Opsommingstekens zijn heel erg belangrijk voor de leesbaarheid van de pagina's op jouw website. Opsommingstekens dragen bij aan het beslissingsproces van de lezer. Op het moment dat je alleen maar grote stukken tekst op de pagina's hebt staan, kost het de bezoeker veel moeite en tijd om de pagina grondig door te lezen.
Opsommingstekens zijn symbolen, zoals bolletjes of streepjes, die de verschillende onderdelen van een lijst markeren. De onderdelen van een lijst springen ook een stuk in zodat ze iets meer naar rechts staan dan normale tekst.
Bulletpoint of ook wel geschreven als 'bullet point' of gewoon 'bullet' is een typografische aanduiding voor een symbool dat een opsomming aanduidt. In een lijstje met woorden of korte zinnen die in relatie staan tot elkaar wordt ieder punt gemarkeerd met een bolletje voor de regel.
Een bullet • (Engels voor kogel) of blikvanger, ook wel 'rondje' of 'middenpunt', is een typografisch tekentje, ook wel opsommingsteken. Met een bullet wordt doorgaans een visueel accent gelegd op hetgeen er na de bullet volgt.
Een genummerde lijst is een lijst waarin elk item een uniek nummer krijgt toegewezen. Dit kan handig zijn wanneer de volgorde of de hiërarchie van de items geen rol speelt, maar elk item moet worden geïdentificeerd met een specifiek nummer.
In een opsomming gebruik je een dubbele punt als inleiding als je daar bij het hardop lezen een korte pauze hoort.Achter de delen van de opsomming zet je een komma, een puntkomma of een punt. Hieronder zie je van elke mogelijkheid een voorbeeld.
Een puntsgewijze opsomming bestaat meestal uit een inleidende zin en een aantal onderdelen die met een opsommingsteken beginnen. Die opsommingstekens kunnen bijvoorbeeld vette stippen ('bullets'), streepjes of cijfers zijn. In deze tekst staan overal voorbeelden met streepjes.
Interpunctie is het gebruik van leestekens in je tekst, zoals een punt, komma en aanhalingstekens. Je voegt leestekens toe aan je tekst om de leesbaarheid van de tekst te verhogen.
Het verwerken van een opsomming in een lopende tekst is vrij gemakkelijk. Het enige wat je hoeft te doen, is het plaatsen van komma's tussen alle delen van de opsomming.Uiteraard eindig je de zin gewoon met een punt of ander leesteken.
Klik in de tab Start > Alinea op het icoontje met bulletpoints; Open het menu van de opsommingstekens en nummering om de grootte en de kleur aan te passen; Kies eventueel een ander symbool door op Aanpassen te klikken; Voeg een eigen afbeelding als bullet toe door op Afbeelding te klikken.
Ga in willekeurige dia-indeling naar het tabblad Invoegen en klik op Tekstvak. Ga terwijl Klik om tekst toe te voegen is geselecteerd naar het tabblad Start en klik op Opsommingstekens of Nummering om een symbool of genummerd opsommingsteken te kiezen.
De dubbele punt gebruik je direct voor een opsomming, citaat of uitleg. De dubbele punt betekent in het eerste deel van de zin meestal “het volgende” of “als volgt” en in het tweede deel van de zin meestal “namelijk”, “want” of “immers”.
Interpunctie is het geheel aan leestekens. Is je interpunctie correct, dan wordt je tekst leesbaarder.
Interpunctie is het gebruik van leestekens (punten, komma's enzovoort) in een tekst. De benaming interpunctie stamt uit de zestiende eeuw en is afgeleid uit het Latijn (inter = tussen; punctum = punt).
Het wordt gebruikt om uiting te geven aan een gevoel van pijn, een roep om hulp, een kreet, een wens, een bevel, een waarschuwing, een gelukwens of een sterk gevoel van bijvoorbeeld afschuw, verbazing of verwondering. Het uitroepteken komt vooral bij korte zinnen voor. Au! Hulp!
De zin die de opsomming inleidt, eindigt met een dubbele punt. Elk onderdeel van de opsomming begint met een kleine letter en eindigt met een puntkomma; alleen het laatste onderdeel van de opsomming krijgt een punt.
In een opsomming die uit losse woorden of uit delen van zinnen bestaat, begint elk onderdeel met een kleine letter en eindigt het met een puntkomma.Alleen het laatste onderdeel van de opsomming krijgt dan een punt.
Een opsomming kan voorkomen in één zin en in meerdere zinnen. Mijn moeder wil groenten en fruit kopen.Verder brood en daarnaast wat broodbeleg en tot slot een paar toetjes. In dit voorbeeld weet je dankzij de signaalwoorden en, verder, daarnaast en tot slot dat de producten allemaal door moeder worden gekocht.
Klik op Opsommingsteken en klik dan op de stijl die u wilt gebruiken voor opsommingstekens.Klik op Lettertype en klik in het snelmenu Tekstkleur op de gewenste kleur.
Dat hangt af van de lengte van elk van de onderdelen. Hele zinnen worden ook als zinnen behandeld met een hoofdletter en een punt. Woordgroepen en delen van zinnen krijgen geen hoofdletter, maar eindigen met een puntkomma, het laatste deel met een punt. Bij een opsomming van losse woorden zijn geen leestekens nodig.
Een dubbele punt gebruiken we vóór een opsomming, een citaat, een verklaring, aankondiging, omschrijving, toelichting, conclusie of gedachte. Er komt geen spatie vóór een dubbele punt, wel erna.