Als je je mes in een ui zet, maak je z'n cellen kapot. Hierbij komt een gas vrij genaamd synpropaanthial-S-oxide. Als dit gas in aanraking komt met het vocht in je ogen ontstaat er een zwavelzuurverbinding en gaan je ogen tranen.
Door in de ui te snijden, maak je zijn cellen kapot. Hierdoor komt het enzym alliinase vrij. Dat reageert met andere stoffen in de cel, waarmee het normaal niet in aanraking komt.
Leg de uien een kwartier voor je ze aansnijdt in de vriezer. Hierdoor komen er tijdens het snijden minder enzymen vrij (= minder tranen).
Als je een ui snijdt, maak je namelijk de cellen kapot en komt het gas synpropaanthial-S-oxide vrij. Zodra dit gas in contact komt met je ogen ontstaat er een zwavelzuurverbinding en hierdoor raken je ogen geïrriteerd en om deze irritatie tegen te gaan produceer je tranen.
Snij de uien terwijl je een slok water in je mond hebt en tranende ogen behoren tot het verleden. Het gas dat uit de uien ontsnapt zoekt namelijk contact met het vocht in je mond in plaats van in je ogen. Een slok wijn mag natuurlijk ook. Ik ben benieuwd welke tip tegen tranende ogen voor jou het beste werkt.
De bestverkochte keuze voor een elektrische uiensnijder, maar de CH550 is een stuk meer dan dat. Deze multifunctionele hakmolen zet je in voor zowel grote als kleine hoeveelheden groenten. Het betreft een elektrische snijder, dus bij het snijden van uien is het belangrijk niet de hoogste stand te gebruiken.
Uien schoonmaken begint met het verwijderen van de buitenste papierachtige schil en eventueel de schil daaronder indien deze bruin verkleurd is. Vervolgens kun je de ui snijden of snipperen. Gebruik hiervoor een goed, scherp mes.
Houd je ogen wijd open.
Door je ogen open te houden droog je ze uit, waardoor je lichaam tranen gaat produceren. Doe alsof je een staarwedstrijd met iemand houdt en houd je ogen zo lang mogelijk open. Als er nog geen tranen komen en je voelt de drang om te knipperen, gebruik dan je vingers om je ogen open houden.
Eigenlijk zijn tranen niets anders dan zweet of speeksel. Dit kun je steeds opnieuw aanmaken. Als je uitgehuild bent kan het zijn dat je emotie verandert of afneemt, maar de tranen kunnen niet fysiek op zijn.
Iemand kan zich bijvoorbeeld helemaal terugtrekken, opstandig zijn, zich volledig op het werk storten of veel drinken. Sommigen huilen niet, anderen juist heel veel. Het rouwproces is pas voltooid als alle vier de taken zijn voltooid. Hoe lang dat duurt staat niet vast.
Maak rauwe uien minder scherp
Maar als je even door de rode ui heen bent of deze bent vergeten te halen kun je ook prima witte ui toevoegen aan je salade. Je kunt namelijk de scherpe randjes van een witte ui er vanaf halen door de gesneden ui tien minuutjes in een badje met ijswater te leggen.
Dek het snijvlak dan af met huishoudfolie of doe het in een bewaarbakje met deksel in de koelkast. Je kunt uien ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes ui tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.
Stap voor stap (ui) fruiten
Snijd het voedingsmiddel klein. Verwarm een eetlepel margarine of olie in een koekenpan, braadpan of soeppan. Fruit hierin op lage temperatuur de kleingesneden voedingsmiddelen. Laat het voedingsmiddel niet bruin kleuren.
Het bestaat uit een kunststof of metalen handvat waarop meerdere scherpe, stalen pennen zijn gemonteerd. Deze pennen worden vervolgens in een ui geprikt, waarna de ui met een mes tussen de pennen door in plakken gesneden kan worden. Het risico om in de vingers te snijden wordt hierdoor verminderd.
De beste groentesnijder is volgens ons de Moulinex DJ755G10 Fresh Express. Dit is een multifunctionele alleskunner met een vermogen van 150 watt, waarmee je naast groenten ook fruit, chocolade, noten en kaas (gruyèrekaas en parmezaanse kaas) kunt snijden.
Een uiensnijder is een simpel apparaat dat geschikt is om uien snel en zonder tranen te snijden. Ideaal als je bijvoorbeeld voor veel gerechten uitjes in de koekenpan wilt fruiten. Er zijn een paar zaken waar je op moet letten bij het kopen, maar je vindt al snel een goede keuze.
Hoe gezond en lekker ui en knoflook ook zijn, die adem de volgende dag is niet te harden. Gelukkig zijn er handige foefjes om de nare geur te minimaliseren. De geur van knoflook (en ui) wordt veroorzaakt door de zwavel die erin zitten. Die geur blijft hangen in je mond en kan zelfs na een nacht nog te ruiken zijn.
Peterselie en ook kaneelthee helpen de geur van knoflook weg te nemen. Waarschijnlijk helpt het dan ook tegen de uiengeur.
Strooi ongeveer een eetlepel tafelzout op de palmen van je hand en meng er wat koud water doorheen om een papje te maken. Wrijf het vervolgens over je handen, spoel je handen daarna goed af en droog ze. Het zout verwijdert de geur niet alleen, het zal je handen ook nog eens exfoliëren, zodat ze een stuk zachter worden.
Wat zijn de vijf fasen van rouw? De genoemde fasen van rouw; Ontkenning, (onderdrukte) woede, onderhandelen, depressie en aanvaarding. Zijn in 1969 beschreven door Elisabeth Kübler-Ross. Zij beschreef deze fasen toen ze werkzaam was als stervensbegeleider.
Normaal, bestaat dat eigenlijk? Er bestaat geen standaard proces voor rouw. Er is ook geen tijdlimiet aan een rouwproces. Verdriet van een verlies draag je met je mee en er kunnen in een leven altijd momenten komen dat dit weer heel sterk voelbaar is.
Hoofdpijn, borstpijn, duizeligheid en obstipatie bleken allemaal meer voor te komen onder de rouwenden. Datzelfde gold voor angst en depressie, die volgens de onderzoekers ook aardig voorspelden of iemand last had van lichamelijke klachten.