Het grootste voordeel van een eigen woning verhuren ligt voor de hand: het is lucratief . Je genereert passief inkomen, iedere maand opnieuw. Een huis verhuren voorkomt daarnaast leegstand: een bewoonde woning wordt minder snel getroffen door inbraak en vandalisme.
U kunt pas iets verdienen aan een huis verhuren als het rendement positief is. Als u wilt leven van de huur moet het rendement hoog zijn en moet u veel eigen geld inleggen. Het is daarom slim om de kosten en de baten te vergelijken met elkaar.
Verhuur van een woning of appartement kan, zeker in de stedelijke gebieden, een mooie extra bron van inkomsten worden genoemd! Door de verhuur uit te besteden heeft u weinig lasten en blijft het financieel risico laag. Aansluiting op stijgende vraag huurwoningen.
De woningen die door particulieren worden verhuurd, leveren een gemiddeld rendement op van 5,7 procent. Met andere woorden, de feitelijke jaarhuur is 5,7 procent van de WOZ-waarde. In de G40 ligt het percentage iets hoger en in de rest van Nederland iets lager.
Wanneer je je opbrengsteigendom verhuurt aan een particulier, betaal je op die huurinkomsten geen belastingen. Je betaalt wel jaarlijks belasting op het kadastraal inkomen van je vastgoed. Fiscaal gezien is de verhuur voor privébewoning dus erg aantrekkelijk.
In uw aangifte inkomstenbelasting geeft u het hele huurbedrag aan. Bij 'inkomsten uit tijdelijke verhuur van het hoofdverblijf'. U betaalt dan belasting over 70% daarvan.
De keuze maken tussen verkopen of verhuren
Als je nog een hypotheek op je huidige huis hebt en je wil een nieuw huis aankopen, is verkopen soms de enige optie (niet altijd!). Als je voldoende financiële ruimte hebt en graag wil investeren in onroerend goed, kan verhuren van je huidige woning een goede optie zijn.
Je geld op de bank laten staan is wordt dan ook minder en minder interessant. Je woning verhuren is daarom een interessante belegging. Wanneer de woning goed wordt verhuurd zijn er zéér interessante rendementen te behalen. Daarmee ben je verzekerd van een goede inkomstenstroom voor langere periode.
In de hypotheekvoorwaarden van praktisch elke geldverstrekker staat dat je de woning niet mag verhuren. Tenzij de bank toestemming geeft. Geldverstrekkers zijn er niet happig op, want: Huurders zijn goed beschermd, je kunt ze niet zomaar uit huis zetten.
Eigenaars die een woning verhuren, verdienen daar een gemiddeld bruto-rendement van 3,4 procent op. Zij die een appartement verhuren, kunnen gemiddeld rekenen op zo'n 3,2 procent. Netto betekent dit respectievelijk 2,83 en 2,75 procent.
Theoretisch gezien mag je een onbeperkt aantal woningen bezitten en verhuren in box 3. Alleen is het wel zo dat je geen of minimaal werk mag verrichten bij het verhuren van je woningen.
Sinds de komst in 2016 van de verhuurhypotheek – ook wel vastgoedhypotheek genoemd – is het voor particulieren mogelijk om geld te lenen om een huis te kopen voor verhuur. Deze hypotheekvorm is interessant als u meer rendement uit uw spaargeld wil halen of als u bijvoorbeeld een huis wil kopen voor studerende kinderen.
Rechtbank Zeeland –West-Brabant heeft recent beslist dat er geen sprake is van een schenking als ouders hun zoon met zijn gezin voor niets in hun huis laten wonen. Bij het gedogen van de – gratis – bewoning is geen sprake van schenking omdat de ouders niet verarmen.
Als eigenaar of vruchtgebruiker van een woning mag je die in principe altijd verhuren, je hoeft daar niet eerst toelating voor te krijgen van een of andere overheid. Alleen soms moet je wel een bepaald attest kunnen voorleggen, dat (meestal tegen betaling) door de gemeente wordt verstrekt.
Je hebt een huis, met hypotheek, dat je wilt verhuren. Hiervoor heb je toestemming nodig bij jouw bank. Die vlieger gaat op wanneer je het gehele huis wilt verhuren, maar ook als het om een gedeelte gaat terwijl je er zelf woont.
Wanneer je een woning wilt verhuren, mag je niet zomaar zelf een huurprijs vaststellen. Je moet eerst kijken of jouw woning een sociale of vrijesectorhuurwoning is. Dit doe je aan de hand van het Woningwaarderingsstelsel (WWS). Via het puntensysteem dat bij het WWS hoort, stel je vast hoeveel punten je woning waard is.
Voordelen tijdelijk verhuren
De grote voordelen van het tijdelijk verhuren van een woning zijn dat de woning er altijd bewoond uitziet. Dit is vooral van belang voor de verkoop van de woning, omdat kijkers dan een betere voorstelling kunnen maken van het wonen in de woning.
Er is meer geld te verdienen met het bezitten van onroerend goed dan met welke andere investering dan ook. Onroerend goed stijgt in de loop der tijd consequent in waarde en presteert beter dan andere investeringen. Bovendien is het niet zo kwetsbaar voor korte-termijn-schommelingen als de aandelenmarkt.
Een hoog rendement op uw investering
Investeren in vastgoed brengt veel voordelen met zich mee, zowel op korte als op lange termijn en zowel bij het verhuren als bij het verkopen ervan. Wanneer u ervoor kiest om uw vastgoed te verhuren, geniet u maandelijks van de bijbehorende huuropbrengsten.
Bij de meeste hypotheekverstrekkers kun je maximaal 80% van de marktwaarde lenen die het pand in verhuurde staat heeft. Soms is dat 70% of 90%. Je zult dus altijd zelf een bedrag moeten inleggen. Hoe meer geld je inlegt, des te minder hoef je te lenen.
Hebt u inkomsten uit de verhuur van uw woning? Deze inkomsten moet u opgeven in uw aangifte inkomstenbelasting.
De huuropbrengst is dan belastingvrij. Tenminste, als je een bescheiden bedrag aan huur vraagt, de huur mag per jaar niet meer bedragen dan € 5.506 (bedrag 2020). Ook wanneer je een tweede woning bezit en verhuurt is de huuropbrengst onbelast.