Waarom is het eten in Azië zo pittig? Uit frustratie hebben veel backpackers in Azië zich deze vraag wel eens gesteld. Om deze vraag te beantwoorden gaan we flink terug in de tijd. Pittige pepers en sterke kruiden werden door de jaren heen gebruikt om parasieten en voedselvergiftiging te voorkomen.
Misverstanden over de Indiase keuken
Bijvoorbeeld het idee dat Indiaas eten altijd pittig is. Dat is helemaal niet waar. Dat verschilt regionaal enorm. Wel zie je veel gebruik van specerijen.
Maar in Sri Lanka, Zuid-Thailand en Sumatra kunnen ze er echt wat va. Daar eten ze het heetst van de hele wereld. En daar gebruiken ze deze jongen voor, de chilipeper.
Er zijn veel redenen om van Indiaas eten te houden. De smaak van de Indiase keuken is exclusief dan die van anderen. Alom geliefd om zijn curry's, overheerlijke en smakelijke mix van kruiden, is Indiaas eten over de hele wereld zeer begeerd. Hoe zit het met de perfecte mix van zoete en pittige smaken in Indiaas eten.
Niet voor niets wordt in tropische landen vaak pittig gegeten. Uitgerekend op warme dagen helpen pepers of sambal je om af te koelen. Rode pepers zorgen ervoor dat je gaat zweten, waardoor het bloed naar je gezicht stroomt. Het zweet verdampt en je lichaam koelt af.
Pittig eten gaat ontstekingen tegen
De capsaïcine in pittig eten helpt niet alleen je lichaam door je bloed stromen, het werkt ook ontstekingsremmend. En naast dat het ontstekingen afremt, vecht het ook actief tegen ontstekingen, waardoor het mes dus aan twee kanten snijdt.
Pittig eten prikkelt de slijmvliezen, de zenuwuiteinden en de spiercellen van de keel, maag en darmen. Zo komt er bijvoorbeeld ook veel slijm los. Sommige mensen kunnen hierdoor last krijgen van een geïrriteerde maag of darmen, maar dit is verder niet schadelijk!
Indiërs ontbijten vaak met 'idli's' (gestoomde rijstcakes), 'dosa's' (knapperige pannenkoekjes van rijst- en linzenmeel), 'puri badji' (gefrituurd brood met groente) of Indiase broodsoorten en 'curd' (lijkt op yoghurt).
De koe is volgens het hindoeïsme een heilig dier en daarom zullen hindoes geen rundvlees eten. De moslims zullen daarentegen geen varkensvlees eten omdat zij een varken als onrein beschouwen. Omdat een groot aantal hindoes helemaal geen vlees eet, zijn veel Indiase gerechten vegetarisch.
1. Carolina Reaper — 2.200.000 SHU. Met maar liefst 2.200.000 SHU is de Carolina Reaper de topper wat hitte-niveaus betreft. Deze peper is ontwikkeld door de Amerikaanse chili-kweker Ed Currie in South Carolina en wordt gekenmerkt door zijn rode, gerimpelde uiterlijk en taps toelopende staartje.
In pepers zit vitamine A en C die je bloedvaten versterken. De capsaïcine zorgt ervoor dat je bloed makkelijker door je lichaam stroomt. Die twee gecombineerd creëren gezonde hart- en bloedvaten én een stabiele bloeddruk. Bij een verkeerd cholesterolgehalte kan de peper/capsaïcine ook nog eens heel goed helpen.
De Madame Jeanette is een zeer hete en aromatische West-Indische pepersoort, waarschijnlijk de heetste peper die er bestaat, wees daarom voorzichtig bij het verwerken en het eten van deze peper. Hij is nauw verwant aan de Habanero, een Mexicaanse pepersoort.
Het hangt ervan af wat bedoeld is. Indiase keuken duidt op gerechten uit India. Indische keuken kan – voornamelijk in België – eveneens op gerechten uit India duiden, maar in Nederland verwijst Indische keuken meestal naar gerechten uit Indonesië, ook wel de Indonesische keuken genoemd.
Bij het eten India wordt gebruik gemaakt van veel verschillende soorten rijst, granen, aardappelen, groente en verse kruiden. Daarnaast hebben de verschillende religies grote invloed op het eten India. Zo is de koe volgens hindoes een heilig dier en daarom wordt er geen rundvlees gegeten.
In Oost-China eet men vooral zoete en lichte gerechten. In Centraal-China staan pittige gerechten met veel smaakmakers centraal en in het zuiden van het land (waar de diverse minderheden leven) is het eten vaak zuur en vrij pittig.
Het eten van koeienvlees ligt gevoelig in het land: de meerderheid (zo'n 80 procent) van de bevolking is hindoe. Volgens de meeste stromingen binnen dat geloof mogen koeien niet gegeten worden. Iets wat de islamitische minderheid (14,2 procent) en lagere kasten wél doen.
Drinken in India: Chai (spreek uit: tsjai) of thee is de nationale drank van India. Het wordt altijd geserveerd met veel melk en suiker. Voor koffie geldt hetzelfde. Ook de lokale merken frisdrank zijn zoeter dan je thuis gewend bent.
Religie speelt een belangrijke rol in het leven van de Indiërs. De meeste zijn hindoe (80 procent) of moslim (13 procent).Verder zijn er christenen (2 procent), sikhs (2 procent), boeddhisten, jains, joden en aanhangers van het zoraisme en de Baha'i.
India staat daarnaast bekend als een theeland, en dan vooral om de 'chai'. De bekendste variant is 'railway tea', dit zijn theebladeren die gekookt worden met melk en suiker. Daarnaast heb je de Masala Chai met kruiden, die vooral gedronken wordt in noord- en centraal India. In Kerala wordt het meest koffie gedronken.
In India is het in tegenstelling tot Nederland normaal om te iets te laat te komen bij een afspraak. Zorg er wel altijd voor dat je nette en gepaste kleding draagt. Familiebanden zijn erg belangrijk voor Indiërs. Een Indiër doet alleen zaken met bekenden en heeft daarom ook hoofdzakelijk familieleden in dienst.
De Indiase keuken is overwegend vegetarisch: hindoes eten geen rundvlees, moslims eten geen varkensvlees. Bijna alle gerechten in de zuidelijke provincies van India zijn gebaseerd op groenten zoals aardappel, bloemkool, spinazie en okra, ook wel lady finger genoemd. Aan de kust wordt wel veel vis gegeten.
Deze keer: is pittig of pikant eten slecht voor je darmen? Veel mensen mijden pittig eten, omdat het slecht zou zijn voor de spijsvertering en darmen. Maar dat blijkt helemaal niet nodig. Volgens wetenschappers blijkt pittig eten zelfs gezondheidsvoordelen te hebben.
Goed voor je darmen
Volgens aHealthyLife stimuleert peper de afgifte van enzymen door je darmen en alvleesklier. En dat is dan weer goed voor je spijsvertering. Ook kan zwarte peper helpen als je diarree hebt.