolg is van veel bierdrinken. Eerder is de bierbuik het gevolg van aanleg en eetgewoonten. Wanneer mannen lijden aan overgewicht (obesitas), zal het vet zich vooral ophopen in de buik.
Wat is een bierbuik? Een bierbuik is een zichtbaar bolle buik als gevolg van vetopslag, waarbij niet noodzakelijkerwijs sprake hoeft te zijn van overgewicht (BMI >25 kg/m2). Dit wordt met name gezien bij mannen en is erfelijk bepaald.
Een bierbuik krijg je niet alleen van bier. De alcohol en suiker in het bier laten je buik groeien, maar dat doen calorieën uit andere dranken en voedingsmiddelen net zo goed. Krijg je meer calorieën binnen dan je verbrandt, dan kom je aan. In een glas bier zitten zo'n 110 kcal.
Een 'bierbuik' bestaat wel degelijk. Het klopt ook dat het vooral bij mannen voorkomt. Maar uiteraard kunnen ook vrouwen gewicht winnen door alcohol te drinken. Alleen zullen zij minder vaak een bierbuik krijgen omdat vet zich bij vrouwen doorgaans meer aan de heupen en het achterwerk opstapelt dan in de buikstreek.
Soms zien we dat mensen met een alcoholverslaving erg mager zijn. Dat komt omdat zij slecht gaan eten, maar ook doordat alcohol de darmwand beschadigt, waardoor het lichaam voedsel slechter opneemt. Met de caloriemeter kun je nagaan hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt.
Zo zijn moeheid, buikpijn, misselijkheid, opeenhoping van vocht en geelzucht vervelende consequenties die je dagelijks functioneren in de weg kunnen zitten. Maar goed nieuws: gemiddeld genomen is de leververvetting na zes weken alcoholpauze verdwenen.
Op zich is dat niet zoveel, maar op een maand zijn het wel 1600 kcal en op een jaar 20800 kcal. Een kilo vet is 9000 kcal. Op een maand tijd zou je dus 170 gram afvallen en op een jaar 2,3 kg.
Van alle alcoholische dranken heeft rode wijn de beste reputatie. Elke dag een glas rode wijn nuttigen versterkt je hart en kan de kans op kanker verkleinen. En in tegenstelling tot witte wijn, waar suiker aan wordt toegevoegd, word je niet dik van rode wijn.
Alcohol is per definitie gewoon niet goed voor je. Maar het is niet zo dat als je alcohol drinkt, je helemaal niet kan afvallen. Dit hangt namelijk van veel meer factoren af, zoals je genetische aanleg en totale calorie-inname en verbruik. Ook is het belangrijk te kijken naar wat en hoeveel je drinkt.
Mannen die elke dag minstens 20 minuten krachttraining doen, blijken in een periode van 12 jaar de helft minder buikvet te krijgen dan mannen die alleen cardio doen. Daarbij moet worden gezegd dat mannen die zowel cardio- als krachttraining doen nog minder vet rond de buik krijgen.
Helaas, je kunt niet specifiek je dikke buik wegtrainen of je bierbuik inwisselen voor een sixpack. Vetverlies en spieropbouw zijn twee verschillende processen. Waarschijnlijk heb je stiekem al wel een sixpack; alleen is deze nu nog even verstopt onder een laag buikvet.
Het grootste kenmerk van een bierbuik een een naar voren uitpuilende dikke buik zonder dat de rest van het lichaam dik is. Men kan dunne benen hebben, normale armen maar toch een dikke uitpuilende buik hebben. Dit is de typische bierbuik.
Als ze ouder worden, neemt het testosterongehalte af, en houden ze meer vet vast. Dat komt vooral terecht op de buik. Anders gezegd: als het testosterongehalte bij mannen onder een bepaalde waarde komt, krijgen de vetcellen in hun buik het signaal: vet vasthouden! '
Wijn lijkt te beschermen tegen aankomen, terwijl sterkedrank eerder zorgt voor een toename in lichaamsgewicht. Voor bier is er niet genoeg wetenschappelijk bewijs, met name als het gaat om vrouwen. Bij mannen zou bierconsumptie tot 500 ml per dag niet leiden tot een toename van het lichaamsgewicht.
Leververvetting en beginnende leverontsteking (hepatitis) kunnen genezen door volledig en definitief te stoppen met alcoholgebruik. Bij fibrose en levercirrose kan het proces worden afgeremd door te stoppen met alcohol. Levercirrose kan niet genezen. De levercellen zijn bij levercirrose onherstelbaar beschadigd.
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
Rode wijn staat bekend als het gezondste alcoholische drankje dat er is. Eén glas rode wijn zou zelfs gelijk staan aan een uur lang sporten.
Vervangers voor alcohol kunnen alcoholvrije bieren en wijnen en andersoortige “frisdranken” zijn. Onder frisdranken vallen de koolzuurhoudende dranken, vruchtensappen en waters. Ook energiedranken die tegenwoordig overal te krijgen zijn bevatten geen alcohol.
Dat we dikker worden van bier is ook een fabeltje. In een pils zitten 44 calorieën per 100 ml, in wijn 70 tot 80 calorieën per 100 ml. Wijn drink je meestal in een klein glas. In een glas bier kan gemiddeld 250 ml, dus in de praktijk heb je evenveel calorieën binnen na een wijntje of biertje.
Suiker kan hetzelfde effect als een drug op je brein hebben, je kan namelijk een suikerverslaving ontwikkelen met verschillende gezondheidsproblemen tot gevolg. Maar van alcohol kan je hetzelfde zeggen. Je lever heeft moeite om toxines in alcohol te verwerken. En beide producten kunnen bijdragen tot gewichtstoename.
Alcohol werkt ook als vasodilatator, wat betekent dat het de bloedvaten in gezicht en lichaam verwijdt. Overmatige alcoholconsumptie zorgt ervoor dat de bloedvaten steeds wijder worden. Na verloop van tijd resulterend in verlies van huidskleur en blijvende roodheid van het gezicht.
Alcohol drinken vergroot de kans op slokdarmkanker, mondkanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker (bij vrouwen). Hoe meer iemand drinkt, hoe groter de kans op kanker. Alcohol kan ook verschillende ziektes aan de lever veroorzaken, zoals leverontsteking en levercirrose.