Mensen die vaak liedjes in hun hoofd hebben, beschikken over een bijzondere hersenstructuur. Dat zou blijken uit een nieuwe studie. De hersenschors van deze mensen is relatief dik in gebieden van hun brein die zijn betrokken bij het interpreteren van klanken en toonhoogte.
In het brein heb je namelijk 'spiegel neuronen'; dit zijn speciale zenuwcellen die ervoor zorgen dat we een lied horen of beweging zien en dat in ons hoofd nadoen. Deze zenuwcellen lopen door het hele brein en zijn heel nuttig voor o.a. het inbeelden van muziek.
Het betekent dat je waarschijnlijk een "oorworm" hebt. een oorworm is een psychologisch fenomeen wanneer je wakker wordt met een liedje in je hoofd. Er wordt recentlijk wetenschappelijk onderzoek naar gedaan door de Universiteit van Londen.
'Hook' Een liedje dat in je hoofd blijft hangen wordt ook wel een oorwurm genoemd. Het kan een mooi liedje zijn, maar ook een irritant deuntje. Vaak zit er in het nummer een stukje dat zich vastbijt in je geheugen, een zogenaamde 'hook' (haakje).
Oorwurm is een term uit de muziektheorie. Een oorwurm is een melodie, of een stukje daarvan, die in het hoofd blijft hangen, maar waar men geen prijs op stelt. Het heeft dus slechts figuurlijk te maken met het insect oorworm.
Met muziek om te slapen uitgerust wakker worden
Luisteren naar muziek voor het slapengaan en tijdens het inslapen kan je algehele slaapkwaliteit zelfs verbeteren, waardoor je een meer rustgevende nacht krijgt en meer uitgerust wakker wordt.
Door de muziek ontspant je brein en het zorgt ervoor dat je even ontsnapt aan de gedachtes in je hoofd. Allemaal factoren die bijdragen aan het gemakkelijker in slaap vallen. Daarnaast zorgt muziek ervoor dat je andere omgevingsgeluiden niet meer hoort.
Praten in je slaap komt wel vaker voor en is eigenlijk een vorm van een slaapstoornis. Het is over het algemeen totaal niet schadelijk of gevaarlijk dus maak je niet druk! Al ligt het er wel een beetje aan wàt je dan precies zegt. Soms kan het zelfs best grappig zijn voor je bedpartner!
Ook kan je er onbewust meer op gaan letten en je eraan irriteren. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel waarbij er een kans is dat je klachten toenemen. In tegenstelling tot andere oorzaken van tinnitus, kunnen oorsuizen die veroorzaakt zijn door stress wel overgaan.
Tinnitus kan ontstaan door overbelasting door één van de volgende factoren óf door een combinatie daarvan: Gehoorverlies. Geringe lichamelijke belastbaarheid. Psychische overbelasting.
Vaak bestaat nog het idee dat mensen met tinnitus een minder of slecht gehoor hebben, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Ook mensen met een goed gehoor kunnen last krijgen van tinnitus en/of hyperacusis.
Bij psychoses kan het slaapritme ernstig verstoord raken.Meestal slapen deze mensen te kort omdat ze moeilijk in slaap vallen of te vroeg wakker worden. Ook worden ze tijdens de slaap vaker wakker. Dranken met cafeïne erin en alcohol zijn vaak voorkomende oorzaken van slaapstoornissen.
Narcolepsie is een aandoening met een verstoord slaap-waakpatroon die gekenmerkt wordt door slaapaanvallen overdag, verstoorde slaap in de nacht en bij een deel van de kinderen en volwassenen ook een verslapping van de spieren bij lachen of huilen. Hoe wordt narcolepsie ook wel genoemd?
Een aanval van nachtangst gaat gepaard met schreeuwen, wild bewegen, een hoge hartslag en wijdgeopende ogen. Dit duurt enkele minuten, waarna je het je vaak niet kunt herinneren. Nachtangst is een parasomnie en wordt ook wel pavor nocturnus of nachtterreur (night terrors in het Engels) genoemd.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat muziek zowel acute pijn als chronische pijnklachten vermindert. Rustige muziek maakt endorfine, oxytocine en dopamine vrij in de hersenen. Dit zijn hormonen en neurotransmitters die zorgen voor pijnverlichting en een betere stemming. Je kan muziek ook medisch inzetten.
Om af te vallen moet je tussen de 7 en 9 uur per nacht slapen.
Is het schadelijk om te slapen met oordopjes? Oordopjes zijn niet schadelijk voor het gehoor. Men kan ze zonder problemen elke nacht indoen, als daarbij goed gelet wordt op de hygiëne. Let er hierbij vooral goed op dat zich geen oorsmeer verzamelt en er geen infectie in het oor bestaat.
Luister naar relaxerende muziek
Relaxerende muziek is als slaapdoping. Het zijn geluiden die trage hersengolven opwekken, zodat u heerlijk in slaap valt.
Muziek zorgt simpel gezegd voor dopamine. Dit stofje maken je hersenen aan en geeft je een gelukzalig gevoel. Deze opkikker kan ook verslavend zijn en is dus levensgevaarlijk. Wees maar gerust: er zijn veel meer onderzoeken die wijzen naar de positieve dan de negatieve kanten van muziek.
Al die mooie oordopjes zoals AirPods Pro en koptelefoons zijn een stuk minder in bed.Want daar kan je niet mee op je zij liggen. Dan kan je dus ook niet lekker niet in slaap vallen met heerlijk slaapverwekkende podcasts of muziekjes – of het gesnurk van je partner dempen. Maar met deze mini oordopjes kan dat wel!
Ga luisteren naar een ander liedje, die waarschijnlijk ook blijft hangen. Kies uiteraard wel een track uit die je de hele dag kan horen, anders zit je met hetzelfde probleem. Wanneer je een nieuwe oorwurm gemaakt hebt, verdwijnt de ander. Daarom moet je wel een lekker nummer uitkiezen.
Oorwormen zijn geen angstaanjagende beestjes die in je oren kruipen. Ze zijn volledig onschadelijk voor de mens.
Een oorworm, ondanks zijn naam, kruipt niet graag in onze oren. Hij wil wel een plekje om te schuilen dat maar heel klein is zodat hij er precies in past. Ondanks hun opvallende tangen aan hun achterlijf zullen ze mensen nooit bijten of pijn doen!
Een psychose begint vaak met niet-specifieke klachten. Iemand verandert bijvoorbeeld in zijn gedrag, lijkt niet langer geïnteresseerd in sociale contacten en wordt minder actief. Vervolgens wordt hij bijvoorbeeld achterdochtig, hoort stemmen, hallucineert en kan niet meer helder denken.