Bij het aanbrengen van polyurethaan kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Veel woningen worden geïsoleerd met polyurethaan (PUR). Bij het aanbrengen en ook later nog, kunnen stoffen vrijkomen die de gezondheid soms blijvend kunnen schaden. Daarom zou deze isolatiemethode verboden moeten worden.
Mensen met een allergie. MDI is een isocyanaat dat vaak voorkomt in isolatie PUR-schuim spuitbussen. Het is een giftige stof en is schadelijk voor mensen. Daarom is het belangrijk om altijd de aanwijzingen op de verpakking van een PUR-schuim spuitbus te volgen.
Het voordeel van purschuim is dat het materiaal een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Laat u uw vloer isoleren met PUR? Dan kunt u rekenen op een besparing op uw energierekening en een toename van uw wooncomfort. Purschuim is ideaal omdat het alle kieren en naden goed kan dichten.
In PUR-schuim zitten diisocyanaten; gevaarlijke stoffen die onder andere astma kunnen veroorzaken. Daarom is het vanuit Europese REACH-wetgeving vanaf 24 augustus 2023 verboden om met producten te werken die diisocyanaten bevatten zonder daar een speciale training voor gevolgd te hebben.
Ook voor muurisolatie heb je naast purschuim een ruime keuze aan isolatiemateriaal. Zo kun je voor zowel een spouwmuur, scheidingswand of voorzetwand gebruikmaken van steenwol, glaswol, of houtvezel. Voordelen van geïsoleerde muren is dat je energiekosten bespaart en geluidsoverlast tegengaat.
PUR wordt het nieuwe asbest.
Verschil Icynene en Purschuim
Purschuim is damp-dicht terwijl icynene juist dampopen is maar wel waterafstotend. Dit betekent dat vocht kan ontsnappen door de schuimlaag en het dus ook op houten vloeren kan worden aangebracht. Een ander verschil is de geur; icynene is praktisch geurloos in tegenstelling tot purschuim.
PUR schuim is vochtbestendig, waardoor het goed geschikt is om te gebruiken in kruipruimten, waar het makkelijk vochtig wordt. Daarnaast ligt de isolatiewaarde hoog, met een lambdawaarde van 0,026 W/m*K. Het is makkelijk aan te brengen en hoeft ook niet veel te kosten. PUR schuim is ook perfect voor na-isoleren.
Dat kan je bereiken met een dikte vanaf 6 cm gespoten pur. Meestal wordt pur vloerisolatie aangebracht in een dikte van 10 à 11 cm. Dikker isoleren is natuurlijk altijd mogelijk, zoals 19 à 20 cm voor passiefhuizen. De minimaal aanbevolen isolatiedikte is 4 cm.
Omdat het aangebrachte schuim geen water opneemt kan het ook niet rotten of schimmelen.
Het verschil zit vooral in de prestaties.PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR.PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
De platen worden in fabrieken gefabriceerd, onder gecontroleerde omstandigheden. Bovendien zijn ze al uitgehard en dus relatief onschadelijk, tenzij ze verwarmd worden (bv. in geval van brand). Ook bij het versnijden/verzagen van de platen kunnen nog schadelijke gassen vrijkomen, dus opgelet bij het plaatsen.
Vloerisolatie met gespoten polyurethaan (PUR) met HFK's als blaasmiddel is voor het milieu een afrader. De gebruikte HFK's zijn zeer krachtige broeikasgassen, tussen de 800 en 3200 keer sterker dan CO2.
PIR isolatiemateriaal gaat bijvoorbeeld maar 50 jaar mee, terwijl glaswol, steenwol en purschuim een levensduur van 75 jaar hebben. EPS is dus ook nog eens het duurzaamste materiaal op de markt!
Heb je een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan kun je het beste vanuit de kruipruimte isolatiemateriaal aanbrengen tegen de onderkant van de vloer. Bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol. Dit levert goede isolatie op.
Polyurethaanschuim is een veelzijdig materiaal dat gebruikt kan worden voor allerlei toepassingen, van isolatie tot demping. Een van de meest voorkomende vragen over polyurethaanschuim is of het al dan niet waterdicht is. Het korte antwoord is ja, polyurethaanschuim is waterdicht.
EPS isolatie is licht van gewicht, gaat lang mee en is bestand tegen vocht, waardoor het een goede keuze is voor allerlei isolatie-klussen. Het wordt vooral gebruikt voor spouwmuurisolatie en bodemisolatie. De lambdawaarde van EPS ligt tussen de 0,030 en 0,040 W/mK.
Glaswol neemt geen water op. Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
Gespoten PUR is lucht- en dampdicht. Prima geschikt dus voor het dichten van koudebruggen en het...
Is purschuim een goed isolatiemiddel? Polyurethaanschuim is een veelzijdig materiaal dat gebruikt kan worden voor verschillende toepassingen, waaronder isolatie, afdichting en geluidsisolatie. Hoewel het een uitstekende isolator is, is het belangrijk op te merken dat het niet ademend is.
PU or pur staat voor polyurethaan. PU schuim en purschuim zijn dus eigenlijk hetzelfde. Er zijn harde en zachte PU schuimen, ieder toegepast op andere soorten producten. Zo wordt zacht PU schuim bijvoorbeeld gebruikt voor meubelbekleding, kussens en matrassen.
Waar veel mensen bang voor zijn, is dat de stof kankerverwekkend is. Dit kunnen we uitsluiten door het onderzoek van het IARC. Glaswol blijkt geen invloed te hebben op het ontstaan van kanker.
Zeker weten of het asbest is
Met het blote oog is asbest niet met zekerheid te herkennen. Wilt u zeker weten of ergens asbest in zit? En hoeveel het is? Laat het dan onderzoeken door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf.
Het kan tientallen jaren duren voor er gezondheidsklachten zijn. Maar het kan uiteindelijk mesothelioom (kanker in longvlies of buikvlies), longkanker, stoflongen (asbestose), strottenhoofdkanker en eierstokkanker veroorzaken. Daarom is het gebruik van asbest in nieuwe producten sinds 1993 verboden.