Er zijn onderzoeken geweest die negatieve effecten van stevia en steviolglycosiden op de gezondheid hebben gevonden: Het kan slecht zijn voor je darmen en darmbacteriën (2, 12)Omdat het een intensieve zoetstof is, kan het juist je trek in zoet aanwakkeren (13, 14)
Stevia is een zoetstof van natuurlijke oorsprong. Het is veilig, calorie-arm en gezond, maar wel duur en het heeft een bitter nasmaakje. Net als gewone suiker en aspartaam geldt ook voor stevia: gebruik het met mate.
Omdat Stevia een zeer intens zoete smaak heeft, is het voor sommigen moeilijk om de juiste dosering te vinden. Het laxerende effect van deze suikervervanger kan leiden tot diarree als het in te grote hoeveelheden geconsumeerd wordt. Heb je last van hypertensie dan kan Stevia je bloeddruk verlagen volgens onderzoek.
Veel mensen weten dat stevia een stuk gezonder is dan gewone suiker. Dit komt doordat de zoetstof vrijwel geen calorieën bevat en geen effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Daarom kunnen mensen die een dieet volgen of diabetes hebben, de producten nuttigen waar de zoetstof in is verwerkt.
Voor de gezondheid maakt het niet uit of zoetstoffen natuurlijk of synthetisch zijn. Ze zijn allebei even veilig. Voorbeelden van natuurlijke zoetstoffen zijn stevia en tagatose. Stevia is een plantaardige variant voor een intensieve zoetstof.
Hoeveel stevia of erythritol mag ik gebruiken? De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van steviolglycosiden (stevia) is vastgesteld op 4 mg per kg lichaamsgewicht per dag. Voor erythritol geldt geen aanvaardbare dagelijkse inname.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
Geen suiker of calorieën
Dankzij het handige druppelflesje zijn de Steviala druppels goed te doseren. 1 druppel is qua zoetheid vergelijkbaar met 1 gram suiker. U heeft dus slechts een paar druppels nodig om een zoete smaak te krijgen.
De Autoriteit heeft een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) voor steviolglycosiden vastgesteld van 4 mg/kg lichaamsgewicht/dag, berekend als steviolequivalenten. Afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte Stevia kan je tot 12mg per kilo lichaamsgewicht per dag verbruiken.
Duurder om te kweken
Net zoals suiker gewonnen wordt uit suikerbieten, worden steviolglycosiden gewonnen uit steviablaadjes. Alleen is dat niet zo simpel als bij suiker. Het kost veel meer moeite om steviolglycosiden uit steviablaadjes te winnen dan suiker uit suikerbieten.
Beautylin Stevia is verbouwd in Paraguay onder voor de Stevia plant perfecte omstandigheden en heeft daardoor deze bittere nasmaak niet! Dat maakt Beautylin Stevia de beste kwaliteit Stevia!
Stevia staat er om bekend een zeer bittere nasmaak te geven in veel baksels. Om deze reden is erythritol geschikter om mee te koken en bakken.
Als je de stevia met een vijzel of blender verpoedert dan staat 1 theelepel (2 gram) stevia-poeder gelijk aan de zoetkracht van 8-16 theelepels suiker.
Qua calorie inname gezonder
Als we naar de calorie inname kijken dan is Cola Zero een stuk gezonder dan gewone frisdrank. Suiker levert immers een hoop calorieën op, en in Cola Zero zitten er bijna geen. Maar het lichaam zal ook op zoetstoffen reageren en hier kunt u negatieve effecten van ervaren.
Vaak wordt er gedacht dat ze slecht zijn voor de gezondheid. Hierdoor is er regelmatig onderzoek gedaan naar zoetstoffen en keer op keer blijkt daaruit dat zoetstoffen niet schadelijk zijn. Alle zoetstoffen in Europa zijn goedgekeurd door de European Food and Safety Authority (EFSA).
Bij kinderen wordt de aanvaardbare dagelijkse inname sneller bereikt. We raden voor kinderen het gebruik van (kunstmatige) zoetstoffen, ook stevia, af.
Stevia heeft een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel
Uit onderzoek is gebleken dat stevia een gunstig effect heeft op de bloedsuikerspiegel en zelfs kan helpen diabetes type 2 te voorkomen. Lees meer over het onderzoek hiernaar.
Suikervervangers: een goed alternatief
Kokosbloesemsuiker, Rijststroop, Agavesiroop, Palmsuiker, Honing en zoetstof uit Stevia vormen gelukkig een uitstekend alternatief voor suiker. Ze smaken vaak even zoet, maar bevatten minder of geen koolhydraten.
Aspartaam
Deze zoetstof zit vooral in light producten zoals cola. Bijkomende effecten van deze zoetstof kunnen klachten als buikpijn en hoofdpijn veroorzaken. Ook heeft deze zoetstof invloed op je bloedsuikerspiegel. Waardoor deze zoetstof niet geschikt is voor diabetici.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers.
Het is aan te raden om bij het vermijden van suikers voornamelijk de zogeheten 'vrije suikers' te vermijden. Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.
Zoetstof uit Stevia is. Alle tafelzoetstoffen van Steviala zijn op basis van Erythritol en/of steviolglycosiden uit Stevia, suiker vervangers van Steviala bevatten dus niet het plantje of de bladeren zelf. Maar wel steviolglycosiden geëxtraheerd uit de pure Stevia plant.
Het mag toegevoegd worden aan heel veel verschillende soorten producten, zoals light frisdranken en light bier, zuivelproducten als yoghurtdranken, ijs, desserts, jam, snoep, chocolade, kauwgom, soepen, sauzen en producten als zoetjes en zoetstof.
Tandvriendelijk: In tegenstelling tot suiker veroorzaakt stevia geen tandbederf, waardoor het een tandvriendelijke zoetstof is. Natuurlijk en plantaardig: Stevia wordt gewonnen uit de bladeren van de steviaplant, waardoor het een natuurlijke en plantaardige zoetstof is, zonder kunstmatige toevoegingen.