De eerste methode om de gevolgen van je training te beperken is koelen in een ijsbad, ook wel bekend als cryotherapie. Koelen vernauwt de bloedvaten en vermindert de metabolische activiteit waardoor zwelling en weefselafbraak wordt vermindert.
Waarom koude therapie na het sporten? De bloedcirculatie in je lichaam wordt gestimuleerd door kou. Tijdens het nemen van een ijsbad gaat je bloed sneller stromen, wat een positief effect heeft op je hart. Daarnaast helpt het bij het herstel van de spieren en heb je minder spierpijn.
Geregeld een ijsbad nemen of op een andere manier de extreme kou opzoeken heeft veel voordelen. Zo zou het je immuunsysteem versterken, het herstel van je spieren na het sporten versnellen, leiden tot gewichtsverlies en werken tegen depressie.
Zo werkt het:
IJsbaden, ijspakkingen of cryotherapiebehandelingen kunnen pijn en zwellingen verminderen, doordat de bloedvaten samentrekken en ontstekingsprocessen in de spieren worden afgeremd.
Het koude water zou er voor zorgen dat de bloedsomloop toeneemt waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd, maar Wiertz zegt dat dit niet wetenschappelijk bewezen is. De positieve werking komt dus vooral door het placebo-effect en doet dus niet iets voor je spieren.
Het effect
Een douche nemen direct na het sporten kan helpen om dit te voorkomen. Door dus niet te douchen na het sporten geef je zweet en natuurlijke oliën die zich op je huid bevinden de kans om schade te veroorzaken. Samen zullen ze een waxachtige laag te vormen als ze te lang op je huid blijven liggen.
Je moet er misschien niet aan denken (als je net een koude buitentraining hebt gedaan), maar koud douchen na het sporten is net zo goed voor je als warm douchen. Koud water zorgt voor het stimuleren van je bloedcirculatie en zorgt er dus voor dat bloed beter wordt aan-en afgevoerd naar je spieren en organen.
Te lang in een ijskoud bad gaan zitten is ook echt geen goed idee. Je huid te lang blootstellen aan ijskoud water kan je huid zelfs beschadigen, ga daarom maximaal 10 tot 15 minuten in een ijsbad zitten.
“Van twee minuten koud douchen ga je waarschijnlijk niet afvallen. Beter kun je langdurig de kou opzoeken, door bijvoorbeeld regelmatig je thermostaat omlaag te zetten. Zie bruin vet niet als de heilige graal, maar het is wel zo dat alle beetjes helpen als het erom gaat je (slechte) vet te verminderen.”
Het gaat bij een koudwaterbad meer om de regelmaat dat je erin zit. De eerste gezondheidsvoordelen beginnen namelijk al als jij met regelmaat 1x in de week 30 seconden in het ijsbad stapt, maar dit kan ook iedere ochtend zijn. Je moet je niet bezighouden met tijd op het moment dat je in het ijsbad gaat zitten.
Kou heeft een positief effect op de weerstand en het stimuleert de bloedsomloop. Ook activeert het bruin vet, wat kan helpen om af te vallen. Maar misschien het allerbelangrijkste: kou maakt gelukshormonen vrij die je een fijne roes en een mentale boost geven.
Naast het feit dat douchen met (ijs)koud water ecovriendelijk is, heeft het ook flink wat gezondheidsvoordelen. Koud douchen is onder andere goed voor het immuunsysteem, de bloedcirculatie, de thermoregulatie, gewichtsverlies en de huid. Bovendien verbetert het ook de sportprestaties.
Voordat je het ijsbad ingaat
Adem rustig en diep in en verleng de uitademing langer. Herhaal dit zo'n 6 tot 10 keer voor één minuut. Hierdoor wordt je rustiger en zal je merken dat je beter op je ademhaling kan focussen tijdens de sessie in het ijsbad.
De ideale temperatuur voor een ijsbad ligt tussen de 4 en 6 graden. Door het koude water raakt je lichaam in shock. Het bad mag dus niet te koud zijn. Water onder de 4 graden is te koud en raden we af.
Kou kan – net zoals wind en tocht – zorgen voor stijfheid in de spieren. Door uw spieren intensief aan te spannen kan er schade optreden in de spieren. De kans op spierpijn is een stuk groter dan onder normale omstandigheden. Krachtvermindering kan ook een gevolg zijn van de frisse weersomstandigheden.
Hoeveel ijs heb je nodig voor een ijsbad? Voor een ijsbad van +- 200 liter heb je ongeveer 40 tot 60 kg ijsblokjes nodig. Het water zal ongeveer terug koelen naar 3 a 4 graden. Wilt u echt badwater van rond het vriespunt ( 1 a 2 graden ) dan adviseren wij 60 tot 80 kg ijsblokjes te gebruiken.
Als het koud is, reageert ons lichaam daarop door de bloedvaten die net onder het oppervlak van de huid liggen, samen te laten trekken. Hierdoor neemt de bloeddruk toe. Ook kunnen mensen gaan huiveren en kan het hart sneller gaan kloppen, waardoor de stofwisseling sneller gaat en de lichaamstemperatuur stijgt.
Waar zit bruin vet eigenlijk in je lichaam? 'Het zit bijvoorbeeld in de hals, bij je sleutelbeen en rondom de wervelkolom. Maar we vinden het op steeds meer plekken, bijvoorbeeld ook rond de nieren, rondom de aorta en bij het hart.
Je gezicht wassen met ijskoud water is, zeker 's ochtends vroeg en op warme dagen, heerlijk verfrissend. Toch heeft je huid er minder aan. Wanneer je koud water gebruikt, openen je poriën zich niet goed, wat als gevolg heeft dat het vuil niet goed weggespoeld kan worden.
Begin met je onderlichaam
Begin door alleen maar je onderlichaam in het water te dompelen, als je voor de eerste keer in het ijsbad stapt. Door het koude water raakt je lichaam in een shocktoestand, zorg dus dat je rustig aan doet en dat je nooit alleen bent.
Warm worden kun je doen door eerst een stuk te wandelen of te fietsen naar de locatie van het meertje. Neem een thermoskan met lekkere warme koffie of thee mee voor na het zwemmen. Vergeet vooral niet dat het opwarmen na die tijd ook erg belangrijk is.
Warm bad is goed voor je spieren, het verlicht spierpijn
Een warm bad stimuleert de bloedsomloop, waardoor je spieren even kunnen ontspannen en dankzij de versnelde stofwisseling worden beschadigingen vlotter hersteld.
Het zorgt voor een glowing skin en glanzend haar
Warm water kan je huid uitdrogen. Koud douchen is daarom de beste manier om je huid gezond te houden. Je krijgt er ook een frisse blos van op je gezicht. Koud afdouchen zorgt er ook voor dat je haarschubben sluiten na het wassen.
Er zitten veel voordelen aan een regelmatige sauna sessie na het sporten: het stimuleert spierherstel, helpt het lichaam met het afvalstoffen af te scheiden, bevordert de nachtrust en kan bijdragen aan gewichtsverlies. Toch is het verstandig om niet zomaar de sauna in te stappen na het sporten.
Wachten met douchen
Zeker dan is het belangrijk om meteen na je work-out te douchen, om al het vuil, zweet en bacteriën er meteen af te spoelen en zo infecties te vermijden. Blijf geen uren in je bezwete outfit rondlopen.