Wat we wel weten is dat veel dromen gaan over wat we overdag hebben meegemaakt en vooral over waar we aan gedacht hebben. Als je dus gejaagd leeft of veel piekert, kun je hierdoor intenser dromen. Dromen worden ook gestuurd door emoties en verwachtingen.
Hoe vaak je droomt is dan ook een goede indicatie van hoeveel REM-slaap je die nacht hebt gehad. Veel dromen betekent daarom niet automatisch dat je een goede nacht achter de rug hebt. Sommige dromen beleef je zo intens dat je de volgende ochtend precies vermoeider wakker wordt dan wanneer je ging slapen.
Blijkbaar kunnen dromen sommige dingen op een hele gekke manier verbeelden. Alleen omdat je een vreemde droom hebt, wil dat dus nog niet zeggen dat jij vreemd bent. Het betekent dat je (misschien onbewust) een moeilijke situatie doormaakt. Houd er rekening mee dat je dat gaat verwerken in je dromen.
Stressvolle periode
In stressvolle periodes schijnt het namelijk zo te zijn dat mensen een stuk intenser dromen. Volgens slaapexpert Floris Wouterson heeft dit te maken met een (te) hoog cortisolniveau. Cortisol zorgt ervoor dat je 's ochtends fris en fruitig je bed uit kunt rollen en is op dat moment dus hoog.
Je hebt extreem levendige dromen
Als je heel levendige dromen hebt en ze nog lang nadat je wakker bent geworden in je hoofd blijven spoken, zou dit erop kunnen wijzen dat je een creatief persoon bent. Maar, het kan ook voorkomen als je koorts hebt. Door koorts kun je namelijk raar gaan dromen en zelfs hallucineren.
Je kunt wat je dromen je vertellen dus zien als een soort brainstormproces. Je dromen kunnen je iets vertellen of bijvoorbeeld ideeën aandragen voor bijvoorbeeld studiekeuze, een originele vakantiebestemming of een manier om die ruzie bij te leggen. De kunst is vervolgens wel om je dromen te onthouden.
Een voorspellende droom voorspelt wat er in de toekomst kan gebeuren. Dit kan zowel een 'positieve' als een 'negatieve' voorspelling zijn (zoals een loterij winnen, of een ongeluk). Voorspellende dromen komen redelijk veel voor. Over het nut en de betekenis van voorspellende dromen verschillen de meningen.
Als je je nachtmerries wil stoppen of verminderen, doe je er goed aan om je nare droom te delen met anderen. Vertel over je droom en je zal zien dat het oplucht. Zo ga je met een gerust hart slapen en is de kans kleiner dat je opnieuw badend in het zweet wakker schrikt.
Lucide dromen kent geen echte gevaren. Maar het kan wel degelijk beangstigend zijn of je leven negatief beïnvloeden. Je gaat echter niet dood tijdens een lucide droom en je kunt er ook niet vast in blijven zitten.
Bepaalde dingen zoals voedsel of stress kunnen er namelijk voor zorgen dat je soms over de meest rare dingen droomt. Volgens de Journal of Abnormal Psychology hebben mensen die lange tijd hebben gerookt en recentelijk zijn gestopt veel levendigere dromen dan andere mensen.
“De meest intense dromen komen voor tijdens je REM-slaap. En die slaap maakt je eigenlijk niet moe, maar net meer uitgerust. Als je niet in je REM-slaap raakt daarentegen, kan je je overdag moe en uitgeput voelen.”
1) Je kunt nooit lezen of klokkijken in je droom
De meesten van ons kunnen in een droom niet lezen. Hetzelfde geldt voor klokkijken: elke keer dat je op een klok kijkt in je droom, zul je een andere tijd zien, en de wijzers staan bijna altijd stil, zeggen lucide dromers.
Opgesloten of vastzitten. Voor veel mensen is het een ware nachtmerrie. Dromen dat je vastzit of bent opgesloten betekent meestal dat jij je zorgen maakt om je huidige situatie. Dit kan betrekking hebben op je baan, relatie of je huidige woonsituatie.
Huilen kan een van de grootste uitlaatkleppen zijn als je aan emotionele wonden lijdt, of een van de beste uitingen van geluk als je iets te vieren hebt. Het kan ook gepaard gaan met geeuwen, een reactie zijn op lichamelijke pijn, of het gevolg zijn van een lachbui. Je kunt zelfs huilen in je slaap.
Onderzoekers van het Herseninstituut Nederland hebben het mysterie ontrafeld waarom slechte slapers de volgende ochtend vaak beroerd wakker worden en rusteloos blijven. Boosdoener: de REM-slaap, de fase waarin we hevig dromen en nare ervaringen verwerken.
Iemand die aan nachtangst lijdt schrikt wakker, heeft een angstig gevoel en maakt een verwarde indruk. Soms gaat het plotseling wakker worden gepaard met een schreeuw. Meestal treden deze aanvallen op tijdens de diepe slaap, in de eerste helft van de nacht. Nachtangst komt meer voor bij kinderen dan bij volwassenen.
Als je maar kort slaapt, heb je weinig tijd om te dromen en zul je waarschijnlijk minder onthouden. Een uitzondering is wanneer je gestrest bent, dat zorgt vaak voor een onrustige slaap met veel dromen. Wat je aandacht geeft, groeit. Vind je dromen niet interessant en denk je er weinig over na?
'Iedere droom komt uit'
Helaas, in principe is een droom geen voorspelling voor de toekomst. Wel kunnen de mooie of leuke dingen uit je dromen jou op ideeën brengen, al zul je er zelf alles aan moeten doen om het uit te laten komen. Pas op dat je niet blindelings vertrouwt op je droom en het voor de realiteit aanziet.
In onze dromen zien we alleen gezichten die we al kennen
Dromen over iemand die je niet kent is onmogelijk. Ons brein vindt geen nieuwe gezichten uit. In onze dromen zien we echte gezichten van echte mensen - mensen die we gezien hebben in ons leven, maar die je misschien niet kent of herinnert.
Door onze dromen kunnen we de vele prikkels van overdag verwerken en herinneringen opslaan. Daardoor worden dromen soms 'dagrestanten' genoemd. Na een nachtrust met voldoende REM-slaap kunnen we ook beter omgaan met emoties. De REM-slaap is dus belangrijk voor onze mentale gezondheid en ons emotioneel herstel.
Tijdens de remslaap stroomt er sowieso meer bloed naar je vagina. En juist tijdens deze remslaap droom je vaak. Logisch dus, dat we weleens sexy dromen. Lig je al op je buik, dan wordt alles wat sneller gestimuleerd daar beneden, puur door het contact tussen je matras en je vayjay.
Welke emoties je ook ervaart, ze kunnen vele malen intenser zijn. Lucide dromen kunnen gevoelens zo veel verhogen dat je soms het gevoel hebt dat je een veranderde bewustzijnsstaat ervaart. Daarmee kan je wel hele leuke dromen beleven: Vraag de droom om je het grappigste ding te laten zien dat je ooit hebt gezien.
Huilen. Als je wakker wordt en het gevoel hebt dat je heel hard gehuild hebt in je droom, dan kan het goed zijn dat je tijdens je droom een uitbarsting hebt ervaren van je negatieve gevoelens. Deze gevoelens komen voort uit een situatie in het 'echte' leven.
Gemiddeld duurt die ongeveer 25 minuten, maar de variatie is erg groot: in de eerste slaapcyclus, dus aan het begin van de nacht, beslaat de remfase maar vijf tot tien minuten. Bij elke volgende cyclus dromen we langer. Aan het eind van de nacht kan een droom wel drie kwartier duren.