Witte, groene of zwarte vlekken op brood zijn schimmels. Verschillende schimmels voelen zich thuis op brood. Waaronder Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Mucor, en Rhizopus. In de lucht om ons heen zweven talloze sporen. Microscopische deeltjes die zo volwassen schimmels verspreiden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het brood smaakt en ruikt muf, is droog of beschimmeld.
Als schimmel zichtbaar is op je eten, dan is er sprake van bederf. Soms zie je alleen een klein deel van de schimmel, vaak een of meer witte plekjes met een zweem van blauw of groen. Vaak zitten de schimmeldraden dan ook al door de rest van het voedsel.
Kortom: Vriesbrand ontstaat wanneer bevroren voedsel vocht verliest en zuurstof zijn plaats inneemt. Dit resulteert in droger, taaier en vaak verkleurd voedsel.
Blootstelling aan lucht en luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat het brood zijn versheid verliest en hard wordt. Bovendien kan blootstelling aan licht ervoor zorgen dat het brood sneller gaat schimmelen.
De belangrijkste reden is simpel: vocht en opslag . Als je brood niet goed wordt bewaard, kan het vocht ophopen, en dat is waar schimmel van houdt. Overtollige hitte en water dat in de verpakking blijft zitten, kunnen ervoor zorgen dat schimmelsporen groeien.
Probeer de broodtrommel schoon te maken met natriumbicarbonaat en citroensap . Dat zou de schimmel moeten verwijderen en het zou fris moeten laten ruiken.
Witte, groene of zwarte vlekken op brood zijn schimmels.
Micro-organismen zijn ook bekend onder de naam 'fungi'. Verschillende schimmels voelen zich thuis op brood.
Het bleekproces maakt het meel zachter , wat tot uiting komt in de uiteindelijke bakwaren. Voedingsmiddelen die met gebleekt meel zijn gemaakt, hebben doorgaans een zachtere textuur, meer volume en een fellere kleur dan die welke met ongebleekt meel zijn gemaakt.
Nat brood schimmelt ongeveer 4 keer sneller dan droog brood. Door de hoge vochtigheid van het natte brood zullen schimmels sneller ontstaan en groeien.
Echter, vanwege het witte vlekkerige uiterlijk, kan het verward worden met schimmel . De belangrijkste verschillen zijn dat de meelvlekken gewoon wit, droog en poederachtig zullen zijn, terwijl de schimmel een veel meer verhoogd en 'sporen'-achtig uiterlijk zal hebben, meestal meer samengeklonterd en vaak met groene of blauwe tinten.
De groene vlekken op het brood zijn het gevolg van de groei van schimmels. Deze micro-organismen zijn ook bekend onder de naam 'fungi'. In de wereld rondom bevinden zich talloze sporen, microscopische deeltjes die volwassen schimmels verspreiden en in de lucht rondzweven.
De zichtbare schimmel bestaat uit de stengel van de schimmel die omhoog komt van het oppervlak van het voedsel met daaraan vastzittende pluizige sporen. Als je dat beschimmelde stuk brood onder een microscoop zou bekijken, zou de schimmel eruit zien als kleine paddenstoelen die uit het oppervlak omhoog komen .
Je moet geen schimmel eten op brood of van een brood met zichtbare vlekken . De schimmelwortels kunnen zich snel door brood verspreiden, hoewel je ze niet kunt zien. Het eten van beschimmeld brood kan je ziek maken en het inademen van sporen kan ademhalingsproblemen veroorzaken als je een schimmelallergie hebt. Probeer brood in te vriezen om schimmel te voorkomen.
Toch gaat er niets boven een dagvers gebakken brood, dat meteen wordt opgegeten. Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren. Na drie dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af.
Eet bijvoorbeeld nooit beschimmelde exemplaren van dit soort voedsel: Koekjes, brood of gebak. In droog, poreus voedsel kunnen schimmels en bacteriën zich razendsnel verspreiden, waardoor het verstandig is om het weg te gooien zodra u ook maar een klein stipje schimmel ziet.
Het meel dat in witbrood wordt gebruikt, wordt vaak verder gebleekt, met behulp van bleekmiddelen voor meel zoals kaliumbromaat, azodicarbonamide of chloordioxidegas om de lichte, natuurlijke gele tint te verwijderen en de bakeigenschappen voorspelbaarder te maken.
De kleur van brood
De kleur van het brood zegt niks over de voedingsstoffen die in het brood zitten. Sommige broden worden donkerder gemaakt met gebrande mout of gekarameliseerde suiker. Dit geeft het brood een donkere kleur en een specifieke smaak.
Gebleekt meel wordt niet als 'slecht' voor je beschouwd , maar er zijn wel dingen waar je rekening mee moet houden: Chemische resten: Sommige mensen maken zich zorgen dat gebleekt meel nog chemicaliën van het bleekproces bevat, zoals chloor.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het brood smaakt en ruikt muf, is droog of beschimmeld.
Brood kan conserveringsmiddelen bevatten, zoals sorbaat of benzoëzuur, en die kunnen de groei van schimmels aanzienlijk afremmen. Brood bevat ook andere stoffen die helpen om vocht vast te houden. Dat is gunstig om brood langer zacht en vochtig te houden, maar dat geeft extra kans aan schimmels om te groeien.
Vriesbrand ontstaat wanneer ingevroren eten wordt blootgesteld aan lucht. Het resultaat: de producten drogen uit en er ontstaat een droge, grijze plek en/of ijskristallen. Temperatuurschommeling (meestal bij transport) kunnen ook nog wel eens tot vriesbrand leiden.
In de bakkerij-industrie worden de volgende chemische conserveringsmiddelen het meest gebruikt om bederf door schimmel te voorkomen: propionaten (calcium- of natriumpropionaat), sorbaten (sorbinezuur en kaliumsorbaat), benzoaten, parabenen (methyl en propyl) en azijnzuur (Pyler en Gorton, 2008).
"Een vers brood eet je het beste binnen twee tot drie dagen. Als je van plan bent om het meteen op te eten, dan is het beter om het in een papieren zak op het aanrecht te bewaren. Hoewel het bewaren in plastic een goed idee lijkt, stimuleert dit juist de groei van schimmel, waardoor het brood veel sneller bederft.
Een broodtrommel voorkomt dat gebakken goederen oud of beschimmeld raken door de luchtvochtigheid te reguleren . Het deksel houdt wat vochtige lucht vast om te voorkomen dat het brood uitdroogt en verandert in een steen, maar het laat ook genoeg circulatie toe zodat vocht zich niet te veel ophoopt en schimmel veroorzaakt.