Coupenaden zijn naden die aan een naaipatroon toegevoegd worden om een kledingstuk extra pasvorm te geven. Je ziet deze coupeverwerking vaak terug in vrouwenkleding. Er zijn verschillende coupenaden o.a. Deze loopt van de zijnaad tot het bustepunt, in deze naad wordt de cupdiepte verwerkt.
Zeker in niet-rekbarestoffen zijn coupenaden een must om vorm te geven aan je kledingstuk. Vaak komen ze voor in de zij-naad ter hoogte van het midden van je borst, op de rug (om je schouderblad ruimte te geven) en in je taille.
Een figuurnaad of coupenaad is een driehoekige, ruitvormige plooi die in een punt uitloopt, zodat een sluitende pasvorm van een kledingstuk wordt bereikt die de lichaamscontour volgt. Figuurnaden worden toegepast in geweven stof of in andere niet-rekbare materialen.
Kleding voor je bovenlijf wordt, in tegenstelling tot een rok of broek, vaak wijder getekend dan jouw eigen maten. Deze extra ruimte noemen we overwijdte. Overwijdte zorgt er voor dat je makkelijk in kleding kunt bewegen of deze over andere kleren aan kunt trekken.
Leg allebei je handen lichtjes op de stof, aan elke kant van de persvoet één. Zo begeleid je de stof tijdens het stikken. Let op, niet duwen of trekken aan de stof. Misschien overbodig om te noemen, maar blijf met je vingers bij de naald vandaan!
Tip 1: Gebruik een klein rolzoompje zodat je de zomen niet te veel ziet. Tip 2: Om het perfecte zoompje te krijgen strijk je de naadtoeslag naar binnen en zigzag je over de vouwrand. Hierna knip je het te veel aan stof weg. Tip 3: Een Franse naad is een goede keuze om de ruwe randen van je stof te verbergen.
Een Stiksteek naaien met de Hand
Maar het hoeft niet, gewoon naaien op gevoel mag ook! Rijg een stuk garen door het oog van een dunne naald, in het andere uiteinde van de draad leg je een knoopje. Maak een aantal knoopjes over elkaar, zodat hij dik genoeg is en de draad niet gelijk weer door de stof heen floept.
Deelnaad De deelnaad is de naad die het pand in twee delen verdeelt (ter versiering dienen of om het model een betere pasvorm te geven). Prinsessenlijn Is een speciale deelnaad die vanaf het armsgat via de buste en de taille naar de zoom loopt. Dit kan als versiering dienen of om het model een betere pasvorm te geven.
Om de jurk zelf breder te maken, heb ik twee stroken zwarte tricotstof in de lengte geknipt: die ga ik tussen de zijnaden naaien. Daarvoor heb ik eerst de zijnaden opgemeten. De beide stroken heb ik op de extra breedte + 2 x naadtoeslag geknipt, en extra lang, zodat ik ze er makkelijk in kan zetten.
De (figuur) coupenaden in de taille van een jasje, jurk, rok of broek strijk je naar middenvoor/middenachter, (dan loopt het kledingstuk mooi met de ronding van je figuur mee. Schouder coupenaad strijk je richting hals.
Streepjes. De streepjes die haaks op de patroonlijn staan, moeten altijd op de stof worden overgenomen. Het is een hulpmiddel om de patroondelen goed op elkaar te leggen wanneer je ze aan elkaar gaat naaien. Twee streepjes vlak naast elkaar betekent dat het gaat om de achterkant van een mouw of armsgat.
Prinsessennaden zijn populaire ontwerplijnen op veel tops, jurken en jassen. De prinsessennaad komt vanaf de hals, schouder of mouwgat en loopt over de borst naar beneden. Deze lange figuurnaad zorgt ervoor dat de contouren van je lichaam beter gevolgd worden, maakt je figuur slanker en verbetert de pasvorm.
Pak aan beide zijden van de taille de hoeveelheid stof vast die je in wilt nemen. Zet de eerste speld op de plek waar de meeste stof moet worden ingenomen. Zet op deze manier langs de hele naad spelden tot je de juiste pasvorm hebt. Trek de jurk uit en rijg een draad langs de lijn met spelden.
Kies voor een tuniekjurk met verticale strepen en maak je silhouet zo nog langer en slanker. Tweekleurige jurken kunnen ook een goed hulpmiddel zijn om wat een sjoemelen. Kies een donkerdere tint voor het lichaamsdeel dat je wilt verbergen.
Het juiste model voor vrouwen met een buikje zijn “A-lijn” en “Empire” jurken. Bij beide modellen ligt het smalste gedeelte onder de borst. Vanaf daar geven beide modellen het vrouwelijke figuur in de juiste proporties weer. A-lijn: Het bovendeel is smaller gesneden en benadrukt het decolleté.
Je lichaamsvorm en gezichtsvorm maken het verschil
Of een kledingstuk je goed staat hangt voor een groot deel van je gezichtsvorm, schouderlijn en lichaamsvorm af. Heb je een rechte lichaamsvorm met een rechte schouderlijn en een rechte kaaklijn, dan heeft je kleding ook deze rechte lijnen nodig.
De Engelse naad is een dubbele naad waarbij de rafelrand in de naad weggewerkt wordt.
Als je kledingstuk af is en goed past, kun je de naden op gelijke breedte afknippen, op 2 tot 1.5 cm. Niet te smal want dan kun je de naden niet meer goed open strijken. O.a. Armsgatnaden, halsnaden, taillenaden en beleggen hebben holle of bolle naden. Hier knip je 1cm naadtoeslag aan.
Spiegelen. Soms moet er van een half patroondeel een heel patroondeel gemaakt worden. Leg het overgenomen patroon nog een keer op het papier en knip het patroondeel uit. Je hebt nu twee delen die je op de spiegellijn tegen elkaar plakt zodat er een geheel ontstaat.
Je eigen kleding maken is een stuk goedkoper. Omdat je zelf de stoffen inkoopt, heb je een veel betere kijk op wat het kledingstuk gaat kosten. Bovendien betaal je bij veel merken alleen maar voor de naam van de kleding, en dat valt bij eigen kleding maken weg.
Je hebt gelijk, dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar je eigen kleding maken is zeker niet onmogelijk. Het is zelfs heel haalbaar en erg leuk! Hier 5 handige tips waarmee jij zelf kleding kan leren maken! Zonder een goede naaimachine is het bijna onmogelijk om zelf kleding te maken.
Afstellen spanning
Bij de meeste naaimachines is het zo dat de juiste draadspanning ligt tussen de 3 en de 5. Deze draadspanning is geschikt voor het meeste van je projecten. Als de bovendraad zichtbaar is aan de onderkant van de stof, draai je de spanningsknop hoger.
Hoe naai je met gebreide stof op een naaimachine
Bij de meeste huishoudelijke naaimachines kun je kiezen voor steken die ook met gebreide stoffen werken. In de handleiding van je machine vind je de beste steken voor jouw specifieke model.
Algemene tips voor het naaien met rekbare stoffen:
Gebruik altijd een stretch naald, of een jersey naald. Met een tweelingnaald kan je mooi je zomen afwerken. Een lock machine is ideaal voor rekbare stoffen, maar zeker geen must. Gebruik een smalle zigzag steek voor je naden op een normale naaimachine.