Mocht jouw paard dominant gedrag vertonen, hoeft dit dus geen 'aanval' te zijn op jouw leiderschap, maar kan het een uiting zijn van iets wat je paard op dat moment nodig heeft. Daarnaast worden signalen soms uitgelegd als dominantie, die het niet zijn. Zo kan happen of dreigen met de staart een uiting zijn van angst.
Vaak probeert het paard echter iets duidelijk te maken, zoals pijn, ongemak of angst. Net als bij communicatie in de kudde zal een paard nooit zomaar bijten. Het paard zal altijd eerst met subtiele signalen proberen te waarschuwen.
Een oorzaak van een paard dat chagrijnig is of agressief gedrag vertoont kan zijn omdat het paard mentaal of fysiek problemen heeft. Oplossingen liggen bij de rustige introductie, ruim voldoende ruwvoer voeren op meerdere plekken en stress in de omgang met het dier vermijden.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
jouw paard wil afleren om te bijten heeft het geen zin om jouw paard te straffen door bv. te slaan wanneer hij bijt, dit maakt vaak het gedrag erger of het paard wordt uiteindelijk bang. Wat je wel kan doen is het gewenste gedrag belonen (en dan bedoel ik niet met snoepjes) en het ongewenste gedrag moeilijk maken.
Het verschilt per situatie, of het helpt om een achterblijvend paard het dode lichaam van zijn maatje te laten zien. 'Als een paard gewoon weggehaald wordt om nooit meer terug te keren, dan kan de achterblijver ongerust blijven', vertelt Pearson.
In praktijk worden paarden helaas regelmatig 'gestraft' door flinke tikken met de zweep, schoppen onder de buik of bijvoorbeeld een mep met de hand (tegen het hoofd). Vaak is deze straf bedoeld om het paard ongewenst gedrag te stoppen.
Een paard gaapt vaak om spanning los te laten. Wanneer je bijvoorbeeld het Recuptex deken gebruikt, kan het paard gaan gapen omdat de spieren in zijn lichaam worden ontlast. Andere signalen dat je paard zijn spieren ontlast zijn: kauwen, zuchten, of een ontspannen lichaamshouding. Je paard kan ook gapen door stress.
Een paard spiegelt niet alleen emoties, maar ook ons gedrag en onze bewegingen. Dit spiegelen zie je vooral aan het gedrag van het paard. Een paard loopt bijvoorbeeld van je vandaan, komt juist naar je toe of doet precies wat jij ook doet.
In de omgang met mensen kunnen er verschillende oorzaken zijn waardoor het paard is gaan bijten. Het kan zijn dat het komt door een fysiek ongemak, zoals rugpijn, waardoor hij gaat bijten tijdens het opzadelen of aansingelen. Bij koliek zie je ook wel eens dat het paard richting zijn buik bijt vanwege de pijn.
Vaak wordt een paard als dominant bestempeld bij bijvoorbeeld één of meer van de volgende dingen: Hij is 'lomp', zet vaak een hoef op je voet, trekt je mee, duwt je opzij of omver, jaagt je weg bij zijn voer… of erger: hij valt je aan tijdens longeren, trekt zich los bij alles dat je vraagt, gaat compleet zijn eigen ...
Diverse factoren spelen een rol bij het ontstaan van agressie bij paarden: de genen, hormonen en de manier waarop met het paard wordt omgegaan door de mens. Ook een slechte leefomgeving, zoals een te kleine leefruimte, kan agressie uitlokken. Evenals verveling, pijn, angst en stress. Er is normaal agressief gedrag.
Regelmatig nemen mensen contact met me op omdat hun paard vanuit het niets bijt. Een vervelend probleem om te hebben, want ook al zijn paardentanden niet scherp, paarden hebben wel veel kracht in hun kaken. Ze kunnen je dus flink pijn doen en zelfs (ernstig) verwonden.
Met duwtjes, zacht bijten, hoofd zwaaien en opgewonden om elkaar heen lopen moedigen jonge paarden elkaar aan om te spelen. Een spelend paard voelt zich goed en veilig en zit lekker in zijn vel. Al spelend werkt hij aan zijn conditie, coördinatie, soepelheid en kracht.
Het maakt deel uit van het sociale gedrag van paarden. Ze krabbelen elkaar om relaties aan te gaan, vriendschappen te verdiepen, elkaar een goed gevoel te geven en stress te verminderen. Over het algemeen geldt dat hoe vaker paarden dat doen, hoe aardiger ze voor elkaar zijn en hoe hechter hun vriendschap is.
De vraag is echter of paarden ook na meerdere jaren specifieke personen kunnen herkennen. Roelfsema antwoordt ook op die vraag bevestigend: “Veel onderzoek is daar niet naar gedaan, maar wat we wel weten is dat paarden in elk geval na acht maanden nog personen herkennen aan hun stemgeluid, geur en gezicht.
Ik vind een paard op z'n blijst als hij soortgenoten aan het kroelen is, of rustig staat te eten. Als je paard bij je komt staan en je krijgt een gratis poetsbeurt, dan weet je heul zeker dat hij het naar z'n zin heeft.
Of paarden ook rouwen durft hij niet te zeggen. “Merries die hun veulens verliezen kunnen daar wel heel heftig op reageren. Maar ik denk toch dat oudere paarden iets anders in het leven staan. De natuur is op zich hard.
Paarden laten met hun houding en lichaamstaal zien hoe ze zich voelen en wat hun intenties zijn. Daarvoor geven ze een heleboel communicatiesignalen af. Dit kunnen kalmerende signalen zijn, overspronggedragingen, stresssignalen, afstandsvergrotende signalen en vecht- of vluchtgedragingen.
Dus wat doet een paard dat in een sessie staat te smakken? Dat heeft 9 van de 10 keer spanning van ons overgenomen en is dat aan het loslaten. Dit wordt ook wel eens 'afkauwen' genoemd. Het smakken zelf is dus geen teken van ontspanning, maar een weg naar de ontspanning toe.
Behandeling van koliek
Veroorzaakt door krampen of ophoping van gas. Deze vormen van koliek zijn over het algemeen thuis door de dierenarts te behandelen. Bijvoorbeeld met wat rondstappen, aangevuld met pijnstillers en darm-verslappers. Soms zijn de problemen ernstiger en is een operatie in een kliniek noodzakelijk.
Meestal doen ze dit om hulpbronnen te verdedigen of te verwerven, zoals water, voedsel, schaduw of ruimte. Hun motivatie is dus niet zozeer om 'de baas' te zijn, wel om toegang tot de hulpbron te krijgen. Dominant gedrag is dus van tijdelijke aard én van de situatie afhankelijk.
Het paard kan niet op een veld terecht komen waar al een stuk op staat van de eigen kleur. Omdat het paard niet langs een rechte lijn beweegt, kan het een dame, loper, of toren slaan, zonder zelf door dat stuk geslagen te kunnen worden.
Maar hoe voed je een shetlandpony dan op? Dat is eigenlijk niet zo moeilijk. Het zijn zeer sobere dieren, dus zelfs met een klein snoepje of wat hooi als beloning kan je hen al verschillende dingen aanleren. Focus je op één opdracht tegelijkertijd en verwar je pony niet met alles door elkaar.