Neem dan contact op met de huisarts. Probeer niet zelf op een andere manier een vuiltje of splinter te verwijderen, bijvoorbeeld met een pincet. Je kan daarmee je oog beschadigen.
Probeer voorzichtig het vuiltje of de splinter te verwijderen met een nat wattenstaafje of de punt van een zakdoek. Lukt dat niet? Probeer het vuiltje of de splinter met water uit uw oog te spoelen. Houd uw hoofd onder de kraan en kijk in de straal, hoe moeilijk het ook is.
Doordringend letsel van het oog
Soms ziet men alleen een bloeding. Laat het voorwerp altijd zitten en stuur het slachtoffer naar een arts. Dek het oog af om te voorkomen dat het slachtoffer er in wrijft en het letsel verergerd.
Voorkom wrijven in het oog. Laat het slachtoffer ergens zitten waar voldoende licht is om het oog te onderzoeken. Spreid de oogleden. Verwijder alleen vuiltjes die zich op het witte deel van het oog bevinden.
Bij een enucleatie wordt het oog verwijderd maar blijven de oogspieren wel behouden. De operatie wordt onder narcose verricht. Het oog wordt verwijderd en er wordt een implantaat in de oogkas geplaatst waaraan de oogspieren weer worden vastgehecht.
Je ogen zitten met oogspieren behoorlijk goed vast in je oogkassen. De ruimte in je neus is bovendien niet verbonden met iets achter je ogen of je oogkassen. Het is dus ook niet zo dat er achter je oog zo'n grote druk kan ontstaan, dat je ogen eruit poppen.
Een oogspieroperatie (of strabismusoperatie) verhelpt scheelzien of oogbewegingsafwijkingen. Hier leggen we u uit hoe de operatie in zijn werk gaat. De oogspieroperatie is een operatie aan de spieren die de ogen bewegen. Die spieren zijn normaal niet te zien, omdat ze onder het vlies van het oogwit zitten.
In het kort
De huisarts doet antibioticumzalf in uw oog. Wrijf niet in het oog. Draag geen contactlenzen totdat uw klachten helemaal over zijn. Een hoornvliesbeschadiging geneest meestal binnen 2 dagen.
In de hoek van je oog, bij je neus, zit de traanbuis met daaronder het traanzakje. Door op deze plek te drukken kun je je oog (of het oog van het slachtoffer) laten tranen. Hierdoor kan het vuiltje wegspoelen met de tranen mee.
Het spoelen van het oog kan onaangenaam of eng zijn, maar het kan het oog niet beschadigen. Hoe moet je je oog spoelen? Spoel met lauwwarm of koud water wanneer je geen oogdouche heeft, maar het is beter om een speciale oogdouche te gebruiken (zoals op de afbeelding).
Het zorgt voor vuiltjes in je oog
Wrijf je vuil in je oog, dan kun je je hoornvlies beschadigen. Dit is de meest voorkomende oogbeschadiging, dus je dient er echt wel rekening mee te houden. Te hard wrijven in je ogen of een vuiltje kan voor oogbeschadiging of krassen zorgen.
Vaak is er niets ernstigs aan de hand. Een rood oog komt vaak door een oogontsteking, droge ogen of een allergie. Maar er kan ook iets heel ernstigs aan de hand zijn, bijvoorbeeld een verhoging van de oogboldruk. Uw oog kan beschadigd raken waardoor u (blijvend) slecht ziet.
Een contactlens kan niet achter het oog komen
Maar een contactlens kan nooit achter je oogbol verdwijnen. Het bindvlies (dat is het slijmvlies dat het oogwit en de binnenste zijde van de oogleden bedekt) zorgt er namelijk voor dat er niets achter je oog kan verdwijnen.
Symptomen. Als je iets in je oog krijgt, voel je dit meestal vrij snel en kan dit hinderlijk zijn. Je ooglid kan over het voorwerp schuren wanneer je knippert, je oog kan rood worden, tranen of pijn doen. Komt het voorwerp midden in je oog terecht, zie je wel eens wazig.
Bij de meeste verwondingen (traumata) van het oog blijft de oogbol (hoornvlies en harde oogrok) intact en is er geen open verbinding tussen de inhoud van de oogbol en de buitenwereld. Dit wordt een gesloten of niet-perforerend trauma genoemd.
Door een klap van bijvoorbeeld een bal of vuist kan uw oog beschadigd raken. Uw oog kan pijn doen en gaan tranen en rond uw oog kan het dik en blauw zijn. Koel het oog met een koud washandje.
Haal slijm en pus regelmatig weg met een wattenstaafje of wattenschijfje met kraanwater (ongekookt). Bij veel slijm of pus kunt u ook een schoon nat washandje gebruiken. Strijk van de buitenste naar de binnenste ooghoek (richting de neus). Draag een zonnebril, vooral bij veel licht.
De beste methode hiervoor is het spoelen van het oog met een oogspoelmiddel zoals lenzenvloeistof, of, als dat niet beschikbaar is, met kraanwater. Het allerbelangrijkste hierbij is een ruime hoeveelheid vloeistof te gebruiken, om er zeker van te zijn dat het deeltje volledig is weggespoeld uit het oog.
Wanneer je je ogen aanraakt zonder je handen te wassen, stop je rechtstreeks bacteriën in je oog. 'Bacteriën zijn heel slim en ze bewegen zich snel voort,' zegt Dr. MacRae.
U ziet lichtflitsen. U ziet minder goed. Bij sommige mensen lijkt het alsof ze een gordijn zien dat voor een deel voor het oog zit. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze over een muurtje heen moeten kijken.
Een hoornvliesbeschadiging doet vaak erg veel pijn, vooral als u met uw ogen knippert. U hebt veel last van tranen en bent gevoelig voor licht. Als de beschadiging groot is, ziet u slechter.
Onderzoeken wijzen uit dat mensen met een lui oog meer kans hebben op slechtziendheid aan beide ogen. De risico's van de behandeling van het luie oog zijn: het ontstaan van een lui oog van het andere oog en het ontstaan of toenemen van scheelzien en dubbelzien.
Als u plotseling met één oog niet kunt zien, mag u tijdelijk niet rijden. Uw hersenen hebben tijd nodig om te wennen aan kijken met één oog. Dit geldt ook als u één oog moet afdekken omdat u dubbelziet. Na minimaal 3 maanden mag u weer rijden.
Soms kan een lui oog ook gepaard gaan met duidelijk scheelzien. Als je als volwassene een lui oog hebt zal je zien dat dit oog waziger blijft zien dan het goede oog, zelfs al zet je voor het lui oog de perfect juiste bril.