U prikt het namelijk in de onderkant, de wat plattere kant, van het ei. Aan deze kant zit in het ei een luchtzakje. Bij temperatuurswisselingen zet dit luchtzakje uit waardoor het ei barst. Door er een gaatje in te prikken, kan de lucht eruit en breekt de schaal niet.
Het handigst is om een eierprikker te gebruiken. Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan.
Lifehack: eieren inprikken voor je ze gaat koken
Doordat er lucht uit het ei kan ontsnappen, zullen de eiwitten ten eerste gelijkmatiger kunnen stollen. Hierdoor zal je hardgekookte ei mooi rond stollen en krijgt je eitje geen platte onderkant. Daarnaast zal je ei ook minder snel barsten.
De belangrijkste reden om eieren te laten schrikken in koud water is het stoppen van het kookproces. Omdat eieren een schaal hebben, blijft het nog lang warm binnen in het ei. Daardoor blijft het ei verder garen. Wie een zachtgekookt ei wil, doet er dus goed aan om het af te koelen met koud water.
Prik eventueel met een eierprikker of stompe naald een gaatje aan de stompe kant van het ei. Daar zit een luchtkamer. Als je een gaatje daarin prikt kan de lucht eruit. Zo loopt de inhoud van het ei er niet uit.
Als je tijdens het koken van eieren een scheutje natuurazijn toevoegt heb je namelijk nooit meer kapot kokende eieren. Als het ei barst zorgt het azijn ervoor dat het eiwit direct stolt en niet meer gaat schuimen. Ook je eitje wordt verder perfect gekookt.
Met de Perfo eierprikker van Gefu kost je dit geen enkele moeite. Het gaatje zorgt ervoor dat er lucht kan ontsnappen waardoor de schaal tijdens het kookproces minder snel kan breken. Deze eierprikker is gemaakt van glanzend RVS en is voorzien van een voet van kunststof.
Schrik niet
Het schrikken van eieren heeft weinig invloed op de pelbaarheid. Het koude water zou ervoor zorgen dat het eiwit afkoelt en krimpt. Daardoor zou het makkelijker te scheiden zijn van de schil. Hoewel dit proces scheikundig juist is, is de krimping verwaarloosbaar.
Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal. 2. Je doet de eieren pas in de pan wanneer het water volledig kookt.
Als je het eitje te lang kookt, kan er dus een rand vormen of kan zelfs de hele dooier groen uitslaan. Hetzelfde chemische proces kan gebeuren bij een omelet of roerei: als je een gietijzeren pan gebruikt, reageert het ijzer in de pan op de zwavel in het eiwit. Gelukkig is deze reactie wel compleet onschuldig.
Houdbaarheidsdatum eieren
Wettelijk is vastgesteld dat een vers ei na de legdatum nog 28 dagen houdbaar is.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar. Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast. Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de ei test doen met een bak met water.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Wie het eiertikken goed wil doen moet het ei bijna helemaal in zijn hand wegstoppen. Alleen het bovenste puntje blijft vrij. Op deze manier kan het ei alleen middenop geraakt worden. Wanneer je de andere hand onder de hand met het ei stopt, heb je het ei helemaal mooi stevig vast.
Het maakt niet uit of je het ei hebt laten schrikken onder koud water; deze methode werkt altijd. Draai de deksel dicht en schud gedurende 10 seconden het potje krachtig op en neer. Haal het ei uit het potje. In de meeste gevallen blijft de schil achter in het potje, soms moet je hem er nog even af halen.
Als je een zacht gekookt ei gaat maken is het belangrijkste dat je het ei niet te kort kookt. Gebeurt dit wel, dan kan je deze eigenlijk weggooien. Je komt er namelijk pas achter als de schil eraf is en dan is het eiwit nog te zacht. Opnieuw koken is dan eigenlijk niet meer mogelijk.
Eieren koken gaat erg snel en makkelijk in de waterkoker. Vul de waterkoker met water en leg er een aantal eieren in. Zet de waterkoker aan en wachten maar. Als de koker afslaat, laat je de eieren er nog drie minuten in liggen als je zachte eieren wil en vijf minuten als je hardgekookte eieren wil.
Schudden in een glas
Optie twee om je eitje binnen 5 seconden gepeld te hebben is om het ei in een drinkglas te doen met een laag koud water. Vervolgens zet je je handpalm over het glas en schud je het (tip: boven de wasbak) heen en weer totdat de schil van het ei komt.
In een ei zit een klein 'luchtzakje'. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet het ei dat uitzet, maar het luchtzakje waardoor de schaal breekt tijdens het koken. Door dit gaatje te prikken voorkom je gebroken eieren. Dit gaatje zorgt er ook voor dat het ei zich makkelijk laat pellen.
Als je een ei (m) opzet met koud water (je rekent de tijd vanaf dat het water kookt): Zacht ei 3 minuten. Halfzacht ei 4-5 minuten. Hard ei 7 minuten.
Ineens viel het kwartje, want blijkbaar ligt het kookpunt op grotere hoogte lager, door de ijle lucht met lagere luchtdruk. Water kookt dus op een lagere temperatuur waardoor het koken van een ei langer duurt dan normaal. Zo zegt men dat het koken van een ei op 3.000 meter ongeveer 20 minuten duurt.
Een eierprikker is een huishoudelijk apparaatje waarmee het barsten van eieren tijdens het koken kan worden voorkomen. In de bolle kant van het ei wordt een gaatje geprikt. Hierdoor kan tijdens het koken de lucht uit de luchtkamer ontsnappen. Warme lucht zet uit en zou anders de schaal het ei doen barsten.
Aan de onderzijde van een ei (de stompe of brede kant van het ei) zit tussen de eivliezen een holte, de luchtkamer. Zoals de naam al aangeeft, zit deze vol met lucht. wanneer je een ei kookt, wordt die lucht warm en zet ze uit. Daardoor wordt de schaal te klein en verlaat de lucht het ei door de poriën in de schaal.
Dit artikel is ook te krijgen in onze Blokker winkels.