Als je regelmatig last hebt van bloedverlies, ga je best naar je huisarts of gynaecoloog, om volgende oorzaken uit te sluiten: baarmoederhalsontsteking. poliep van de baarmoedermond. baarmoederhalskanker.
Hevig regelmatig bloedverlies
Bij 40 tot 50% ligt de oorzaak in de baarmoeder: poliepen, goedaardige gezwellen, infectie, kanker, koperspiraaltje, ... Bij de overige 5 tot 15% ligt de oorzaak elders in het lichaam: bloedingsziekte, slecht werkende schildklier, diabetes, zwaarlijvigheid, inname van bloedverdunners, ...
Maak een afspraak bij uw huisarts als u wel eens bloed verliest als u niet ongesteld bent. De huisarts stelt u eerst vragen over uw ongesteldheid. Het kan helpen als u heeft opgeschreven wanneer u bloed verliest. De huisarts vraagt ook of u andere klachten heeft, zoals buikpijn of bloed verliezen na de seks.
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat u ongesteld bent, dat u bloed verliest tijdens de zwangerschap of dat u bloed verliest tijdens of na het vrijen. U kunt ook bloed verliezen als u al één of meerdere jaren niet meer ongesteld bent geweest.
Tussentijds bloedverlies kan geen kwaad, je blijft beschermd tegen een ongewenste zwangerschap. Een doorbraakbloeding is bloedverlies buiten de stopweek van de pil. Tijdens de eerste drie tot vier maanden kan er bij het gebruik van de anticonceptiepil soms wat bloedverlies optreden tussen de menstruaties.
Meestal zijn aambeien de oorzaak van het bloedverlies. Aambeien zijn uitstulpingen van het darmslijmvlies die uit de anus naar buiten kunnen puilen. Ze ontstaan door veel persen, harde ontlasting en bijvoorbeeld door veel hoesten. Het bloedverlies komt ook vaak door kleine scheurtjes in de anus (fissuur).
Zowel psychische als fysiologische stress heeft invloed op de duur van de menstruatiecyclus bij vrouwen. Dat zijn de resultaten van een Zwitserse longitudinale studie, die werd uitgevoerd bij bijna 300 vrouwen, met gegevens over meer dan 1.200 cycli.
Wist je dat je tijdens jouw menstruatie gemiddeld twee tot drie eetlepels bloed verliest? Dit is ongeveer 25 à 40 ml, tot maximum 80 ml. Hoewel het er soms dus uit kan zien alsof je veel bloedverlies hebt, kan het volstrekt normaal zijn.
Enkele van de meest voorkomende oorzaken van intermenstruele bloedingen zijn: het nemen van anticonceptiepillen, hormonale veranderingen rond de ovulatie, poliepen of veranderingen in de baarmoederhals. Het is belangrijk om naar een dokter te gaan.
1 op de 5 zwangere vrouwen verliest bloed uit de vagina in de eerste 12 weken. Bij de helft van hen stopt het bloeden vanzelf en gaat de zwangerschap door. Bij de andere helft ontstaat een miskraam. Je kunt afwachten of een echo-onderzoek laten doen om te zien of het vruchtje nog leeft.
Tussentijdse bloedingen, of 'doorbraakbloedingen' zijn spontane bloedingen tussen 2 menstruatieperiodes. Is het relatief veel bloed, vergelijkbaar met een gewone menstruatie, dan spreek je over doorbraakbloedingen. Verlies je weinig bloed, gaat het over 'spotting'.
De klachten die voorkomen bij een soa zijn vaak 'vage' klachten. Soms heb je zelfs niet eens klachten als je een soa hebt. Bloedverlies tijdens of na het vrijen en bloedverlies tussen twee menstruaties door zijn een veelvoorkomende klacht bij Chlamydia en Gonorroe.
Een abnormale bloeding kan betekenen: dat uw regels onregelmatig zijn. dat uw regels niet meer doorkomen. dat u te veel bloedverlies tijdens de maandstonden hebt.
Roze afscheiding is vaak onschuldig en kan worden veroorzaakt doordat er een beetje bloed in je afscheiding zit. Zowel tijdens je menstruatie als tijdens de eisprong kan het zijn dat de afscheiding een lichtroze kleur heeft. Dit gaat meestal vanzelf weer over.
Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen).
Hevig bloedverlies kan de volgende klachten veroorzaken: lichamelijke klachten zoals vermoeidheid door ijzertekort (bloedarmoede); hevige pijn; mentale klachten waardoor vrouwen niet meer deelnemen aan sociale activiteiten, sport of hun werk.
In het begin kan de ongesteldheid minder vaak dan 1 keer per maand optreden of juist vaker dan 1 keer per maand. De ongesteldheid kan minder dan 7 dagen duren, maar ook enkele weken achter elkaar. Als je ongesteldheid vaker komt dan 1 keer per maand of langer duurt dan een week kun je dit met je dokter bespreken.
De overgang kan beginnen als u tussen de 40 en 60 jaar oud bent. 1 op de 100 vrouwen komt te vroeg in de overgang, voor ze 40 jaar zijn.
Je lichaam verbrandt gedurende enkele dagen voor en/of tijdens je menstruatie 100-300 calorieën extra. Het is dus een kwestie om niet toe te geven en je gezonde voedingsschema niet te verpesten terwijl je ongesteld bent.
Onze gynaecoloog Marlies Bongers hielp mee aan het onderzoek. Het onderzoek laat zien dat er een kortdurende verandering van de menstruatie kan ontstaan na de COVID infectie of vaccinatie. De vruchtbaarheid wordt niet beïnvloed door een COVID vaccinatie.
Vaak kunt u het bloed niet met het blote oog zien. Vooral wanneer de tumor al aan het begin van de dikke darm zit. Uw ontlasting kan door het bloed heel donker van kleur zijn, bijna zwart. Soms is het bloed juist helderrood van kleur.
Er zijn geen regels als het gaat om hoeveel keer je je billen moet afvegen, maar door zacht en sterk toiletpapier te gebruiken weet je zeker dat je je comfortabel blijft voelen, hoeveel velletjes je ook nodig hebt.