Door ontbossingen en jacht verdween de bruine beer omstreeks 1000 na Christus uit Nederland. Bruine beer (foto: Paul van Hoof). De onderzoekers waren in het Noordwijkse duingebied op zoek naar slakken.
De ouderdom van de gevonden botten ligt tussen de jaren 880 en 970. Dat maakt het vrijwel zeker dat de botten resten zijn van de laatste in het wild levende bruine beren in Nederland. Door ontbossing en jacht verdween de bruine beer omstreeks het jaar 1000 uit Nederland.
Hoewel er nog steeds bruine beren in Europa leven, verdwenen ze rond het jaar 1000 n.C. uit Nederland. Daarna wandelden er af en toe nog beren vanuit Duitsland ons land binnen, maar van een vaste berenpopulatie in Nederland was geen sprake meer.
Voor het eerst sinds dertien jaar is er in het zuiden van Duitsland weer een wilde bruine beer gespot. De ronddwalende beer werd met een natuurcamera gesignaleerd in de Duitse Alpen, in de stad Garmisch Partenkirchen, zo melden plaatselijke media.
Zoals gezegd leven de grootste beren in Canada, de Verenigde Staten en Alaska. De op drie na grootste beer, de Europese bruine beer, komt voor in Scandinavië, Centraal-Europa (o.a. in de Alpen) en Oost-Europa (Roemenië en de Balkan). In Zweden leven ongeveer 20 tot 25 beren per 1000 km².
De Kodiakbeer is de grootste ondersoort van allemaal. En ook zeer gevaarlijk, want deze dieren zijn meestal niet bang voor mensen. Iets wat je snel genoeg zult merken. Je kunt deze imposante verschijning in delen van Alaska tegen komen.
Op het schiereiland leven ongeveer 20.000 bruine beren, waarvan 18.000 in het wild.
Alaska, West-Canada, Yukon, Manitoba, Idaho, Montana, Washington en Wyoming. In Californië en andere gebieden komt vrijwel uitsluitend de zwarte beer voor. Zelfs in het bergachtige Colorado is sinds 2010 geen grizzly-beer meer waargenomen. Zwarte beren zijn er echter veel te vinden.
In de jaren '90 was de beer vrijwel volledig uitgestorven in de Alpen, maar na een succesvol fokprogramma in Noord-Italië is de beer zich weer gaan verplaatsen door het Alpengebied. De populatie groeit gestaag en inmiddels zijn er ook beren waargenomen in Zwitserland, Oostenrijk en Zuid-Duitsland.
In tegenstelling tot de grote kuifeenden, die in het verleden in verschillende landen in Europa zijn ontstaan, is de dwergkuif- eend een Nederlandse creatie.
In 1869 werd de laatste wolf bij Schinveld in Zuid-Limburg gezien en mogelijk enkele decennia later, in 1897, nog eentje bij Heeze in de provincie Noord-Brabant. Door intensieve vervolging was de wolf eerder al uit grote delen van Nederland verdwenen.
Inmiddels hebben wolven zich in Nederland weer gevestigd en zijn op de Veluwe in 2019 de eerste wolvenpups geboren. Ook vlak over de grens in de landen om ons heen leven inmiddels permanent wolven, zoals in het Belgische Leopoldsburg en het Duitse Meppen, waar ook al jongen geboren zijn.
Het gebied waar de Bruine beer leeft groeit
Aan de Franse kant in 6 departementen: Pyrénées-Atlantiques, Hautes-Pyrénées, Haute-Garonne, Ariège, Aude, Pyrénées-Orientales. Aan de Spaanse kant vinden we beren in 3 Spaanse autonome gemeenschappen: Navarra, Aragon en Catalonië, en ook in het staatje Andorra.
De Duitse slachterij Tönnies slacht ook steeds meer beren. Het berenvlees gaat naar Nederlandse en Engelse supermarkten. De ontwikkeling van de Nederlandse markt, kan de Duitse en Italiaanse markt sneller klaarstomen voor berenvlees.
Kodiakberen zijn de grootste berensoort ter wereld. Een volwassen beer kan rechtopstaand wel meer dan drie meter hoog zijn. Wanneer hij op vier poten staat heeft het volwassen man(netje) nog altijd een schofthoogte van ongeveer 1.30 meter.
In Oostenrijk leven beren in drie gebieden, met een totale populatie van 20 à 30 dieren. Deze gebieden zijn ten eerste de Karawanken, langs de grens met Slovenië, ten tweede de noordelijke Kalkalpen, in de buurt van Ötscher en Hochschwab, en ten derde Vorarlberg.
De beren in Zweden worden vaak bruine beren genoemd. Toch zijn de beren te zien in verschillende kleuren. Een bruine beer kan zwart zijn, maar ook bijna wit.
Ten eerste houdt de beer niet echt een winterslaap. Bij beren heet dat winterrust. Beren gaan in de zogenoemde winterrust vanwege hun omvang. Zoogdieren die in winterslaap gaan, zijn echt de hele winter niet te zien.
De beren zijn niet tam, eten hier niet uit vuilnisbakken en zeer schuw.