Emaille kan in principe in je vaatwasser. Alleen, het vaak agressieve vaatwasmiddel tast op den duur het glazuur aan. Ons advies: was het met de hand af. Pas op met stoten, emaille is sterk maar er kunnen splintertjes afbreken.
Zet een gietijzeren pan nooit in de afwasmachine. Door veelvuldig contact met water gaat de pan sneller roesten en de afwasmachine kan daarbij de natuurlijke vetlaag in de pan beschadigen. Gebruik geen zeep of ruwe sponzen bij het schoonmaken van de pan. Ook hiermee tast je de natuurlijke anti-aanbaklaag aan.
Als men bijvoorbeeld metalen producten of voorwerpen heeft die men wil beschermen is een positieve eigenschap van emaille dat de emaillelaag het metaal goed afsluit. Hierdoor kan er geen water en zuurstof bij het metaal komen en is het metaal goed beschermd tegen corrosie.
De keramische of ijzeren koekenpan
De keramische laag kan door het vele water en het vaatwastablet aangetast worden en voor de ijzeren pannen is de vaatwasser al helemaal geen optie. Een keramische pan mag u nog schoonmaken met een klein beetje afwasmiddel, maar de ijzeren koekenpan alleen met warm water.
Op zich hoef je emaille niet te poetsen. Gewoon schoonmaken met een klein beetje water en zeep is al voldoende. Pas wel op met chemicaliën bij je emaille. Bijvoorbeeld chloor, of andere heftige middeltjes kun je beter niet bij je sieraden in de buurt hebben.
Met een oude, witte wasbak van emaille kun je maar beter geen schuurspons of bleekmiddel gebruiken. Marja gebruikt het liefst borax, zuiveringszout of keukenzout. Meng één van deze drie met het sap van een halve citroen totdat het een papje is. Vervolgens kun je met een borsteltje voorzichtig je gootsteen schrobben.
Onderhoud. Probeer de emaille laag heel te houden, dan krijgt roest geen kans. Schoonmaken in een zacht sopje, niet in de vaatwasser. Beetje azijn gebruiken om aanslag en eventueel kalk te verwijderen.
Symbool vaatwasser
Het symbool links betekent dat je servies vaatwasserbestendig is. Soms mag het alleen in het bovenste rek, of op een lage temperatuur in de vaatwasser. Het symbool rechts, met het kruis erdoor, wil zeggen dat het niet in de vaatwasser mag.
Wanneer je pannen in de vaatwasser wast, kunnen er bobbels in de laag ontstaan, kan de anti-aanbaklaag loslaten of de aluminium disc kan loslaten. Met afwassen met de hand breng je de minste schade toe aan de pan en gaan ze het langst mee.
Aluminium pannen afwassen
Zet aluminium pannen nooit in de vaatwasser. Doe geen soda in aluminium pannen, dit tast de toplaag aan. Gebruik alleen heet water om een aluminium pan af te wassen, zonder afwasmiddel. Vet een aluminium pan na de vaat in met wat olie.
Kalkvlekken die zijn ontstaan op het emaille door kalkrijk water kunnen goed met azijnwater worden verwijderd.
Een emaillelaag heeft verschillende bruikbare eigenschappen: email is zeer glad (hygiënisch), het is erg hard, onbrandbaar en duurzaam, het is zeer goed bestand tegen inwerking van chemische stoffen en tegen verkleuring door uv-straling (hoge kleurvastheid). Metaal wordt door de emaillelaag tegen corrosie beschermd.
Magnetron: Emaille dat is aangebracht op metaal nooit in de magnetron plaatsen! De straling wordt namelijk weerkaatst door het emaillen product, waardoor de stralingszender oververhit raakt en/of er vonkenvorming in de magnetron plaatsvindt.
Een flinke scheut azijn of citroensap, eventueel aangelengd met wat heet water om de vlekken onder te laten staan, kan de klus klaren. Gewoon weer even laten weken en daarna schrobben. In vrijwel alle gevallen wint het zuur van de vlekken.
De Faitout braadpan van Le Creuset is van hoge kwaliteit, maar dankzij het geëmailleerde gietijzer een stuk goedkoper dan de traditionele braadpannen van het merk. Dit komt mede door de deksel, deze is gemaakt van rvs.
Was uw Le Creuset braadpan met warm water en afwasmiddel, en spoel en droog vervolgens goed af. Het is niet nodig om de pan van te voren in te smeren met een olie of in te branden. Bescherm uzelf - gebruik altijd ovenhandschoenen bij het hanteren van een warme braadpan.
Check voordat je je plastieken materiaal (spatels, plastic bewaarbakjes…) in de vaatwasser stopt of het wel vaatwasser- en hittebestendig is: het zou kunnen verkleuren of vervormen. Stop je het toch in de vaatwasser, leg het dan altijd in het bovenste mandje, zo ver mogelijk van het warmte-element verwijderd.
Aluminium hoort ook niet thuis in de vaatwasser. Aluminium is namelijk zeer reactief. Om dit aan te pakken, anodiseren fabrikanten het vaak, wat betekent dat ze het coaten in een beschermende olielaag die niet reageert met andere stoffen.
Helaas kun je beter niet je keramische pan in de vaatwasser doen. De meeste vaatwastabletten zijn namelijk te agressief voor die antiaanbaklaag en kunnen deze beschadigen. Gelukkig is het voordeel van keramische pannen dat ze niet aanbakken of aankoeken.
De makers van vaatwasmiddelen raden klanten af om hun vaat af te spoelen voordat het in de vaatwasser gaat. Vaatwasmiddel zit namelijk vol met enzymen die zo ontwikkeld zijn dat ze zichzelf hechten aan etensresten. Simpel gezegd, zonder etensresten kunnen de enzymen zich nergens aan vastklampen.
Draai ongeveer eens per maand een volledig, heet wasprogramma of onderhoudsprogramma. Zo voorkom je dat onderdelen erg vettig worden. Met schone filters voorkom je dat de vaatwasser gaat stinken. En de vaat wordt beter schoon.
Keramiek is bijvoorbeeld aardewerk, steengoed en porselein. Deze items doen het niet goed in de vaatwasser en kunnen dus beter met de hand worden afgewassen.
Emaille, dat ook wel glazuur genoemd wordt, is een beschermlaagje van gesmolten glas, dat wordt aangebracht op sanitair en metalen of aardewerken voorwerpen. Wanneer u emaille wilt verven of lakken, kunt u hiervoor het beste speciale emailleverf of emaillelak gebruiken.
Hoewel een klein beetje roestvorming niet schadelijk is voor de gezondheid, kun je een pan met wat roestplekjes even goed afwassen voor gebruik. Op die manier beperk je de eventuele inname van roest via je eten. Wanneer een pan duidelijk is beschadigd door roestvorming, kun je deze beter niet meer gebruiken.
Van roest zelf word je in principe niet ziek. Zeker een beetje roest in een pan of iets dergelijks kan geen kwaad. Ook kan het geen kwaad als de vaat in een vaatwasser gaat met wat roest. Een roestig barbecue rooster kun je ook goed schoonmaken en vervolgens weer gebruiken.