Velen vinden het een goed idee om voor te gaan zitten, de bril te bedekken met wc-papier. Nutteloos, zegt het onderzoeksteam tegen het Amerikaanse dagblad USA Today. De kleine bacteriën vinden moeiteloos hun weg door de gaatjes in het toiletpapier.
Je komt ze voornamelijk tegen in openbare toiletten omdat het goedkoper is en veel gemakkelijker te onderhouden en schoon te maken. Een Frans toilet is ook hygiënischer omdat je niet met je billen op een vieze bril hoeft te zitten.
De mythe dat je een SOA kunt krijgen van een wc-bril is ontkracht en het is zeer onwaarschijnlijk dat je een soort van ziekte krijgt, maar openbare toiletbrillen zijn een broeinest voor bacteriën en je zou een infectie kunnen oppikken.
Zuid-Europa: niet doorspoelen!
Toch wordt het onfrisser als je het papier wél doortrekt. De pijpleidingen in deze landen zijn vaak erg smal waardoor ze snel verstoppen en de pot overstroomt. Met alle viezigheid van dien. Hotels en restaurants in gebieden met smalle leidingen hangen voor toeristen vaak een briefje op.
In de rondvliegende druppels zitten bacteriën, die ziekteverwekkend kunnen zijn. Als je doortrekt met een gesloten deksel, kun je dat voorkomen. Het aantal bacteriën op een wc-bril is over het algemeen kleiner dan dat op de kraan en de deurknop van de wc.
De meesten van ons gebruiken toiletpapier, dus dit is geen vreemde vraag. Is toiletpapier hygiënisch? Het eenvoudige antwoord is: ja. Als je toiletpapier gebruikt om je billen af te vegen, het na gebruik door het toilet spoelt en daarna grondig je handen wast, is er niets dat erop wijst dat het onhygiënisch is.
Waarom is de kleur van wc papier altijd wit? WC papier is doorgaans wit omdat het samengeperste papier wit van kleur is en de bruine lijm waarmee het samengeplakt is met een bleekmiddel er wit uit gaat zien.
Een bidet is nou eenmaal hygiënischer en beter voor je dan wc-papier: Italiaanse maagdokters hebben relatief minder patiënten met urineweginfecties. Dat komt omdat het gebruik van het bidet helpt om bacteriën te verwijderen die zich aan de mond van de urinebuis en de blaas hechten.
Een Turkse WC is een closet met een ingebouwde sproeikop (Nozzle). Deze sproeikop is, anders dan bij de meeste DoucheWC's geintegreerd in het keramiek van het toilet aan de achtezijde. De sproeihoek is aan te passen aan de voorkeur van de gebruiker.
Op de Griekse eilanden mag je geen toiletpapier door de wc spoelen. Dit is om verstoppingen te voorkomen. Bij ieder toilet staat altijd een emmertje waarin je het papier moet deponeren. Dit is in het begin even wennen maar naar een paar dagen weet je niet beter.
Kan je een soa oplopen via een vieze wc-bril? FABEL: Je kunt een soa krijgen door op een vieze wc-bril te gaan zitten. FEIT: Een soa is alleen overdraagbaar via contact tussen slijmvliezen en lichaamsvloeistoffen. Slijmvliezen zitten onder meer in je mond en geslachtsorganen.
Hoewel de kans dat je een ziekte of infectie oploopt door op een wc-bril te gaan zitten dus minimaal is, zijn bacteriën en virussen alsnog prima in staat zich op een hard oppervlak schuil te houden. Maar nogmaals, het gevaar is minimaal, tenzij je een open wondje hebt.
Ter vergelijking: een toiletbril zou 172 cfu bevatten. Dit zal vermoedelijk voor een deel komen doordat het oppervlak van veel smartphones (in ieder geval het display) veel gladder is - veel bacteriën kunnen zich daardoor moeilijker hechten, aldus CBT Nuggets.
Hurken in Frankrijk
Ze bestaan uit een gat in de grond met twee voetsteunen. Even wennen misschien, maar door het hurken zit je vanzelf in een goede toilethouding. Dat zou beter zijn voor de stoelgang en het ontstaan van aambeien helpen voorkomen. En je hoeft tenminste geen vieze wc-bril aan te raken.
In de steden hebben de meeste Turken thuis wc's die een mix zijn van een zit-toilet en een bidet. Met een extra kraantje dat water naar boven spuit voor het wassen van de uitwendige geslachtsorganen of de anus.
Caroline Delhaye, marketingmanager Benelux bij Georgia Pacific, weet het antwoord: „Fransen passen de kleur van hun toiletpapier aan aan de kleur van de badkamer of het toilet.” En die is vaak kleuriger dan het gangbare witte sanitair in Nederland.
In Japan is het de gewoonste zaak van de wereld: een hightech-wc die je billen schoonspoelt met een straaltje warm water uit een uitschuivend sproeiertje. Daardoor hoef je veel minder of zelfs helemaal niet te vegen met wc-papier. Ruim 80 procent van de Japanse huishoudens heeft zo'n ding.
De Romeinen maakten gebruik van een voorloper van de moderne WC. In Pompeï en Herculaneum zijn privaten gevonden die op een continu spoelend riool waren aangesloten.
Hurken boven het toilet
Hurktoiletten bevinden zich op elk continent. Zo noemen Fransen de hurktoiletten weer Turkse toiletten en zijn ze ook veel te vinden in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Het voordeel van een hurktoilet is dat u geen contact met het toilet maakt. Daarnaast is de houding veel beter voor de stoelgang.
In landen zoals Thailand, Iran, Japan en Korea gebruiken 90% van de mensen water om de billen op te frissen, ze weten bij wijze van spreke niet eens wat toiletpapier is. In China vind je vaak een ouderwets gat in de grond, en in India hebben honderdduizenden mensen niet eens toegang tot een toilet.
Als je, behalve toiletpapier, zomaar afval door het toilet of de gootsteen spoelt, belast je het riool onnodig. Dat kost geld en is slecht voor het milieu, omdat de pompen en roosters extra moeten worden schoongemaakt. Daarnaast kunnen verstopte rioolbuizen leiden tot overstromingen, viezigheid en stank.
Je kunt op twee manieren plaatsnemen op het bidet. Je kunt je met je gezicht richten naar de kraan toe of van de kraan af. Sommige bidets hebben ook een ladydouche. Als je hier gebruik van wilt maken, ga je zitten met je gezicht naar de kraan toe.
De geelbruine kalkaanslag onder de rand krijg je weg met schoonmaakazijn en allesreiniger. Borstel het in, laat het weken en spoel af met kokend water. Daarmee giet je kalk en resten echt weg. Neem elke dag je toilet even af.
Bruine aanslag kun je verwijderen met schoonmaakazijn. Leg vellen non woven doekjes in de WC pot en overgiet met schoonmaakazijn. Laat dit een hele nacht inwerken. Daarna de doekjes uit de pot vissen en weggooien, en boenen met de WC borstel.
In de middeleeuwen (rond het jaar 500) ging het weer heel anders: de openbare toiletten waren in deze periode namelijk niet meer aan de orde. Men deed zijn behoefte weer gewoon op straat en de rijken loosden hun behoeften in een beerput.