Een van die woorden is de 'beurs', in de zin van handelsplek en portemonnee. Het woord werd volgens de Italiaanse geschiedschrijver Lodovico Guicciardini geboren in de Vlaamse stad Brugge, vernoemd naar een familie in die plaats en verspreidde zich rond 1453 razendsnel over Europa.
Openbaar vervoer
Het station ligt halverwege de in het kader van RandstadRail geboorde Statenwegtunnel die het tracé van de Hofpleinlijn verbindt met het Rotterdamse metronetwerk. Het station ligt op een diepte van 18 meter onder straatniveau van de Statenweg en is hiermee het diepst gelegen metrostation in Rotterdam.
Op opstelsporen voor metro's wordt een maximum snelheid van 35 km per uur gehanteerd, op het hoofdspoor ter plaatse geldt een snelheid van 70 km per uur. De snelheid van de metro wordt door de spoorbeveiliging op het eindpunt bij de Akkers geleidelijk afgebouwd.
Het was in 1996 toen de twee belangrijkste winkelstraten, de Hoogstraat en de Lijnbaan, met elkaar werden verbonden. Zo ontstond de Koopgoot. Een verdiepte winkelstraat die officieel de naam 'Beurstraverse' draagt.
Omschrijving. Het kloppend winkelhart van Rotterdam vind je op de Lijnbaan en de Beurstraverse. Die laatste wordt in de Rotterdamse volksmond ook wel de Koopgoot genoemd. Omdat de Koopgoot onder straatniveau ligt, kun je heerlijk ongestoord winkelen zonder dat je last hebt van het verkeer.
Tussen 1991 en 1996 is de traverse samen met het Beursplein aangepakt en aantrekkelijker gemaakt. Sindsdien is de stagnatie van het autoverkeer sterk verminderd. De doorgang met z'n vele winkels werd door de meeste Rotterdammers al snel 'Koopgoot' genoemd.
Helaas voor alle nachtbrakers in deze regio, de BOB-bus rijdt nog steeds niet. De nachtbussen van de RET stopten toen corona uitbrak, maar zijn sindsdien nooit meer uit de remise gekomen. Nu is het een tekort aan personeel dat de vervoerder parten speelt. Het is ook niet te zeggen wanneer de nachtbussen weer rijden.
Op werkdagen tussen 7:00 en 17:00 uur, in het weekend tussen 9:00 en 17:00 uur.
Sinds de negende eeuw lag op de plaats van het huidige stadscentrum van Rotterdam de nederzetting Rotta. Deze werd in de twaalfde eeuw onbewoonbaar door overstromingen van de rivier Rotte. Omstreeks 1270 werd in de Rotte een dam gelegd op de plek waar de Hoogstraat de Rotte kruist. Hieraan ontleent Rotterdam zijn naam.
"Rotterdam bestond toen al, maar kreeg pas stadsrechten in 1299 (die werden ingetrokken), 1328 en 1340. Pas na 1424 werd Rotterdam belangrijker. Amsterdam was in de 14-de eeuw ook al een stad, maar kwam pas echt op in de 16-de eeuw."
Vaak gehoord als mensen de trappen van de Koopgoot aflopen: “Wat een ontwerpfout!” en “Hadden ze niet een normale trap kunnen bouwen?” Het antwoord op die laatste vraag is eigenlijk heel simpel. Nee! De trap is zo gebouwd zodat hulpdiensten indien nodig van de trap kunnen rijden.
Rotterdam ontstond halverwege de dertiende eeuw rondom een dam in de Rotte. Aanvankelijk leefde de bevolking van landbouw en visserij, maar het dorpje groeide vanwege haar ligging al snel uit tot een handelsplaats. Er werd een haven gebouwd en op 7 juni 1340 kreeg Rotterdam van graaf Willem IV stadsrechten.
Rotterdam staat er erg bekend om, om zijn grote haven die de op 2 na grootste haven van de wereld is. Rotterdam heeft een paar immens populaire bezienswaardigheden, zoals de Euromast, de vele musea en vooral tripjes door de haven zoals de Spido zijn bij de toeristen heel erg populair.
De Koopgoot
Jazeker, maar de bekende winkelstraat heet dus gewoon Beurstraverse. Koopgoot klinkt alleen veel lekkerder, vooral met een Rotterdamse 'O' (oh ja joh?)
Tussen de stations De Tochten en Capelsebrug en tussen Schiedam Nieuwland en Hoek van Holland Haven is de lijn uitgevoerd als sneltram met bovenleiding en gelijkvloerse kruisingen. Lijn B is de langste metrolijn in de Benelux.
In 1863 opent Londen de eerste metrolijn ter wereld: the Metropolitan Railway. Het is de enige hoop op het oplossen van het grote verkeersprobleem.
Als je in Rotterdam-Noord bent zegt je 'in Noord' en in Rotterdam-Zuid zeg je 'op Zuid'. Dat komt omdat Zuid officieel een eiland is. Rotterdam kocht namelijk een groot gedeelte van het eiland Feijenoord in 1591.
Rotterdam had het hoogste aandeel arme inwoners (10,9%), direct gevolgd door Amsterdam (10,5%) en Den Haag (10,3%). Deze hoge armoedepercentages hangen samen met de bevolkingssamenstelling in de drie steden.
Hoewel de steden qua inwonertal vergelijkbaar zijn, is Rotterdam ongeveer 100 km2 groter in omvang dan Amsterdam, wat betekent dat het minder dichtbevolkt is. Rotterdam heeft een uitgesproken stadsgevoel, terwijl Amsterdam meer een stad is.
Een tram kan niet uitwijken en ook niet zomaar onmiddellijk stoppen. Daarom geven de verkeers- regels de trambestuurder altijd voorrang. De tram heeft zelfs voorrang op voetgangers op een zebrapad dat de tramsporen kruist.