Bij de dwerghamsters is een specifieke opdeling gemaakt in soorten die sociaal zijn en soorten die dat niet zijn. De commissie heeft besloten dat dieren die je samen kunt houden een groter risico vormen op overbevolking. Deze dieren kunnen zich zeer snel vermeerderen.
Wetenschappers hebben uit een lijst van 300 diersoorten er 30 gekozen die we nog als huisdier mogen hebben. Soorten die de lijst niet haalden zijn bijvoorbeeld de Russische dwerghamster, omdat die soms haar eigen jongen opeet als ze te weinig ruimte heeft.
De servalkat, Russische dwerghamster en het stokstaartje mogen niet meer als huisdier worden gehouden per 1 januari 2024.
Met de komst van de lijst wordt het straks niet meer mogelijk om exotische zoogdieren te houden, te fokken of te verhandelen en kan illegale dierenhandel en stroperij beter worden tegengegaan. Dit betekent bijvoorbeeld dat dieren als de serval, Russische dwerghamster en de egel niet meer toegestaan worden als huisdier.
Net als andere huisdieren kunnen ook hamsters ziek worden en hebben dan de zorg van een dierenarts nodig. Dit kan duur zijn, en het is daarom aan te raden om voordat u besluit een hamster als huisdier te nemen na te gaan of u financieel in staat bent voor het dier te laten zorgen wanneer het ziek wordt.
Sommige zijn super lief en nooit chagrijnig, terwijl de ander het liefst graag op zichzelf is en snel bijt. Wat helaas het grootste nadeel is, is dat ze overdag bijna altijd slapen. Ze zijn soms voor een korte periode even wakker. Lopen een rondje, pakken wat voer, en duiken snel weer hun warme nestje in.
De Chinese dwerghamster is erg vriendelijk en zullen zelden bijten. Ze zijn dan ook goed tam te maken. Ze zijn wel erg vlug, dus moeilijk op te pakken!
Het moet afgelopen zijn met het houden van allerlei exotische zoogdieren als huis- of hobbydier. Het kabinet heeft een lijst gepubliceerd met dertig dieren die nog wel gehouden mogen worden. Vanaf 1 januari 2024 wordt het dan verboden om bijvoorbeeld een serval, stokstaartje of luiaard in huis te nemen.
Daarom is een woning geen geschikte omgeving voor een chinchilla. Ze leven vooral 's nachts en maken dan zelf wel veel lawaai en rommel. Chinchilla's zijn slecht tam te maken. Het zijn zeer sociale dieren die in het wild met tientallen soortgenoten in grote groepen leven: een situatie die in huis niet is na te bootsen.
De dieren die op de nieuwe positieflijst staan en mogen worden gehouden zijn de bekende huisdieren (kat, hond, konijn e.d.) en vee (paard, koe, schaap e.d.) en een aantal andere dieren zoals Chinees waterree, waterbuffel, en een aantal soorten kleine zoogdieren als goudhamsters en gerbils.
Dan is een goudhamster wellicht het beste idee. Niet alleen door het karakter maar ook omdat goudhamster wat groter zijn dan de dwerghamsters en ze hierdoor makkelijker hanteerbaar zijn. Een Roborovski hamster is daarentegen een hamstersoort welke lastiger tam te maken is, dit gezien zijn karakter en snelheid.
De meeste dwerghamsters zullen het gezelschap van hun soortgenoten waarderen, goudhamsters (en soms ook Chinese dwerghamsters) dienen echter alleen te worden gehouden. Als deze dieren samen worden gehouden ervaren ze veel stress, zelfs als ze in een groot onderkomen worden gehouden.
Op de lijst staat een aantal knaagdieren, zoals de bruine rat, goudhamster en verschillende gerbils, maar enkele nu gangbare huisdieren ontbreken. Zo mag men geen chinchilla's meer houden en ook de Russische dwerghamster staat niet op de lijst. Waterbuffels, lama's, alpaca's en Chinese waterreeën mogen wel.
Baardagaam, gekko en anolis: deze reptielen mag je thuis houden of verkopen. Reptielen - we spreken dan over hagedissen, slangen en schildpadden - hebben recht op een aangepaste huisvesting, voeding en verzorging.
Een cavia, een hamster, een rat of een huismuis: allemaal ook heel aaibaar en een stuk minder veeleisend dan een hond of een kat. Wat niet wegneemt dat je ook zo'n kleine huisgenoot adequaat moet verzorgen, dus zorg altijd dat je je goed inleest van tevoren.
De eekhoorn kan zowel buiten als binnen gehouden worden. Dit dier heeft veel ruimte nodig, dus een grote kooi zoals een volière of traliekooi is een must. Voorzie een verblijf van minimaal 80 x 50 x 120 cm (lengte x hoogte x breedte). Een groter verblijf is altijd beter en kan leiden tot meer variatie in het gedrag.
Chinchilla's zijn knaagdieren die er met hun mooie dikke vacht erg aaibaar uitzien. Toch houden ze niet zo van knuffelen, veel liever spelen ze met elkaar. Houd ze altijd met meerdere tegelijk.
"Er zijn geen maatstaven over hoeveel huisdieren je mag hebben", vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming.
Aap als huisdier in Duitsland
Ja, in Duitsland mag je bepaalde soorten apen wel houden. Dit zorgt voor wat verwarring. Veel dieren die je in Nederland of België niet mag houden zijn in andere landen helemaal niet verboden. Let dan wel goed op het ras of soort.
Het is alleen illegaal omdat er geen legale quota voor de verkoop van dit dier zijn vastgesteld. Duplaix en anderen willen het publiek ook bewust maken van het feit dat otters niet als huisdieren gehouden moeten worden.
Jonge hamsters die weinig contact gehad hebben met mensen, voelen zich snel bedreigd. Maar ook oudere dieren kunnen een slechte ervaring hebben met menselijk contact. Dan zijn ze in het begin achterdochtig. Een mogelijke reactie is dan bijten om zichzelf te beschermen.
Kijken, kijken, niet knuffelen
Als zijn ritme en behoeftes geaccepteerd worden, zijn sommige hamsters met veel geduld, fingerspitzengefühl en kleine snacks zelfs te temmen. Een echt knuffelbeest wordt het echter niet. Dat kan ook niet door zijn kleine, breekbare lichaam.
Je hamster kan aan je hand gaan likken, dat is lief en schattig maar hij kan ook aan je hand of vingers gaan knabbelen. Het is niet echt bijten maar fijn is het niet altijd. Sommigen zeggen dat als je hamster dit doet hij zout te kort komt, of dit ook echt zo is, si onduidelijk.